Transformă orice conflict într-o experiență câștigătoare

Publicat: 05.03.2019

Corina Lazar

Problema conflictului interpersonal este frecvent întâlnită în cazurile adresărilor la psiholog. Acesta, de regulă, apare între colegi de grupă, în familie, între colegi de cameră... Este un subiect sensibil și de multe ori arzător, iar oamenii caută soluții pentru a-l epuiza și a-l depăși. De această părere este psihologul Corina Lazăr, specialist în cadrul Centrului de Consiliere Psihologică și Ghidare în Carieră al Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, care, în data de 28 februarie 2019, a moderat un workshop privind managementul conflictelor.

Potrivit Corinei Lazăr, managementul conflictului este o temă care întotdeauna prezintă interes, pentru că acesta este inerent în viața noastră de zi cu zi. „Conflictul este pe cât de interesant, pe atât de greu de soluționat. Dificultatea se datorează necesității de a accepta că trebuie să cedezi și că celălalt are dreptate și atunci alegi să eviți sau să continui să te cerți, decât să vrei să observi și să schimbi ceva la tine”, a menționat specialistul în psihologie.

medicinisti

La workshop au participat atât studenți, medici-rezidenți, personal științifico-didactic, precum și pedagogi sociali din cămine. Participanții au fost informați cum să identifice cauzele declanșării unui conflict, cum să reacționeze în diferite situații conflictuale, dar și care ar fi modalităţile de aplanare ale acestora. La partea practică, au aplicat tehnici pentru a fi înțeleși în situații tensionate și au exersat metode de autocontrol emoțional.

Olesea este una dintre participantele la workshop, care s-a autocaracterizat drept o fire calmă, nonconflictuală, dar care, deseori, este ținta insultelor și a ofenselor din partea unor colegi sau a altor persoane. „De regulă, nu reacționez, nu dau replică și nu susțin verbal vreo ceartă. Venind la acest seminar aș fi vrut să aflu dacă atitudinea mea este corectă și dacă este normal să procedez astfel”, a spus studenta.

Alexandra, o altă participantă, a recunoscut că, adeseori, nu-și poate controla emoțiile într-un conflict și vorbește prea mult. Și-ar fi dorit ca workshopul să o ajute să găsească o cale de retragere atunci când este în conflict cu cineva, în special cu o persoană dragă, pentru a nu afecta relația.

Nicolae

Un alt participant, Nicolae a spus că, de regulă, este o persoană calmă, dar dacă se implică într-un conflict, în special cu cineva apropiat, trăieşte două stări diferite: regretă că a ofensat și, în același timp, triumfă, în sinea sa, când vede că acea persoană suferă. „Devin agresiv verbal și ridic tonul vocii până și eu rămân surprins. Nu cred că este o stare normală și aș vrea să-mi pot controla aceste emoții negative”, și-a exprimat dorința tânărul.

Consilierul psihologic a mai spus că la astfel de activități este important ca oamenii să vorbească despre așteptările lor, despre starea lor în situația de conflict, să discute posibile variante de soluționare, dar și să fie pregătiți să-și asume posibile riscuri. Astfel au șanse sporite de a ajunge la o stare de bine și împlinire cu sine însuși. Totuși există și persoane care se conduc de principiul numai nu acum, numai nu azi și numai nu eu.

Centrul de Consiliere Psihologică și Ghidare în Carieră a USMF „Nicolae Testemițanu” a fost creat, în luna februarie 2018, cu scopul de a oferi suport profesional în depășirea problemelor personale, de identificare profesională, de integrare și de relaționare în mediul academic. Serviciile sunt oferite gratis pentru toți actorii mediului universitar.

 

Conflictul este o componentă naturală a vieţii cotidiene şi a relaţiilor cu ceilalţi, încât, de regulă, nu îl analizăm, nu ne gândim la el sau nu îl studiem. Totuşi, zi de zi, oamenii au parte de conflicte cu ei înşişi, la locul de lucru, în familie şi în societate. Deşi cei mai mulţi oameni privesc conflictul ca pe o forţă negativă şi distructivă, el poate deveni o şansă pentru maturizare şi pentru învăţare. Datorită conflictului, oamenii pot analiza situaţii sociale, pot decide asupra căilor înţelepte de acţiune şi pot deveni responsabili pentru consecinţele acţiunilor lor. În psihologie, conflictul se concepe ca o ciocnire a unor tendinţe opuse, contrarii în psihicul uman, în relaţiile oamenilor în societate.

 

 

 



 

corina lazar
medicinisti
managementul conflictului
managementul conflictului
managementul conflictului
managementul conflictului
managementul conflictului
managementul conflictului
managementul conflictului
managementul conflictului
corina lazar
medicinisti
managementul conflictului
managementul conflictului
managementul conflictului
managementul conflictului
managementul conflictului
managementul conflictului
managementul conflictului
managementul conflictului
managementul conflictului
Centrul de Consiliere Psihologică și Ghidare în Carieră
usmf
workshop

Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.

SOCIAL MEDIA

Comentarii