USMF „Nicolae Testemițanu” a inițiat procedura de acreditare instituțională internațională
- vizualizări: 4677
Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Republica Moldova a inițiat procesul de acreditare instituțională internațională conform standardelor Federației Mondiale de Educație Medicală (FMEM).
Procesul acreditării internaționale constă din cinci etape. La prima etapă, a fost identificată organizația abilitată de FMEM pentru acreditarea internațională a instituțiilor de învățământ medical. Astfel, Universitatea a înaintat o solicitare către Agenția Independentă de Acreditare și Rating (Independent Agency for Accreditation and Rating) din Kazahstan, semnând și un contract în acest sens.
La etapa a II-a - cea mai complicată și de durată, conform procedurii, organismul de acreditare trebuie să organizeze un seminar pentru reprezentanții instituției în scopul instruirii privind elaborarea Raportului de autoevaluare.
Ca rezultat, în data de 27 martie 2019, la USMF „Nicolae Testemițanu” s-a desfășurat un atelier cu privire la cele nouă standarde IAAR privind acreditarea internațională a instituțiilor de învățământ medical. Trainingul a fost ținut de expertul Botagoz Turdalieva, reprezentant al Agenției Independente de Acreditare și Rating, și a fost destinat membrilor grupului de lucru, constituit, prin ordinul rectorului, pentru întocmirea Raportului de autoevaluare a instituției, în baza standardelor IAAR, elaborate în conformitate cu cele ale FMEM.
În deschiderea evenimentului, Olga Cernețchi, prim-prorector, prorector pentru activitate didactică, a prezentat expertului internațional informații cu privire la structura învățământului superior medical în Republica Moldova și a universității noastre, referindu-se la programele de studii și la principalele direcții de activitate.
La a III-a etapă, dacă Raportul de autoevaluare va primi aviz pozitiv, Agenția Independentă de Acreditare și Rating va forma o comisie de experți internaționali, constituită din 7-8 membri, care va vizita Universitatea în scopul acreditării internaționale propriu-zise. La final, Comisia va prezenta un raport către IAAR, care va include concluzii, recomandări și propuneri de îmbunătățire.
La a IV-a etapă, Consiliul Agenției va examina rezultatele vizitei Comisiei de experți și Raportul de autoevaluare a instituției. Președintele Comisiei urmează să vină cu recomandarea dacă Universitatea este pregătită pentru fi acreditată instituțional sau nu. Dacă decizia va fi una pozitivă, va fi eliberat un certificat de acreditare internațională. Totodată, Universitatea se va regăsi în Registrul instituțiilor de învățământ medical acreditate internațional.
Etapa a V-a se referă la procesul de monitorizare, în funcţie de valabilitatea certificatului de acreditare instituțională internațională ce poate fi acordat pentru o perioadă de un an, trei sau cinci ani.
Menționăm că administrația Universității este preocupată de mai mult timp de evaluarea și acreditarea de către Federația Mondială pentru Educație Medicală. Acest fapt este prevăzut și în Strategia de dezvoltare a USMF „Nicolae Testemițanu” pentru anii 2011-2020. Rectorul Ion Ababii a declarat că acreditarea instituțională internațională este obiectivul major stabilit pentru anul 2019. În acest scop, comunitatea universitară va întreprinde toate măsurile necesare pentru a corespunde standardelor de calitate ale FMEM, în scopul evaluării și recunoașterii la nivel internațional.
Reamintim că, în acest context, universitatea noastră a fost vizitată de președintele FMEM și cel al Asociației Școlilor Medicale din Europa, în anul 2014, care au dat aprecieri pozitive activității instituției în baza Raportului de autoevaluare:
„Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” este un exemplu de bune practici pentru țările din regiune atât din fosta Uniune Sovietică, cât și din regiunea Mării Negre”.
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii