Ziua mondială de luptă împotriva diabetului zaharat – la USMF „Nicolae Testemițanu”
- vizualizări: 102
Anual, pe data de 14 noiembrie, în contextul Zilei mondiale de luptă împotriva diabetului zaharat, specialiștii în endocrinologie bat alarma cu scopul de a crește gradul de conștientizare cu privire la această maladie și la impactul asupra sănătății. Mesajul de responsabilizare socială din anul 2024 este „Distrugerea barierelor, eliminarea decalajelor”, prin care se subliniază necesitatea de a depăși obstacolele și de a înlătura diferențele în accesul la îngrijire și suport pentru persoanele afectate de diabet. Această zi este dedicată educării publicului despre prevenirea, diagnosticarea timpurie și gestionarea corectă a diabetului, un important factor de risc fiind afecțiunile grave, precum bolile cardiovasculare, insuficiența renală, orbirea și amputările. Deși progresele în tratamentul acestei maladii sunt promițătoare, accesul la resurse și oferirea unui suport adecvat constituie deseori o adevărată provocare.
În acest context, reprezentanții Laboratorului de endocrinologie și ai Catedrei de endocrinologie a Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Republica Moldova au desfășurat o acțiune de evaluare a riscului de diabet tip 2 la angajații instituției ce activează în Blocul didactic central.
Specialiștii au verificat indicele de masă corporală, au determinat densitatea osoasă şi nivelul glicemiei în sânge, aplicând formularul elaborat de Finnish Diabetes Association. La finalul fiecărei consultații, medicul a venit cu recomandări în funcție de rezultatele evaluării.
Profesorul universitar Lorina Vudu, șefa Catedrei de endocrinologie, a subliniat că ultimul studiu epidemiologic privind maladiile endocrine, metabolice cu răspândire largă din Republica Moldova, ce a inclus peste 1200 de persoane de pe teritoriul țării, a identificat că doar 25% dintre persoanele investigate au indicele masei corporale și circumferința abdominală în limitele normale, 1/3 sunt supraponderali și mai mult de 30% au diverse grade de obezitate, 10% au fost înregistrați cu diabet zaharat, dintre care 1,6 – cu diabet primar depistat. Circa 40% dintre persoanele investigate au fost diagnosticate cu prediabet, iar mai mult de 60 la sută au dereglări de metabolism lipidic, inclusiv tip aterogen de dislipidimie. Mai mult de 60% dintre persoanele participante la studiu sunt hipertensivi. „Aceste cifre privind diabetul zaharat sunt extrem de îngrijorătoare și reflectă un risc major pentru sănătatea societății noastre. Diabetul nu este doar o afecțiune metabolică, ci este strâns legat de riscuri cardiovasculare și, din ce în ce mai mult, de boli oncologice, iar prognozele indică o continuare a acestei tendințe”, a accentuat Lorina Vudu.
Cercetătoarea și specialista în endocrinologie a venit cu unele recomandări în vederea menținerii unei stări de sănătate optime, cu accent pe trei dimensiuni:
bunăstare fizică: activitatea fizică și alimentația sănătoasă reduce riscul de diabet de tip 2 și facilitează gestionarea tuturor tipurilor de diabet și complicațiile aferente acestuia;
bunăstarea socială: evidențierea barierelor ce împiedică o persoană care trăiește cu diabet să trăiască o viață sănătoasă și împlinită cu starea sa;
bunăstare mintală: creșterea gradului de conștientizare cu privire la provocările, stresul și anxietatea pe care le poate aduce viața cu o afecțiune cronică, precum diabetul, și evidențierea importanței abordării aspectelor de sănătate mintală ca parte a planului de management și tratament.
Ziua mondială de luptă împotriva diabetului zaharat a fost instituită în anul 1991 de Federația Internațională a Diabetului și Organizația Mondială a Sănătății pentru a educa publicul despre prevenirea și gestionarea diabetului.
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii