USMF „Nicolae Testemițanu” lansează două concursuri: „Performanță în cercetare” și „Realizări în publicarea manualelor” 

Publicat: 29.04.2020

sedinta senatuluPerformanță în cercetare și Realizări în publicarea manualelor sunt două concursuri de publicații, ce vor fi organizate, pentru prima dată, în acest an, în cadrul Congresului consacrat aniversării a 75-a de la fondarea Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din  Republica Moldova. În data de 23 aprilie curent, membrii Senatului au aprobat Regulamentul cu privire la decernarea distincțiilor.

Academicianul Stanislav Groppa, prorector pentru activitate de cercetare, a menționat că în cadrul Congresului vor fi conferite distincția USMF „Nicolae Testemițanu” pentru performanță în cercetare și cea pentru realizări în publicarea manualelor în ultimii cinci ani. În total, vor fi nominalizate 14 persoane pentru performanță în cercetare și alte două persoane - pentru realizări în publicarea manualelor.

La concursul Performanță în cercetare pot participa cadre științifico-didactice și cercetători cu cicluri de lucrări pe o anumită tematică,  tineri cercetători și cercetători experimentați cu teza pentru obținerea titlului științific de doctor și de doctor habilitat însoțită de ciclul de lucrări, precum și studenți, medici-rezidenți și studenți-doctoranzi - cu un arsenal de publicații, participări și prezentări. O cerință obligatorie pentru participanți este să prezinte cel puțin o publicație într-o revistă cotată ISI/Scopus sau cinci articole științifice apărute în alte reviste înregistrate în baze de date internaționale și/sau în Registrul național al revistelor științifice de profil de tip A+, A, B+, B.

sedinta senatuluiLa concursul Realizări în publicarea manualelor pot participa catedrele/ disciplinele - cu un singur manual publicat în perioada de referință, inclusiv și variantele traduse ale acestuia în alte limbi, dacă este cazul. 

„Actele pentru participarea la Concurs vor fi depuse personal de către candidați la Departamentul Știință, în perioada 1-30 septembrie 2020. Candidații vor prezenta și alte documente sau materiale (în original), ce confirmă veridicitatea și valoarea științifică a lucrărilor”, a subliniat academicianul Groppa. 

Dosarele vor fi evaluate, conform unor anumite scheme și rigori prestabilite, de către mai multe comisii de expertiză, care vor include reprezentanți de diferite profiluri: științe medico-biologice fundamentale, sănătate publică și medicină comunitară, medicină internă, chirurgie, sănătatea mamei și copilului, farmacie, stomatologie și științe complementare.

Distincțiile USMF „Nicolae Testemițanu” vor fi conferite învingătorilor în cadrul desfășurării lucrărilor Congresului aniversar - Gala Laureaților.

Prorectorul Stanislav Groppa a anunțat că pagina web a Congresului https://congres.usmf.md va fi lansată la 30 aprilie curent și a făcut un apel către membrii comunității universitare de a participa activ la lucrările acestui eveniment științific de amploare, ce are o semnificație majoră pentru istoria universității noastre. 

GroppaTotodată, prorectorul a informat despre lansarea de către universitatea noastră a unei platforme naționale de cercetare-inovare „COVID-19” cu scopul de a concentra potențialul științific din Republica Moldova, inclusiv cu implicarea conaționalilor noștri care activează în centrele internaționale de cercetare, în vederea analizei tuturor aspectelor ce țin de evoluția pandemiei COVID-19, dar și a consecințelor cu care urmează să se confrunte statul pe termen scurt și mediu. Mai multe grupuri de cercetători vor studia diverse aspecte de cercetare COVID-19 și vor elabora programe și metode noi de diagnostic și de tratament, care să fie aplicabile în diverse scenarii de evoluție a situației pandemice.

Cadrele științifico-didactice din clinicile universitare vor crea o bază de date a pacienților COVID-19 și vor elabora scheme terapeutice individuale, adaptate fiecărei etape de evoluţie în parte, mai ales că o bună parte dintre pacienți suferă și de alte comorbidități transmisibile și non-transmisibile. În scopul studierii multiaspectuale și exhaustive a acestei probleme de sănătate publică, cercetătorii vor fi conectați la rețelele internaționale de cercetare pentru a prelua cea mai recentă expertiză și bunele practici în lupta cu pandemia.


 

sedinta senatului
sedinta senatului
sedinta senatului
sedinta senatului
sedinta senatului
sedinta senatului
USMF
Congres aniversar
Concurs de publicații
performanță în cercetare
realizări în publicarea manualelor
cercetare
platformă de cercetare
COVID-19

Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.

SOCIAL MEDIA

Comentarii