Ziua Mondială de Combatere a Tuberculozei

Ziua Mondială de Combatere a Tuberculozei

Publicat: 24.03.2021

 

Ziua Mondială de Combatere a TuberculozeiÎn fiecare an, în data de 24 martie, marcăm Ziua Mondială de Combatere a Tuberculozei (TBC), pentru a sensibiliza opinia publică privind consecințele devastatoare ale acestei maladii sub aspect medical, social și economic, dar și de a intensifica eforturile în stoparea epidemiei globale de TBC.

Mottoul din acest an „Timpul expiră” transmite mesajul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) către liderii globali de a acționa în conformitate cu angajamentele luate pentru a combate maladia în întreaga lume. Acest mesaj este deosebit de important, în special, în contextul pandemiei COVID-19, pentru a asigura accesul echitabil la tratament și prevenire a tuberculozei. OMS atenționează că pandemia demonstrează cât de vulnerabile sunt persoanele cu afecțiuni pulmonare și cele cu o imunitate scăzută, fapt pentru care este necesară mobilizarea tuturor eforturilor, în conformitate cu Obiectivele de Dezvoltare ale Mileniului de acoperire cu servicii universale de sănătate.

În Republica Moldova, tuberculoza rămâne a fi una dintre problemele prioritare de sănătate publică. În perioada pandemiei COVID-19, se constată o reducere cu 38,7% a notificării cazurilor de TBC, comparativ cu anul 2019. Incidența cazurilor noi și recidive de tuberculoză în anul 2020 a constituit 43,9 la 100 de mii de populație (1762 de cazuri), comparativ cu 71,6 la 100 de mii de populație (2877 de cazuri), în 2019. Mortalitatea prin TBC, în 2020, a constituit 5,2 la 100 mii de populație (208 cazuri), comparativ cu 6,2 la 100 mii de populație (248 cazuri), în  2019. 

De menționat că, în Republica Moldova, diagnosticul și tratamentul tuberculozei este gratuit, iar adresarea la timp la medic și administrarea cu strictețe a tratamentului indicat sunt componente indispensabile pentru a obține rezultatul scontat. Rata succesului tratamentului pentru cohorta anului 2019 a cazurilor noi de TBC  pulmonară sensibilă, bacteriologic confirmată, este de 83,3%.

Această zi este celebrată, ca rezultat al descoperirii bacilului tuberculozei de către bacteriologul german Robert Koch, anunțată la 24 martie 1882, fapt ce a deschis calea spre vindecarea acestei boli.

Ziua Mondială de Combatere a Tuberculozei
USMF
ziua mondiala de combatere a tuberculozei
tuberculoza
TBC
OMS
Obiectivele de Dezvoltare ale Mileniului
bacilul tuberculozei
Robert Koch

Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.

SOCIAL MEDIA

Comentarii