Ziua Sănătății Gingivale 2019 - marcată printr-un curs deschis
- vizualizări: 157
Catedra de propedeutică stomatologică „Pavel Godoroja” a Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” a desfășurat, în data de 15 mai, un curs deschis, dedicat Zilei Sănătății Gingivale 2019. Acțiunea a avut genericul „Impactul poluării aerului asupra sănătății” și a fost organizată în colaborare cu Institutul de Mediu de la Stockholm, Suedia, și Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului al Republicii Moldova.
Potrivit Tatianei Porosencova, asistent universitar la catedra menționată, scopul acțiunii a fost de a spori conștientizarea publică că sănătatea gingiilor este strâns legată de sănătatea generală a corpului, precum și faptul că poluanții atmosferici au impact direct asupra sănătății parodontale.
Studenții și cadrele didactice de la Facultatea de Stomatologie au abordat subiectul privind veriga dintre starea mediului și leziunile parodontale și au discutat despre strategiile-cheie de reducere a expunerii la factorii de poluare atmosferică, pentru protejarea sănătății umane. De asemenea,viitorii stomatologi au venit cu sugestii de majorare a taxelor de penalizare pentru persoanele care ard materii din biomasă, precum frunze, pășuni, terenuri agricole ș.a. O altă propunere ar fi amplasarea centrelor industriale la o distanță mai mare de zonele rezidențiale.
„Pentru a reduce impactul poluanților aerieni este nevoie de a întreprinde acțiuni concrete, pe termen lung, începând cu propria gospodărie, oraș, țară, continent, precum și la scară globală”, a opinat Tatiana Porosencova.
În final, organizatorii au anunțat că vor continua să informeze oamenii despre impactul poluării aerului asupra sănătății și despre estimarea soluțiilor de prevenire și de diminuare, organizând asemenea activități pe parcursul întregului an.
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii