Ziua Mondială pentru Prevenirea Suicidului
- vizualizări: 368
„Crearea speranței prin acțiune” – cu acest slogan se desfășoară în acest an Ziua Mondială pentru Prevenirea Suicidului (World Suicide Prevention Day), marcată anual la 10 septembrie de Asociația Internațională pentru Prevenirea Suicidului, în colaborare cu Organizația Mondială a Sănătății (OMS). Sloganul reflectă necesitatea unui efort colectiv pentru a aborda această problemă urgentă de sănătate publică. Noi toți – membri ai familiei, ai comunității, prieteni, colegi de muncă, educatori, profesioniști din domeniul sănătății, oficiali – putem întreprinde măsuri de prevenire.
Scopul acestei zile este de a atenționa asupra problemei suicidului – una dintre cele mai frecvente cauze de mortalitate prematură, ce se află în topul celor 20 de cauze de mortalitate la nivel global și se face responsabilă pentru un număr de peste 800 mii de decese anual. Potrivit OMS, în Republica Moldova este înregistrată o rată anuală de 20 de ori mai mare a tentativelor de suicid decât rata suicidului, estimând un număr de 10 mii de cazuri: zilnic se înregistrează 30 de cazuri, unul dintre care la fiecare 40 de minute. Conform ultimelor statistici, Republica Moldova se clasifică în topul țărilor cu o rată înaltă de suicid, cu un număr anual de aproximativ 500 de persoane.
Agenția Națională pentru Sănătate Publică definește sinuciderea drept rezultatul unei convergențe dintre factorii genetici, psihologici, sociali, culturali și alți factori de risc, uneori combinați cu experiențe de traume și pierderi. Plus la acestea, pandemia COVID-19 a determinat acutizarea sentimentului de izolare și vulnerabilitate în societate.
Scăderea ratei mortalității prin suicid reprezintă un indicator și pentru realizarea obiectivului privind sănătatea și starea de bine de pe Agenda Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă, ce urmărește diminuarea cu o treime a mortalității premature cauzate de bolile necomunicabile prin prevenire, tratament și promovarea sănătății mintale până în anul 2030.
OMS recomandă ce să faci în perioade stresante și astfel să-ți fortifici capacitatea de a gestiona crizele:
-
Ancorează-te în prezent prin observarea gândurilor și sentimentelor tale. Conectează-te cu corpul tău: împinge ușor tălpile în podea, întinde-te și respiră, concentrează-te din nou și interacționează cu lumea din jurul tău. Fii atent și curios la ce ai în față.
-
Detaşează-te, urmând trei pași: observă și realizează că ai fost prins de un gând sau sentiment dificil. Apoi, numește-l în minte, concentrează-te din nou pe ceea ce făceai.
-
Acţionează conform celor mai importante valori pentru tine. De exemplu: să fiu bun și înțelegător, util, curajos și muncitor. Tu decizi ce valori sunt cele mai importante pentru tine! Apoi, alege un mod în care poți acționa, pe baza acestor valori, în săptămâna care urmează. Ce vei face? Ce vei spune? Chiar și acțiunile mici contează!
-
Fii blând: Observă suferința ta și a celorlalți și răspunde cu bunătate. Desprinde-te de gândurile neplăcute prin observarea și numirea lor. Apoi, încearcă să îți vorbești frumos. Dacă ești bun cu tine, vei avea mai multă energie pentru a-i ajuta pe ceilalți.
-
Fă loc: Respingerea gândurilor și sentimentelor dificile nu funcționează foarte bine. Așa că, în loc de asta, fă loc pentru ele: observă cu curiozitate gândul sau sentimentul dificil. Concentrează-ți atenția pe el și imaginează-ți sentimentul dureros ca pe un obiect și observă-i dimensiunea, forma, culoarea și temperatura. Numește-l, de exemplu: „Aici este un sentiment dificil”. Permite-i sentimentului sau gândului dureros să vină și să plece, precum vremea. Pe măsură ce respiri, imaginează-ți cum respirația ta pătrunde și ocolește durerea ta, pentru a-i face loc.
Aveți grijă de starea emoțională și nu uitați că în orice situație există soluții!
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii