Zilele Gastroenterologiei Timișorene la Chișinău, ediția a II-a
- vizualizări: 359
Personalități ilustre din domeniul gastroenterologiei și hepatologiei, profesori universitari de talie națională și mondială, medici, rezidenți, dar și studenți s-au reunit în cadrul conferinței științifice „Zilele Gastroenterologiei Timișorene la Chișinău”. Evenimentul a avut loc în data de 21 și 22 octombrie și a fost organizat de Disciplina de gastroenterologie, Departamentul Medicină Internă, Laboratorul de cercetare în gastroenterologie din cadrul Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” în colaborare cu Societatea de Gastroenterologie și Hepatologie din Republica Moldova.
„Paisprezece doctori din România, printre care prof. dr. Ioan Sporea, prof. dr. Roxana Șirli, prof. dr. Alina Popescu, conf. dr. Mirela Dănilă și dr. Felix Bende ne-au onorat cu prezența la Chișinău pentru a discuta cele mai stringente aspecte ale bolilor ficatului și ale tractului digestiv. Cu toate că ne despart aproape o mie de kilometri, problemele sunt aceleași și doar împreună putem găsi soluții pentru a le combate”, a declarat profesorul universitar Eugen Tcaciuc, șef al Disciplinei de gastroenterologie.
La rândul său, prof. Ioan Sporea a afirmat: „Am venit să împărtășim din experiența noastră ca să fim la același nivel. Este important ca pacientul să beneficieze exact de același tip de diagnostic și tratament, indiferent de locul unde se află”.
Potrivit organizatorilor, pe parcursul celor două zile au fost puse în discuție subiecte precum: screeningul și îngrijirea pacienților cu ficatul gras non-alcoolic, hepatită virală E, pancreatită autoimună, tratamentul infecției cu Helicobacter pylori, conform recomandărilor protocoalelor clinice actualizate în 2022, tendințe contemporane în diagnosticul de laborator, dar și rolul microbiotei intestinale și a probioticelor pentru sănătate.
De asemenea, participanții la eveniment au avut ocazia să afle despre rolul ecografiei cu substanță de contrast în diagnosticul tumorilor maligne ale ficatului, dar și să urmărească, etapă cu etapă, efectuarea elastografiei hepatice, explicată exhaustiv de către prof. Sporea.
Conferința cu genericul „Zilele Gastroenterologiei Timișorene la Chişinău” a fost organizată pentru al doilea an consecutiv.
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii