Un omagiu DEOSEBIT adus memoriei profesorului universitar Zinaida Anestiadi
- vizualizări: 284
Medici endocrinologi din Republica Moldova s-au reunit, în data de 8 septembrie curent, în cadrul unei conferințe științifice cu genericul „DEOSEBIT”, semnificația fiind: Demnitate, Entuziasm, Optimism, Sacrificiu, Erudiție, Binefacere, Inteligență, Talent. Conferința a fost dedicată memoriei profesorului universitar Zinaida Anestiadi, fondatorul catedrei și al serviciului de endocrinologie din Republica Moldova, care, în această toamnă, ar fi împlinit 80 de ani de la naștere.
Prezentă la eveniment, ministrul sănătății, muncii şi protecției sociale Svetlana Cebotari a menţionat că Zinaida Anestiadi „a dat dimensiune” specialității de endocrinologie în țara nostră și s-a dedicat activității didactice timp de 40 de ani, perioadă în care a reușit să creeze o școală internațională în acest domeniu. „A fost nu doar un pedagog consacrat, dar și o confidentă a studenților și a colegilor săi, consacrându-se cu toată ființa sa profesiei, mediului academic și familiei. În semn de respect și prețuire pentru întreaga sa activitate, cinstim memoria profesorului Zinaida Anestiadi – părintele endocrinologiei din Republica Moldova, care a lăsat în urmă discipoli talentați, care continuă cercetările și contribuie la îmbunătățirea serviciului de endocrinologie din țară”, a accentuat ministrul.
Conform declaraţiilor profesorului Gheorghe Rojnoveanu, prorector pentru activitate științifică la USMF „Nicolae Testemițanu”, sub egida profesorului Zinaida Anestiadi și a succesorului său Lorina Vudu, echipa Catedrei de endocrinologie a format valoroase tradiții în instruire și cercetare, a dezvoltat baza tehnico-materială și informațională, a perfecționat conceptul de formare continuă a specialiștilor și a implementat metode moderne de dezvoltare a învățământului superior medical.
Lorina Vudu, șefa Catedrei de endocrinologie a USMF „Nicolae Testemițanu”, a menţionat că profesorul Zinaida Anestiadi este cea care i-a deschis orizontul, dragostea și încrederea pentru profesia de medic endocrinolog și i-a oferit un model de exercitare a funcției conștient și cu dăruire.
Un plus de valoare a adus evenimentului prezența invitaților de onoare: Cătălina Poiană, profesor universitar, șeful Disciplinei de endocrinologie „C. I. Parhon”, prorector la Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București, președinte al Societății Române de Endocrinologie; Larisa Nifontova, endocrinolog de categorie superioară, medic-șef al clinicii „Centrul modern de diabetologie” din Kiev; Elena Sakalo, doctor în medicină, manager al Departamentului de Medicină, Cercetări Clinice și Reglementare al Reprezentanței NovoNordisk (Danemarca) în Ucraina și Republica Moldova.
Pe lângă omagiul adus distinsului profesor Zinaida Anestiadi, participanții la conferință au abordat și teme științifice actuale în domeniul endocrinologiei, în special diabetul zaharat la copii și la maturi, precum şi alte aspecte.
Administrația Universității a avut o întrevedere cu profesorul universitar Cătălina Poiană, prorector la Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București. Părțile au discutat despre intensificarea colaborării dintre instituții, în deosebi pe segmentul învățământului superior medical, crearea și funcționarea Colegiului Medicilor în țara noastră, România fiind drept model de bune practici. În același timp, profesorul Cătălina Poiană a apreciat faptul că, la USMF „Nicolae Testemițanu”, specialitățile endocrinologie și diabet sunt studiate împreună și nu se impun ca a doua specialitate studenților, fapt practicat în România. În continuare, prorectorul român și-a exprimat disponibilitatea de a oferi susținere și asistență în orice solicitare din partea instituției noastre.
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii