conferința oropezilor

Tendințe și inovații în chirurgia membrului inferior – abordate de medici ortopezi traumatologi din Republica Moldova și România 

Publicat: 27.05.2024

conferința traumatologilorProfesioniștii din domeniul traumatologiei și ortopediei s-au reunit în cadrul conferinței științifico-practice cu genericul Actualități în chirurgia membrului inferior, pentru a discuta cele mai recente descoperiri și inovații în tratamentul leziunilor și afecțiunilor musculo-scheletice.

În deschidere, ministra sănătății Ala Nemerenco a evidențiat importanța evenimentului pentru schimbul de experiență și prezentarea rezultatelor științifice ce stau la baza elaborării politicilor publice. „Ministerul susține modernizarea sistemului de sănătate și dotează instituțiile medicale cu echipamente de diagnostic, pentru săli de operații, recuperare și reabilitare. Secolul XXI este caracterizat printr-o evoluție rapidă a științei, a descoperirilor și a inovațiilor în medicină, iar noi nu trebuie să rămânem la daltă, ciocan și fonendoscop. Specialitatea ortopedie și traumatologie are nevoie de cele mai multe instrumente”, a accentuat ministra.

groppaAcademicianul Stanislav Groppa, prorector pentru activitatea de cercetare la Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu”, a remarcat că direcțiile de dezvoltare ale Universității includ mai multe strategii, principala fiind pregătirea specialiștilor prin programe de studii universitare, postuniversitare și de educație medicală continuă, conform principiului educație prin cercetare, prin știință și introducerea elementelor de know-how în cadrul cursurilor de pregătire universitară a medicilor.

„În prezent participăm la modernizarea sistemului de sănătate, racordarea acestuia la nivelul celui european, prin formarea centrelor regionale de sănătate, dotarea acestora cu echipament medical și pregătirea specialiștilor calificați, deoarece este necesar de a evolua pentru a obține rezultatul scontat. Totodată, fără internaționalizare și colaborare cu partenerii externi este imposibil să evoluăm. Această conferință are loc prin intermediul podului de flori, menținut actualmente prin colaborări practice și științifice cu colegi din România”, a menționat prorectorul.

caprosProfesorul Grigore Verega, președinte al Asociației Traumatologilor și Ortopezilor din Republica Moldova (ATORM), a accentuat importanța forumului științific pentru dezvoltarea tratamentelor în acest domeniu și care, de asemenea, favorizează colaborarea internațională și schimbul de cunoștințe între cercetători și practicieni. „În ultima perioadă traumatologia a cunoscut un salt global, deoarece toți vorbim aceeași limbă ortopedică și urmărim același scop – îmbunătățirea calității vieții oamenilor care suportă diferite traumatisme sau afecțiuni ortopedice”, a subliniat președintele ATORM.

Conform datelor statistice, doar pe parcursul anului trecut au fost efectuate peste 6000 de protezări la genunchi. „Acest fapt se datorează dotării spitalelor de nivel republican, municipal și raional cu echipamente de ultimă oră. Totodată, au fost majorate salariile la medici, în special la echipele de gardă”, a relatat profesorul Nicolae Caproș, șef al Catedrei de ortopedie și traumatologie, evidențiind realizările în medicina modernă, inclusiv inovațiile din Japonia din China ce sunt implementate la nivel european.

visiting profesorEvenimentul științific a culminat cu ceremonia de conferire a titlului onorific de Visiting Professor al USMF „Nicolae Testemiţanu” profesorului Dr. Florin Ramadani de la Clinica Wels Grieskirchen din Austria, șef de clinică la Spitalul American din Kosovo  – pentru suportul substanțial acordat pe parcursul ultimului deceniu la dezvoltarea și îmbunătățirea instruirii și practicilor medicale din domeniul ortopediei și traumatologiei la universitatea noastră. Dr. Florin Ramadani este expert de talie internațională și chirurg de excepție, recunoscut pentru intervențiile sale remarcabile în ortopedie și traumatologie și care, în această perioadă, a împărtășit cu generozitate experiența sa colegilor din Republica Moldova.

Conferința a fost organizată în zilele de 24 și 25 mai 2024 de Catedra de ortopedie și traumatologie a USMF „Nicolae Testemiţanu” în parteneriat cu asociațiile  traumatologilor și ortopezilor din Republica Moldova și România.

Album foto.

 

conferinta traumatologi
usmf
conferința științifico-practice
Catedra de ortopedie și traumatologie
Asociația Traumatologilor și Ortopezilor din Republica Moldova

Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.

SOCIAL MEDIA

Comentarii