Ziua inventatorului și a raționalizatorului 2024

Ziua inventatorului și a raționalizatorului

Publicat: 29.06.2024

Ziua inventatorului

Anual, în ultima sâmbătă a lunii iunie, comunitatea științifică din Republica Moldova marchează Ziua inventatorului și a raționalizatorului, o zi dedicată celebrării celor care contribuie la dezvoltarea tehnologică, științifică și socială, inclusiv prin realizarea, susținerea și promovarea proprietății intelectuale.

În prezent, orice produs sau serviciu pe care îl folosim este rezultatul unui proces de cercetare continuu, ce ne conferă un confort absolut în viața socială, familială și cea personală. Fluxul de inovații generează schimbări majore în toate domeniile. Suntem recunoscători pentru tot efortul individual, cât și de grup, pentru perseverența și consecvența de a crea produse noi, pentru a le pune la dispoziția societății și a îmbunătăți calitatea vieții oamenilor.

Valorificarea produsului intelectual, implementarea inovațiilor și transferul tehnologic sunt principii de bază pentru orice instituție de învățământ sau de cercetare. Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Republica Moldova este una dintre instituțiile ale cărei echipe de inventatori joacă un rol esențial în identificarea de soluții noi pentru necesitățile și provocările din domeniul sănătății. Acești profesioniști se dedică activității de cercetare și inovare, contribuind semnificativ la progresul științelor medicale și farmaceutice. Invențiile și noutățile științifice îmbunătățesc practicile medicale și consolidează reputația Universității atât la nivel național, cât și internațional. Prin munca lor neobosită, acești savanți și tineri cercetători descoperă noi metode și tehnici de diagnostic și tratament, medicamente și instrumentare medicale, ce au un impact major asupra sănătății și vieții oamenilor.

Având membri activi în comunitatea inventatorilor și raționalizatorilor din țară, suntem onorați să obținem rezultate remarcabile la diverse forumuri și expoziții naționale și internaționale, care au ca scop promovarea activităţii de cercetare, inovare și dezvoltare tehnologică. Anul 2023 a fost unul remarcabil pentru USMF „Nicolae Testemițanu”, prin obținerea a 242 de obiecte de proprietate intelectuală. Aceste realizări includ 23 de brevete de invenție, 34 de certificate cu drept de autor și 185 de certificate de inovator cu 185 acte de implementare.  

Între anii 2020-2023, pe parcursul derulării proiectelor de cercetare, Universitatea a obținut 598 de obiecte de proprietate intelectuală, incluzând 81 de brevete de invenție, 99 de certificate cu drept de autor, 418 certificate de inovator, implementate în activitatea științifico-didactică și practică, dintre care circa 200 de obiecte de proprietate intelectuală au fost înregistrate în cadrul proiectelor. În această perioadă cercetătorii și inventatorii Universității au participat, prin expunerea rezultatelor științifice, la 43 de expoziții și saloane internaționale de cercetare, inovare și transfer tehnologic, inclusiv la cele naționale și instituționale. Ca rezultat, au obținut 343 de medalii: 178 de aur, 96 de argint și 69 de bronz. Aceste lucrări au fost suplimentar apreciate cu 36 de premii speciale și 60 de diplome de excelență.

Cu prilejul acestei sărbători, transmitem felicitări și recunoștință cercetătorilor și inventatorilor USMF „Nicolae Testemițanu”, dar și celor din instituțiile partenere, pentru contribuțiile valoroase aduse sistemului autohton de sănătate, apreciate în țară și peste hotare. Vă dorim multă sănătate, creativitate, noi invenții și realizări notabile care să contribuie la prosperarea Republicii Moldova!

ziua inventatorului
usmf
Ziua Inventatorului şi a Raţionalizatorului
dezvoltarea tehnologică
dezvoltarea științifică
cercetători
inovatori

Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.

SOCIAL MEDIA

Comentarii