Ziua Mondială a Inimii – 2023
- vizualizări: 206
„Folosește inima, cunoaște-ți inima!” Cu acest slogan marcăm astăzi, 29 septembrie, Ziua Mondială a Inimii, la inițiativa Federației Mondiale a Inimii. În acest context, specialiștii în sănătate publică vin cu recomandări pentru menținerea unei inimi sănătoase.
Astfel, ceea ce contează, în primul rând, este mișcarea. Dacă ai o viață sedentară, riști să te confrunți cu afecțiuni precum diabetul și hipertensiunea arterială. Exercițiile fizice efectuate în mod regulat întăresc inima și ajută mușchii să ia mai ușor oxigenul din sânge. Este demonstrat faptul că mișcarea ajută nu doar inima, ci și creierul. Începe-ți ziua cu 30 de secunde de exerciții fizice, acesta devenind un obicei zilnic, sau mergi pe jos 30 de minute și mai mult. În același timp, se recomandă ca adolescenții și copiii să facă minim 60 de minute de activitate fizică pe zi. De asemenea, ieși la plimbare cât mai des pentru a crește ritmul cardiac și a-ți oxigena creierul, respectiv, eliminând stresul.
În fiecare zi, inima pompează aproximativ 2.000 de litri de sânge, furnizând nutrienți esențiali și oxigen celulelor și organelor din tot corpul, fiind un mușchi de mărimea unui pumn. Dar ea are nevoie de susținere pentru a te menține în viață cât mai mult timp. O mică schimbare pe care o poți face începând de astăzi poate avea efecte pozitive de durată. Adoptarea unui mod de viață sănătos, renunțarea la vicii precum fumatul, alcoolul, drogurile, o dietă echilibrată conform regimului tău de activitate și multă mișcare în aer liber vor ajuta inima ta să „funcționeze” mai bine și, astfel, vei risca mai puțin să dezvolți boli coronariene, hipertensiune arterială și insuficiență cardiacă.
De asemenea, este esențial să ții la evidență indicatorii esențiali precum hipertensiunea arterială, indicele de masă corporală, circumferința taliei și nivelul glicemiei. Cu cât prezinți mai mulți factori de risc, cu atât mai mare este probabilitatea să dezvolți boala cardiovasculară.
Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, cel puțin unul dintre patru adulți și peste 80% dintre adolescenți nu sunt suficient de activi fizic. Conform aceleiași surse, 7-8% din cazurile de boli cardiovasculare, depresii, demențe și aproximativ 5% din cazurile de diabet zaharat de tip II ar putea fi prevenite dacă oamenii ar fi mai activi fizic.
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii