ZUD 2019

Ziua Uşilor Deschise la USMF „Nicolae Testemiţanu”

Publicat: 25.05.2019

Ziua Ușilor DeschiseElevi ai claselor absolvente din licee și centre de excelență de profil medical din țară, împreună cu părinții sau prieteni, au vizitat astăzi, 25 mai, Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu” din Republica Moldova, care a organizat Ziua Uşilor Deschise.

Universitatea și-a deschis larg ușile pentru toți doritorii interesați de oferta educațională, condițiile de studii și cele de admitere în anul universitar 2019-2020. În prima jumătate a zilei, oaspeții au vizitat Centrul Universitar de Simulare în Instruirea Medicală (CUSIM), Centrul Stomatologic Universitar, Muzeul de anatomie a omului. De asemenea, au participat la workshopuri și masterclassuri privind examinarea pacientului, acordarea primului ajutor medical de urgență, simulare în medicină și stomatologie. Fiecare dintre ei a avut ocazia să învețe lucruri noi și utile - cum să acționeze în situații critice.

La CUSIM oaspeții au văzut cum mediciniștii își dezvoltă dexteritățile de comunicare cu pacienții, metodele moderne de instruire și ce presupune lucrul în echipă în procesul de luare a deciziilor clinice. La Centrul Stomatologic Universitar, oaspeții s-au familiarizat cu tehnicile și metodele avansate de formare a medicilor stomatologi, iar la Muzeul de anatomie a omului - unic în Europa prin colecția sa - potențialii candidați la studii au rămas impresionați de piesele și mulajele anatomice.  

Administratia USMFÎntrunirea cu reprezentanții administrației Universității și ai Comisiei de admitere a avut loc, tradițional, pentru două grupuri de vorbitori - cei de limba română și, respectiv, de limba rusă - toți fiind informați despre specificul instruirii medicale și farmaceutice. Olga Cernețchi, prim-prorector, prorector pentru activitatea didactică al USMF „Nicolae Testemițanu”, a făcut o trecere în revistă a istoriei instituției și a accentuat că „la Universitatea de Medicină se face carte din greu și cu eforturi considerabile, iar cei care vin din familii de medici, cunosc foarte bine acest lucru. În același timp, universitatea noastră are un corp profesoral-didactic competent și foarte bine pregătit, săli de studii și laboratoare moderne, o bibliotecă științifică medicală - cea care asigură tot suportul pentru procesul de instruire și de cercetare. Programele de studii - Medicină, Stomatologie, Farmacie, Medicină preventivă, Asistență medicală generală, Optometrie - sunt acreditate la nivel național, iar cel de stomatologie a fost evaluat și a primit recunoaștere internațională”.

Ziua Ușilor DeschiseGheorghe Plăcintă, decanul Facultății de Medicină nr. 1, a explicat candidaților modalitățile de studiere a ştiinţelor medicale, care sunt tainele de cunoaștere a organismului uman, de la cel sănătos treptat pe patologii, și „nimic nu este greu dacă muncești zi de zi, studiind”. Decanul a vorbit despre procesul de evaluare a a cunoștințelor studenților, care este unul transparent și se desfășoară la Centrul de Evaluare Academică - dotat cu tehnologii de ultimă oră, unde fiecare student susține testele la computer și-și vede rezultatul imediat, on-line.  

Sergiu Ciobanu, decanul Facultății de Stomatologie, a menționat că centrele stomatologice și catedrele facultății sunt bine dotate cu echipament stomatologic performant. În primii ani de studii, viitorii stomatologi își dezvoltă abilitățile practice pe manechine, iar toate manoperele sunt foarte asemănătoare cu cele realizate pe pacient. „Viața studențească este considerată una dintre cele mai frumoase, dar cu toate componentele: didactice, extracurriculare, viață personală activă, frumoasă și sănătoasă”, a subliniat decanul.

Potrivit lui Nicolae Ciobanu, decanul Facultății de Farmacie, niciun cabinet medical sau instituție medicală nu-și poate desfășura activitatea fără de medicamente. „Avem o mare de medicamente - peste 5000 de denumiri comerciale, iar specialistul principal în acest domeniu este farmacistul. Un specialist bun în farmacie trebuie să cunoască chimia, iar cei care nu au aceste abilități, pe parcursul anilor, îi instruim conform celor mai înalte standarde. Vreau să distrug mitul că farmacia este business sau o unitate de comerț. Farmacia este o unitate care nu vinde, ci realizează medicamente, iar farmacistul împreună cu medicul stau la straja sănătății populației”, a declarat Nicolae Ciobanu.

ZUD 2019La rândul lor, reprezentanții Comisiei de admitere au răspuns la întrebările tuturor elevilor privind modul de desfășurare a procesului de admitere, numărul de locuri bugetare, condițiile și actele necesare pentru înscriere, perioadele sesiunilor și probele de concurs, facilitățile, taxele de studii și alte informații utile, referitoare la procedura de înmatriculare la studii pentru anul universitar 2019-2020.

Maria, elevă în clasa a XII-a, a spus că de mic copil visează să devină medic chirurg. „Am venit astăzi să cunosc specificul Universității, să mă informez despre oferta educațională pentru anul de studii 2019-2020, dar și să cunosc detalii din viața de student la medicină”, a afirmat tânăra.

Ghenadie, absolvent al unui colegiu de medicină, a menționat că ambii părinți activează în domeniul medical și îi este cunoscut cu ce se mănâncă pâinea de medic. „Îmi doresc să merg pe aceeași cale, să devin un specialist bun, și anume - un stomatolog iscusit, care să aducă zâmbetul pe fața pacienților”, a menționat elevul.

concura de deseneCu prilejul Zilei Ușilor Deschise a fost lansată expoziția de desene a elevilor care au participat la concursul „Medicul - prin ochii unui copil”, organizat de Universitate. Tot astăzi a avut loc ceremonia de premiere a câștigătorilor concursului. Diplomele și cadourile marca USMF „Nicolae Testemițanu” au fost înmânate învingătorilor de rectorul Ion Ababii, care a apreciat talentul și viziunile inedite ale elevilor, ce au elucidat într-un stil original și individual personalitatea Medicului.

Începând cu ora 14:00, toți doritorii s-au deplasat în campusul universitar din regiunea Mălina Mică, unde au vizitat aulele și sălile de studii din Blocul didactic nr. 1 „Leonid Cobâleanschi”, Centrul de Evaluare Academică, Aleea savanților și medicilor iluștri, Biblioteca Științifică Medicală, Blocul didactic nr. 2 al Facultății de Farmacie, Centrul Farmaceutic Universitar „Vasile Procopișin”, Campusul studențesc (căminele, cantinele, Complexul Sportiv Universitar) şi alte obiective ale Universității.

Mai multe fotografii puteți vizualiza pe: https://www.facebook.com/pg/usmf.md/photos/?tab=album&album_id=2384747408244332

ZUD 2019
ZUD 2019
ZUD 2019
ZUD 2019
ZUD 2019
ZUD 2019
ZUD 2019
ZUD 2019
ZUD 2019
ZUD 2019
ZUD 2019
ZUD 2019
ZUD 2019
ZUD 2019
ZUD 2019
ZUD 2019
ZUD 2019
ZUD 2019
usmf
Ziua Uşilor Deschise
Concurs de desene
oferta educațională

Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.

SOCIAL MEDIA

Comentarii