14 elevi cu „10” pe linie la BAC au ales să-și facă studiile la USMF „Nicolae Testemițanu”
- vizualizări: 1321
Cei mai buni dintre cei mai buni tineri din Republica Moldova au decis să-și construiască o carieră de succes la Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”. În acest an, 14 dintre cei 57 de absolvenți de licee care au obținut „10” pe linie la examenele de bacalaureat au ales să studieze la universitatea noastră. Studenții au fost întrebați ce i-a determinat să pornească pe drumul medicinei.
Constantin Babuc este olimpic internațional la biologie, matematică și fizică, iar acest statut i-a asigurat admiterea, în afara concursului, la programul de studii Medicină. Tânărul ne-a spus că pasiunea sa pentru biologie l-a determinat să ia decizia de a-și continua studiile la USMF „Nicolae Testemițanu”, considerând-o singura universitate din țară care ar putea să-i ofere cunoștințele, experiența necesară și oportunitățile de avansare profesională și excelență în cercetarea științifică. „Am optat pentru cea mai bună instituție de învățământ superior din țară, unde cred că îmi voi putea valorifica potențialul și voi obține o profesie necesară societății contemporane”, a afirmat tânărul.
„Voi deveni primul doctor din istoricul rădăcinilor mele! Am luat cea mai înțeleaptă decizie de a mă aprofunda în tainele uimitoare ale celui mai vast domeniu existent. Vreau să fiu utilă societății, prin amplificarea cunoștințelor dobândite în anii de școală și să aduc acel strop de culoare în viața viitorilor mei pacienți. Aleg USMF, deoarece este cea mai dotată instituție universitară din țară, dornică de studenți autohtoni, care să-și făurească viitorul ACASĂ, locul în care este nevoie de noi mai mult ca niciodată!”, a declarat Patricia Catînsus, studentă la Medicină.
O altă tânără foarte ambițioasă care a optat pentru programul Medicină este Ana-Maria Gîncu. Ea a fost inspirată de profesionalismul medicilor să urmeze această cale complexă, dar extrem de bogată în experiențe, amintiri, interacțiuni și emoții unice. „Alegerea mea a fost bine fundamentată, având în vedere calitatea superioară a educației oferite și reputația excelentă a Universității, precum și diversitatea programelor și oportunităților disponibile pentru studenți. Sunt mândră să mă alătur marii comunități de mediciniști și sunt convinsă că USMF îmi va oferi mediul ideal pentru a mă dezvolta profesional și personal, contribuind la îndeplinirea visului meu de a deveni un medic dedicat și competent”, a conchis Ana-Maria.
Natalia Stradnic, studentă la programul Medicină, ne-a împărtășit că de mică visează să urmeze calea mamei sale: să ajute oamenii, să ofere sfaturile necesare pentru a preveni bolile și să fie utilă societății în care trăiește. Tânăra intuiește că are de parcurs un drum plin de provocări, dar este sigură că va primi cunoștințele necesare pentru a-și realiza scopul de a deveni un bun specialist în domeniul medicinei!
Și Valeria Budeci a ales programul de studii Medicină: „Decizia mea a fost influențată nu doar de renumele Universității și de calitatea studiilor, dar și de profesorii de la liceu, care mi-au insuflat pasiunea pentru științele exacte, în special pentru biologie. Aceștia, alături de părinți, m-au motivat să-mi urmez visul și să îmi dezvolt cunoștințele într-un mediu academic de elită. USMF „Nicolae Testemițanu” reprezintă locul în care visul unui medicinist se poate transforma în realitate, sub îndrumarea unor profesioniști de excepție”.
Potrivit Evelinei Răcilă, studentă la Medicină, pasiunea pentru medicină i-a fost insuflată în copilărie de către părinții săi, care s-au dedicat acestei nobile profesii de-a lungul timpului. „Alegerea dată mi-a oferit posibilitatea de a excela în știință acasă, în Republica Moldova, de a-mi îndeplini visul în ambianța oamenilor și locurilor dragi, cu siguranța zilei de mâine și a unui viitor prosper, datorită studiilor de înaltă calitate și condițiilor optime pentru procesul de învățare”.
În opinia Andreei Scutaru, studentă la programul Medicină, dorința de a se dezvolta în domeniul dat a apărut la finele clasei a XI-a, când a realizat cât de nobilă este profesia de medic, cât de frumos este să studiezi propriul corp și să te cunoști, dar, în același timp, să fii de folos oamenilor, pentru că sănătatea este valoarea supremă. „Am ales USMF „Nicolae Testemițanu” pentru că îmi poate oferi toate resursele pentru a deveni un bun specialist, pentru a-mi realiza visul – de a crea lucruri mărețe și a face oamenii fericiți”, a mărturisit tânăra.
La fel de entuziasmată de a studia la universitatea noastră este și Emilia Pîrțac, care a relatat că „dorința de a deveni medic este o aspirație nobilă, alimentată de dorința de a ajuta și de a îmbunătăți viețile oamenilor. Acest ideal începe, adesea, în anii de gimnaziu și liceu, când interesul pentru știință și scopul de a contribui la binele comunității se contopesc într-un angajament profund. USMF „Nicolae Testemițanu” este instituția în cadrul căreia mi-am dorit să parcurg acest drum, întrucât este una de prestigiu. Totodată, am fost tentată de posibilitățile de a participa la activități de cercetare științifică, proiecte internaționale, de a mă integra în asociațiile studențești și de a studia într-un anturaj modern. Studiile la USMF reprezintă un pas definitoriu în viitorul meu profesional și personal, pe care l-am făcut cu multă certitudine”.
La rândul său, Cătălina Grejdieru afirmă că posibilitatea de a învăța de la cei mai buni specialiști a motivat-o să aleagă USMF „Nicolae Testemițanu”: „Am fost inspirată atât de familia mea, cât și de cadrele medicale care au avut un impact pozitiv asupra comunității mele. Am încrederea că voi avea parte de suportul necesar pentru a deveni un medic dedicat, care ajută oamenii și contribuie la dezvoltarea sistemului de sănătate din țara noastră”.
„În familia mea, sănătatea și grija pentru apropiați au fost mereu subiecte centrale. Sora mea, medic stomatolog, a fost o sursă constantă de inspirație, deoarece am văzut-o în acțiune, restabilind dantura pacienților. De asemenea, mama mea, asistentă medicală, mi-a insuflat dragostea pentru relația empatică cu pacienții. Am învățat că medicina nu este doar despre diagnostic și tratament, ci și despre a asculta, a înțelege și a oferi sprijin”, a menționat Bianca Cîșlari, studentă la programul de studii Stomatologie.
În viziunea Valeriei Cigoreanu, medicina nu este doar o profesie, ci o chemare, o simbioză dintre pragmatism și abnegație: „Cred ferm că empatia, responsabilitatea și dorința de a ajuta oamenii sunt calități esențiale pentru un viitor medic, iar eu sunt determinată să le cultiv pe parcursul studiilor. USMF „Nicolae Testemițanu” reprezintă pentru mine un axis mundi al excelenței în educația medicală și o oportunitate unică de a mă dezvolta atât profesional, cât și personal”.
Alegerea mea izvorăște dintr-o multitudine de factori, însă stimulul care m-a influențat este sedimentat într-o experiență adâncă din copilărie, este enunțul Ariadnei Vernigora. „De la o vârstă fragedă am fost martoră a suferinței oamenilor dragi. Sufletul meu căpătase acea sensibilitate care mă cutremura și, de fiece dată, eram dezamăgită în forțele proprii, pentru că nu puteam ușura durerea lor. Sper ca familia, care mi-a oferit libertate în alegerea parcursului profesional, va fi mândră de mine, căci conștientizează cât de indispensabilă îmi este înfruntarea barierelor pe drumul acestei vocații, ce include la bază sacrificiul în numele viitorului omenirii. Procesul de adaptare, este dublat de faptul că am fost pasionată de literatură și artă însă, timpul mă va ajuta să mențin aceste preocupări, rămânând, totodată, axată pe traiectoria visului meu. Medicina este și una din puținele profesii catalogată drept eternă, căci tehnologiile avansate nu vor înlocui niciodată un medic, tehnologia va rămâne un instrument de coordonare de către medici sau alți specialiști. Totodată, eu am încredere în faptul că empatia – fundamentul medicinei – sentimentul de omenie și grijă reciprocă vor revoluționa societatea, deoarece acest aspect psihologic este o mângâiere pentru umanitate și este capabil să salveze destine omenești”, ne-a mărturisit Ariadna.
Alexandra Cobzac, studentă la programul Fiziokinetoterapie și reabilitare, a fost mereu fascinată de complexitatea corpului uman și de capacitatea sa de a se regenera, iar fiziokinetoterapia este domeniul ce îmbină perfect aceste două aspecte. „Această facultate reprezintă un domeniu în continuă dezvoltare, care îmi oferă oportunități de a învăța și de a crește profesional. Reabilitarea medicală devine din ce în ce mai importantă, iar eu îmi doresc să fiu parte din această schimbare pozitivă”, a afirmat tânăra.
Și Ana Sohoțchi a menționat că decizia ei nu este una întâmplătoare: „De mică, am fost martora pasiunii cu care tatăl meu, medic, ajuta, fiecare zi de muncă a sa fiind o oportunitate de a schimba în bine viețile pacienților. Această dedicare m-a inspirat și mi-a arătat că medicina nu este doar o profesie, ci o vocație, un angajament de a aduce schimbări pozitive în lume. De asemenea, performanțele mele academice, reflectă nu doar efortul și disciplina mea, ci și dorința de a excela într-un domeniu ce îmi oferă posibilitatea de a îmbina cunoștințele științifice cu empatia și grijă pentru ceilalți. Am ales această instituție de învățământ pentru că reprezintă nu doar excelență academică, dar și o comunitate dedicată și solidară. Cred că voi găsi aici nu doar mentorii necesari pentru a-mi dezvolta competențele profesionale, ci și colegi care împărtășesc aceeași pasiune pentru medicină. Îmi doresc să contribui la dezvoltarea acestui mediu de învățare și să cresc atât profesional, cât și personal”, a declarat viitoarea doctoriță.
Le mulțumim acestor studenți pentru faptul că au decis să studieze acasă și au ales USMF „Nicolae Testemițanu”, și pentru receptivitatea de a împărtăși povestea lor ce i-a determinat să opteze pentru aceste profesii nobile. Le dorim tuturor sănătate și mari succese, tenacitate și răbdare, rezultate academice pe măsura așteptărilor și să valorifice orice oportunitate pentru a excela continuu!
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii