UNIVERSITATEA DE STAT DE MEDICINA SI FARMACIE "NICOLAE TESTIMITEANU" din R.MOLDOVA

 
 

Moldova văzută de un student străin

vineri, 2 decembrie 2016

DSC_8728Haig Manuel este un tânăr care studiază în anul II și este unul dintre cei mai buni studenți străini ai Universității de Stat de Medicină și Farmacie Nicolae Testemițanu din Republica Moldova. Are 21 de ani și vine din Frankfurt, Germania. De ce a ales Universitatea noastră și ce provocări a avut de înfruntat ca student internațional vedeți în interviul ce urmează.

 

Interviul original în limba engleză poate fi accesat aici.

 

De ce ai ales să-ți faci studiile în Moldova?

În țara mea, în Germania, este dificil să fii admis la universitate din cauza numărului limitat de locuri, în special la Medicină generală unde sunt foarte mulți doritori. Despre programul de aici am auzit de la un bun prieten de familie, care este român și are prieteni care au absolvit Facultatea de Stomatologie la USMF „Nicolae Testemițanu”. Respectiv mi-a recomandat această Universitate, unde am și venit împreună cu o verișoară din America, iar înaintea noastră – un alt verișor… Suntem o mică familie aici, așa că nu suntem străini în totalitate.

 

Ce-ți place în Moldova?

Suntem multe persoane din diferite țări aici. Viața universitară este foarte interesantă. Pe lângă aceasta, avem parte de o varietate de programe culturale. Am prieteni care merg la teatru, la balet atunci când au timp. Sunt multe restaurante și localuri cu specific vestic.

Și desigur – oamenii. Când am început să vorbesc româna nu am mai fost german, am devenit o parte din Moldova. Nu mai eram privit ca un străin și aceasta chiar mi-a plăcut.

 

Și ce nu-ți place aici?

Încă poți simți reminiscențe ale perioadei sovietice. În prezent, se văd anumite îmbunătățiri: se construiesc drumuri noi, orașul arată mai bine, dar unii oameni sunt conservatori. Pentru cineva care vine din lumea vestică acest lucru este cam dificil de înțeles la început.     

 

Ce-ți lipsește cel mai mult din țara ta natală?

Sunt multe lucruri, dar cel mai mult îmi lipsește pâinea de dimineață. Avem un tip special de pâine – o cumperi proaspătă și caldă, și nu o pot găsi nicăieri în lume, doar în Germania. O numim – Sonntagsbrötchen – pâine de Duminică pe care o cumpărăm caldă și o aducem acasă ca să reunim toată familia.  

 

Dacă ai putea să ne dezvălui un singur lucru despre cultura germană, care ar fi acesta?

Cred că toată lumea cunoaște că germanii sunt foarte organizați. Nu contează unde călătoresc – simt întotdeauna că acest lucru îmi lipsește. Acest tip de organizare poate fi găsit doar în Germania. Este foarte natural și foarte tradițional pentru țara noastră. Împărtășim și altora ideile noastre despre cum să fii organizat, cum să lucrezi mai eficient, transmitem cunoștințele noastre în special în Europa. Nemții sunt oameni muncitori și mă bucură aceasta.

 

Care sunt diferențele dintre studiile desfășurate în Germania și cele din Moldova?

Nivelul de organizare. De sute de ani, universitățile din Germania și-au dezvoltat tradiții, totul este foarte bine organizat – sunt programe destinate studenților din întreaga lume. Aceasta este cea mai mare deosebire. Oriunde ai studia, tot ce trebuie să faci este să deschizi cartea și să înveți. Dar ceea ce este oferit în plus face diferența, cum ar fi: volumul de cunoștințe, bibliotecile, activitățile extracurriculare.

 

Ce poți să ne spui despre relația profesor-student?

Aici, la USMF Nicolae Testemițanu, este mult mai apropiată. În Germania este mai distantă – abia dacă poți vorbi cu un profesor. Sunt seminare la care profesorii dacă nu vin – își trimit asistenții. În plus, avem și un sistem de tutoring în care colegii din anii mai mari predau la cei din ani mai mici, fără ca măcar un profesor să fie prezent.

 

Care a fost cea mai mare provocare în procesul de adaptare? Poate studierea limbii române?

Învățarea limbii române a fost o etapă, dar nu cea mai dificilă. Cel mai greu este să depășești ceea ce cunoști de acasă. Ai învățat anumite stiluri de viață, feluri de a interacționa cu oamenii, care ar putea fi total diferite aici. Spre exemplu, noi zâmbim foarte mult. Când mergem pe stradă zâmbim trecătorilor, le vorbim. Pentru noi, în Germania este foarte important să fii drăguț cu toată lumea.

 

Cum arată o zi obișnuită din programul tău la USMF „Nicolae Testemițanu”?

De obicei, programul meu începe la 8 dimineața, adică mă trezesc la 7. Avem un orar la Universitate, pe care îl respectăm. De regulă, avem o pauză de masă între 11:30 și 12:30, când putem merge la cantina universitară sau să servim o cafea. La sfârșitul zilei, revin acasă pe la 4 după-amiaza și dacă mai am puteri – gătesc, dacă nu – încep să studiez. Locuiesc la cămin și aici există întotdeauna o fluctuație de oameni cu care interacționez. De obicei, o zi obișnuită este foarte liniștită.

 

Studiezi mult?

Da, de regulă, 4-5 ore pe zi. Încep să studiez seara pe la 17:00 și învăț până la 22:00, cu mici pauze.

 

Cum îți petreci timpul liber?

Dacă am ceva timp, încerc să merg de trei ori pe săptămână la sală cu prietenii, la Complexul Sportiv Universitar, care este chiar lângă cămin. Antrenorul ne-a invitat la un program de power lifting. Mergem acolo să facem sport în zilele de luni, miercuri și vineri. Uneori, sâmbăta și duminica ieșim în oraș pentru că suntem, totuși, tineri. Dar cea mai mare parte din timp o petrecem studiind.

 

Ce poți spune despre procesul de studii de la USMF „Nicolae Testemițanu”, despre profesori?

În primul rând, în opinia mea, profesorii sunt foarte motivați. Dacă ești dornic să studiezi – ei te vor ajuta. Dacă te văd lenos, scuze, dar nu te vor respecta la fel de mult și ai putea avea carențe la reușita academică. Cu toate acestea, profesorii sunt foarte deschiși – le poți adresa orice întrebare, iar ei încearcă să-și facă timp pentru toate, sunt foarte dedicați. Așa cum am mai spus, avem un contact apropiat cu profesorii – nu avem acest lux în Germania, așa că într-adevăr mă bucur de o astfel de ocazie.

 

Cât despre procesul de studii – sunt acum în anul II, dar despre anul I pot să spun că totul a fost foarte închegat. Disciplinele studiate se intersectau într-un anumit punct. Dacă am învățat la biologie ceva despre celulă, am avut de asemenea și la histologie subiecte despre celulă, iar la anatomie am realizat o scurtă recapitulare despre cum lucrează celulele în diferite părți ale organismului uman. Cea mai importantă informație am obținut-o de la diferite obiecte. Deci, sunt toate conectate între ele și formează o impresie generală despre materialul pentru primul an de studii. Chiar mi-a plăcut.

 

Cât de des mergi la bibliotecă?

Nu merg la bibliotecă prea des. Am acasă cărțile cele mai importante. Le aduc din Germania, le cumpăr de aici sau am copii digitale. Dar am prieteni care merg, de regulă, la bibliotecă ca să studieze acolo pentru că e mult mai liniștit și mai productiv.

 

Dacă ai putea schimba un singur lucru la Universitatea noastră, care ar fi acela?

Fiind șef de torent, sunt foarte aproape de ceilalți studenți. Deci, dacă aș avea posibilitatea să schimb ceva ar fi organizarea vacanțelor și a zilelor libere, care trebuie să fie planificate mult mai clar, cel puțin pentru un semestru.

 

Te consideri un ambasador al țării tale aici în Moldova? Vorbești cu colegii despre tradițiile de acasă?

Eu cred că ei cunosc mai multe decât mine despre Germania. Așa este întotdeauna… De fiecare dată când vorbești cu prietenii sau cu alți studenți discuția ajunge la subiecte precum: limba (germană, arabă, ebraică), diferențele și similitudinile culturale. Chiar îmi doresc să fiu un ambasador, să reprezint cultura mea de care sunt foarte mândru. Cu toate că nu sunt neamț în totalitate, Germania mi-a oferit un șir de caracteristici foarte bune.

 

Cum te-a ajutat experiența obținută aici să înveți să comunici în cadrul a diferite grupuri culturale și să respecți diversitatea?

Chiar îmi place să văd toate aceste culturi împreună, este foarte interesant. Din Israel vine modul acesta de viață mai relaxant. Ei se bucură mai mult de viață, gătesc împreună… Noi, germanii, suntem diferiți – gătim de sine stătător, facem totul singuri… Vezi cum trăiesc ei și te deschizi. Devii mai tolerant la diferite moduri de viață. De asemenea, îți îmbunătățești abilitățile de comunicare. Devii mai matur. Îți înnoiești prieteniile. Spre exemplu, de când am învățat limba româna mi-am făcut mulți prieteni români și în Germania.

 

Ce planuri ai de viitor?

După absolvire, îmi voi da toată silința să obțin un scor cât mai înalt la  examenul de licențiere medicală în SUA (USMLE) pentru că planific să activez acolo, deoarece am și rude care locuiesc în America. Mi-ar plăcea să devin chirurg plastician, la asta lucrez. Sunt abia în anul doi și niciodată nu știi ce se poate întâmpla, dar pentru mine este foarte important să am un scop.  

 

Ai recomanda Universitatea noastră și altor tineri din țara ta? Ce i-ar motiva să vină în Moldova?

Recomand acest program, în special, celor care sunt dornici și capabili de a se deschide. Știu că sunt multe persoane care se consideră cetățeni ai întregii lumi. Le place să călătorească, se pot adapta cu ușurință la situații noi. Deci, acestor oameni le-aș recomanda să vină aici. Cu toate acestea, obții și o instruire de o calitate foarte înaltă. Pe lângă Medicină, înveți foarte multe lucruri de viață. Nicăieri în Germania nu vei avea această posibilitate de a interacționa zilnic cu oameni atât de diferiți, cu un schimb cultural atât de mare. Îi invit să vină aici!    

 

Ai un mesaj special? Poate pentru studenții internaționali din anul I – ce ar trebui să facă ca să se adapteze mai ușor?

Știu că acum este foarte stresant pentru ei… Fiți puternici și învățați, fiți interesați, curioși, profitați de fiecare oportunitate pentru a vă îmbunătăți cunoștințele. Rezistați și veți ajunge cu siguranță acolo unde vă doriți!  

 

A intervievat Alina Timotin


Comentarii