120 de ani de la nașterea profesorului Moisei Ghehtman, eminent savant şi organizator al ocrotirii sănătăţii

Publicat: 21.08.2021

 

Moisei GehtmanO personalitate marcantă, care a lăsat o amprentă semnificativă în istoria de peste șapte decenii a Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Republica Moldova, este și profesorul Moisei Ghehtman, cunoscut organizator al sistemului de sănătate publică, viceministru al sănătăţii, medic-igienist, doctor habilitat în științe medicale, deținător al titlului onorific de Medic emerit al Republicii Sovietice Socialiste Moldovenești și al celui de Om emerit în știință

Moisei Ghehtman s-a născut la 21 august 1901 în orașul Pavlohrad, regiunea Dnipropetrovsk, Ucraina, într-o familie de brutari. După absolvirea, în anul 1926, a Universității de Stat din orașul Saratov „N. G. Cernîșevski”, specialitatea Medicină, a deținut mai multe funcții în Crimeea – de la medic în spitalul sătesc până la șef adjunct al Comisarului poporului pentru ocrotirea sănătății. În perioada celui de-al Doilea Război Mondial a exercitat funcția de șef adjunct al Serviciului sanitar al Armatei Sovietice. În 1944, Moisei Ghehtman este transferat în or. Krasnodar în cadrul grupului operativ de conducere al Crimeei. Un an mai târziu a fost trimis în RSSM în calitate de inspector pe probleme de sănătate. Ulterior a fost învestit în funcția de viceministru al sănătăţii şi specialist principal pe probleme sanitar-epidemiologice.

În același an - 1945, din momentul înființării Institutului de Stat de Medicină din Chișinău, este numit în funcția de șef al Catedrei de medicină socială şi organizare a ocrotirii sănătăţii (în prezent – Catedra de medicină socială şi management sanitar „Nicolae Testemiţanu”), pe care a condus-o timp de 28 de ani. În perioada 1962–1970 a fost primul decan al Facultății de Perfecţionare a Medicilor. La acel moment Facultatea includea doar două catedre – de terapie şi chirurgie, precum şi trei cursuri specializate, fiind orientată spre formarea absolvenţilor la specialităţile de bază ale medicinei primare. 

În anii postbelici, Moisei Ghehtman a pus bazele unei activităţi stabile de supraveghere sanitară a tuturor sectoarelor economiei din republică. Datorită influenţei sale în implementarea politicii sanitare de stat a contribuit la dezvoltarea domeniilor prioritare ale sănătăţii. 

În anul 1949 profesorului Ghehtman îi este atribuit titlul de doctor în științe medicale, iar în 1964 – de doctor habilitat în științe medicale. Este autor a peste 180 de lucrări științifice, inclusiv a 10 monografii, cu impact teoretic și practic asupra domeniului ocrotirii sănătății sub aspectul organizării activității sanitare și antiepidemice din republică. A fost un pedagog de excepție, fapt pentru care se bucura de autoritate ireproșabilă printre colegii de breaslă și studenți. Sub conducerea Domniei Sale au fost susţinute 35 de teze de doctor în științe medicale, inclusiv 4 teze de doctor habilitat.

A desfășurat o amplă activitate civică, fiind membru al Comitetului Central al Crucii Roșii din Moldova și al Comitetului Republican al Sindicatelor lucrătorilor din sfera ocrotirii sănătății. Profesorul Ghehtman a fost membru al colegiului de redacție al revistei naționale Ocrotirea sănătății, precum și consultant ştiinţific al Ministerului Sănătății în problemele medicinei sociale şi organizării ocrotirii sănătăţii. A ocupat și alte funcții importante.

În anul 1957, pentru merite deosebite în activitate, i-a fost conferit titlul onorific de Medic emerit al RSSM, iar în 1966 – cel de Om emerit în știință

Moisei  Ghehtman s-a stins din viață la 30 octombrie 1973.

Moisei Ghehtman
usmf
in memoriam
sistemului de sănătate publică
profesor
medic emerit
om emerit în știință
titlu onorific

Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.

SOCIAL MEDIA

Comentarii