Ziua Internațională de Comemorare a Holocaustului

Ziua Internațională de Comemorare a Holocaustului

Publicat: 27.01.2022

 

Ziua Internațională de Comemorare a Holocaustului

#WeRemember - cu acest slogan se desfășoară în acest an Campania consacrată Zilei Internaționale de Comemorare a Holocaustului, desemnată de Organizația Națiunilor Unite în data de 27 ianuarie ca urmare a eliberării, în anul 1945, a orașului Auschwitz-Birkenau (în limba poloneză Oświęcim), unde era amplasat cel mai mare lagăr de exterminare nazist.

Evenimentele vin să responsabilizeze întreaga comunitate mondială să conștientizeze această tragedie fără precedent în istorie și îndeamnă la acțiuni de prevenire a crimelor împotriva umanității. 

În perioada 24-30 ianuarie 2022 se desfășoară Săptămâna Memoriei Holocaustului, fiind marcată în Republica Moldova în vederea sensibilizării tinerilor privind importanța promovării toleranței interetnice, a dialogului intercultural, prevenirii și combaterii rasismului, antisemitismului și altor forme de intoleranță.  

Astăzi, în cadrul primei lecții, desfășurate de instituțiile de învățământ din țară în format on-line, a fost ținut un moment de reculegere în memoria victimelor Holocaustului.

De asemenea, la ora 13:00, sub patronajul Primului-ministru al Republicii Moldova a avut loc un miting de comemorare, cu depunere de flori la Monumentul Victimelor Fascismului (str. Calea Orheiului, 36, municipiul Chişinău). Totodată, în dimineața zilei, la Cimitirul evreiesc din orașul Bender a fost inaugurat Memorialul victimelor Holocaustului.

La nivel național, în instituțiile de învățământ și de cercetare, biblioteci, muzee, centrele de tineret din localitățile din țară vor fi organizate o serie de evenimente. Vor fi inaugurate panouri informative, vor avea loc mese rotunde, ateliere de discuții și conferințe, vor fi organizate vizite virtuale în muzeele Holocaustului, prezentări de carte, vizionări de filme documentare și artistice, concursuri de eseuri, recitaluri de poezii, expoziții de desene, postere, colaje, reviste radiofonice etc. 

Acțiunile dedicate Săptămânii Memoriei Holocaustului sunt organizate de Ministerul Educației și Cercetării, Ministerul Culturii, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Agenția Relații Interetnice, în parteneriat cu Comunitatea Evreiască și Comunitatea Romilor din Republica Moldova.

Programul evenimentelor poate fi accesat aici.


Se estimează că circa șase milioane de evrei au fost exterminați în lagărele morții.

Ziua Internațională de Comemorare a Holocaustului
usmf
Holocaust
Ziua Internațională de Comemorare a Holocaustului
WeRemember
comemorare
lagăr
nazist

Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.

SOCIAL MEDIA

Comentarii