ultramaratonul Rubicon

Un student de la Medicină – antrenat în cursa de salvare a vieţii unui copil

Publicat: 12.02.2019

Cursa de alergare Rubicon

A alergat 200 de kilometri pentru a aduna fonduri în susţinerea unei fetiţe care suferă de un tip rar de cancer şi care are nevoie de o intervenţie chirurgicală urgentă. Operația va fi efectuată într-un spital din Italia. Este vorba despre Iurie Noroc, student în anul VI la Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Republica Moldova, Facultatea de Medicină nr. 1, vicepreşedinte al Asociaţiei Studenţilor şi Rezidenţilor în Medicină.

Iurie Noroc este pasionat de sport, astfel încât participă permanent în competiţii sportive de nivel naţional la probe de fotbal, volei şi atletică uşoară. Recent, a parcurs 200 de kilometri (o distanţă-record pentru el) pentru o cauză nobilă, în cadrul ultramaratonului Rubicon, ce a avut loc în perioada 1-3 februarie curent. În acest mod, şi-a propus să ajute o fetiţă, de doar patru ani şi jumătate, care are nevoie de o intervenţie chirurgicală pentru o învinge o boală ce îi provoacă o durere zilnică insuportabilă. Patricia Zabulica a fost diagnosticată cu neuroblastom retroperitonial, un tip rar de cancer ce afectează copiii, maladie ce nu o lasă să simtă bucuriile copilăriei la fel ca micuţii de seama sa.

Iurie Noroc

„Ideea de a mă implica în acţiuni de caritate vine încă de pe timpul când eram elev. Anterior, am participat la semi-maratonul Mondial din București, urmate de alte patru semi-maratoane, dar şi de maratonul de 42 de km, din luna martie 2018, organizat la Treviso, comunitate în regiunea Veneto, Italia. Toate competiţiile au avut obiectiv sportiv și umanitar – cel de a aduna fonduri de caritate. În anul curent  am mers la Institutul Oncologic din Chişinău şi am aflat despre această fetiţă, care provine dintr-o familie cu o situaţie materială precară. Atunci mi-am promis că voi face totul pentru a o vedea zâmbind”. 

Iurie Noroc spune că, deşi participarea în cursă a reprezentat o încercare dificilă pentru el din cauza timpului nefavorabil, a unor trasee de drum anevoioase, pe alocuri impracticabile, dar şi a unei entorse la picior, a fost încurajat de gândul de a ajuta, cu orice preţ, această fetiţă minunată. „În timp ce alergam, primeam  mesaje în regim live cu cuvinte de susţinere de la studenţi, rude, prieteni. Şi, la un moment dat, mi-a scris Patricia, care mi-a mulţumit din suflet şi m-a îndemnat să am curaj. Acel moment m-a marcat mult, iar la finalul cursei am simţit că lăcrimez de bucurie. Sunt momente în viaţă care te schimbă pentru totdeauna, fără să-ţi dai seama. Suntem o lume mică, dar avem O INIMĂ mare”, a subliniat  tânărul, vădit emoţionat.

Cursa de alergare Rubicon

Participarea la Rubicon a lui Iurie Noroc a fost susţinută atât de Asociaţia Studenţilor şi Rezidenţilor în Medicină, precum şi de Comitetul sindical al USMF „Nicolae Testemițanu”, care şi-a asumat cheltuielile pentru taxa de înscriere în cursă. Iurie intenţionează să atragă şi alţi medicinişti să participe la competiţii gen maraton, astfel promovând mesaje de caritate în tandem cu imaginea Universității. Prin acțiunea sa, viitorul medic a încercat să sensibilizeze mai mulţi oameni să doneze din puţinul pe care îl au pentru a-i salva viaţa fetiței.    

Pentru a o opera pe Patricia este nevoie de o sumă enormă de bani. De la lansarea acţiunii de caritate, mai multe persoane au venit cu donaţii, fiind acumulate peste 2000 de euro, dar aceasta este prea puţin pentru ca părinţii Patriciei să facă faţă cheltuielilor majore legate de tratament, intervenţie chirurgicală şi reabilitare ulterioară. Doritorii de a oferi o mână de ajutor micuței pot dona bani pe contul bancar indicat mai jos:

 

Zabulica Diana – titular MOLDINCONBANK

Numărul cardului: 4028 1100 7936 3062

Telefon de contact: 0695 38455

 

Neuroblastomul pornește cel mai adesea în abdomen, mai ales în zona glandelor suprarenale sau în zone ale țesutului nervos din partea din spate a abdomenului, dar se poate răspândi către alte părți ale corpului, cum ar fi la oase, ficat sau piele, prin intermediul vaselor de sânge și al sistemului limfatic. Neuroblastomul produce adesea niște substanțe denumite catecolamine. Organismul uman descompune aceste substanțe în alte substanțe care sunt eliminate prin urină. În cazul neuroblastomului glandele suprarenale produc catecolamine în cantități mult mai mari decât în mod normal.

Iurie Noroc
ultramaratonul Rubicon
ultramaratonul Rubicon
ultramaratonul Rubicon
ultramaratonul Rubicon
ultramaratonul Rubicon
ultramaratonul Rubicon
Iurie Noroc
Iurie Noroc
ultramaratonul Rubicon
ultramaratonul Rubicon
ultramaratonul Rubicon
ultramaratonul Rubicon
ultramaratonul Rubicon
ultramaratonul Rubicon
Iurie Noroc
usmf
Iurie Noroc
ultramaratonul Rubicon
facultatea de medicina
cancer
asrm

Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.

SOCIAL MEDIA

Comentarii