Universitatea din Leipzig va susține cercetările în domeniul gastrologiei și hepatologiei  

Publicat: 09.02.2020

acord hepatologieUniversitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu” din Republica Moldova și Facultatea de Medicină a Universității Leipzig din Germania își va extinde colaborarea științifică în domeniul gastrologiei și hepatologiei, implementând proiectul Provocările actuale pentru diagnosticarea și tratamentul afecțiunilor hepatice în Republica Moldova. Un acord în acest sens a fost semnat în data de 7 februarie, de către rectorul Emil Ceban, șeful Disciplinei de gastroenterologie Eugen Tcaciuc și profesorul Thomas Berg de la Universitatea din Leipzig. 

Potrivit rectorului Emil Ceban, țara noastră se confruntă cu probleme majore în patologia hepatică, prevalența fiind una dintre cele mai ridicate din Europa de Est. Ca rezultat al implementării proiectului menționat este oportună crearea unui Registru special al pacienților pentru medicii hepatologi sau transplantologi, a unei baze de date științifice cu informații clinice ce ar sta la baza altor proiecte științifice sau publicații în domeniu. De asemenea, vor fi actualizate protocoalele clinice naționale, conform rigorilor europene, fapt ce s-ar răsfrânge benefic asupra sistemului de sănătate. „Obiectivele proiectului sus-numit sunt bine fixate și sperăm că vor avea un impact major asupra tratamentului pacienților cu hepatite, iar în ceea ce privește Universitatea, va fi actualizat curriculumul universitar la Disciplina de gastroenterologie”, a subliniat rectorul.

expert institutul LeipzigProfesorul german Thomas Berg, vicesecretar general al Asociației Europene pentru Studiul Ficatului, a declarat că studiile și cercetările în hepatologie și gastroenterologie sunt extrem de importante, pentru că nici la nivel internațional nu au atenția cuvenită. Expertul a accentuat și importanța colaborării dintre cadrele științifico-didactice care predau și cele care efecruiează cercetări. „Toate aceste acțiuni au menirea de a dezvolta știința, iar, de multe ori, succesul științific depinde de resursele disponibile. Avantajul unor astfel de proiecte constă în faptul că nu solicită resurse umane și financiare foarte mari, or, suntem în era bigdata, a inteligenței artificiale”, a menționat profesorul. 

Academicianul Stanislav Groppa, prorector pentru activitate de cercetare, a subliniat că această cooperare este una strategică pentru instituția noastră și pentru faptul că reprezintă un proiect interdisciplinar. „Digitalizarea datelor legate de țesut, de celule, de genetică este extrem de necesară și actuală. Susținem plenar această colaborare bilaterală”, a conchis prorectorul.

Proiectul Provocările actuale pentru diagnosticarea și tratamentul afecțiunilor hepatice în Republica Moldova a fost lansat grație Institutului Moldova-Leipzig, coordonator principal fiind Marina Dumbravă. Institutul a fost fondat în 2006 și a facilitat mai multe proiecte de colaborare dintre Republica Moldova și Germania.

Mai multe fotografii de la semnarea acordului între instituții vedeți aici: www.facebook.com/pg/usmf.md/photos/?tab=album&album_id=2908002395918828

semnare acord hepatologie
semnare acord hepatologie
semnare acord hepatologie
semnare acord hepatologie
semnare acord hepatologie
semnare acord hepatologie
semnare acord hepatologie
semnare acord hepatologie
USMF
acord de colaborare
institutul leipzig
transfer stiințific
studii in hepatologie
cercetare in gastrologie
Universitatea Leipzig
tratament
afecțiuni hepatice
acord de colaborare
colaborare

Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.

SOCIAL MEDIA

Comentarii