Ziua Mondială a Lupusului
- vizualizări: 155
Ziua Mondială a Lupusului este marcată anual în data de 10 mai, cu obiectivul de a crește gradul de informare în ceea ce privește simptomele și impactul bolii. În anul 2021, această zi a avut sloganul „Faceți lupusul vizibil”/Make lupus visible. În acest context, Disciplina de cardiologie din cadrul Departamentului Medicină Internă (DMI) al Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” în comun cu Institutul de Cardiologie a organizat, în data de 13 mai curent, un webinar pentru medici de familie, cardiologi, pneumologi și alți specialiști din țară.
Conferențiarul universitar Lucia Mazur-Nicorici, Disciplina de cardiologie, DMI, a accentuat că lupusul eritematos sistemic (LES) nu este o boală obișnuită, ci o patologie complexă și dificil de abordat din mai multe motive, cu un spectru larg de manifestări. La seminar a fost prezentat cazul clinic al unui bărbat tânăr, de 25 ani, care a debutat cu sindrom cardiac acut și a fost nevoie de 2 luni pentru a fi stabilit diagnosticul și a iniția tratamentul țintit.
Specialiștii estimează că pentru diagnosticarea lupusului este nevoie, în medie, de patru ani și de consultarea a trei medici diferiți. Lupusul este dificil de diagnosticat întrucât are simptome ce imită, deseori, caracteristici similare altor afecțiuni, variază mult de la un pacient la altul și pot surveni modificări în timp în manifestarea bolii.
Potrivit datelor statistice, în lume circa 5 milioane de persoane suferă de LES, 93% dintre acestea fiind femei cu vârsta medie de 43 de ani (raportul femei: bărbați fiind de 10:1). Este stabilit că 5 dintre 10 pacienți nu pot activa profesional din cauza afecțiunii. Deși cauzele lupusului nu sunt cunoscute cu precizie, numărul mai mare de cazuri la femei decât la bărbați poate indica faptul că boala este declanșată atât de predispoziția genetică, cât și de anumiți hormoni.
În total, la seminar au participat circa 80 de persoane de la centrele de sănătate, Institutul Mamei și Copilului, Institutul de Cardiologie, Dispensarul de Cardiologie și de la Institutul de Ftiziopneumologie „Chiril Draganiuc”.
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii