29 septembrie – Ziua Mondială a Inimii
- vizualizări: 89
„Folosește inima pentru acțiune” este sloganul prin care marcăm în acest an Ziua Mondială a Inimii, ce ne reamintește cât este de important să avem grijă de sănătatea ei.
În prezent, bolile cardiovasculare (BCV) sunt catalogate drept ucigașul numărul unu, provocând moartea a peste 20 de milioane de oameni în fiecare an, ceea ce reprezintă 33% din numărul total al deceselor la nivel mondial. Mai mult de 75% dintre decesele cauzate de BCV sunt înregistrare în țările cu venituri mici și medii. Bolile cardiovasculare sunt un grup de tulburări ale inimii și vaselor de sânge, ce include: bolile coronariene, bolile cerebrovasculare, bolile reumatice ale inimii și alte afecțiuni. Cea mai răspândită BCV este hipertensiunea arterială.
În Republica Moldova, pe parcursul a două decenii, BCV se plasează constant pe primul loc printre cauzele mortalității și în proporție de peste 55% – printre decesele cauzate de bolile netransmisibile. Prezența bolilor cardiovasculare este cauzată de un șir de factori de risc asociați comportamentului, precum consumul de tutun, alimentaţia nesănătoasă, abuzul de alcool, inactivitatea fizică, dar și de factori de risc fiziologici – tensiunea arterială ridicată, nivelul crescut al colesterolului seric și al glicemiei, obezitatea, ce se acutizează în funcție de vârstă sau predispoziție genetică.
În anul 2023 Guvernul Republicii Moldova a adoptat Programul naţional de prevenire și control al bolilor netransmisibile prioritare (BNT) pentru anii 2023-2027. În acest context, USMF „Nicolae Testemițanu”, împreună cu alți factori de decizie din domeniul sănătății publice și-au asumat rolul de a elabora ghiduri şi recomandări pentru autorităţile publice locale, specialiștii din domeniul social, educație, ONG-uri etc., pentru a facilita mobilizarea socială în abordarea BNT; dezvoltă și implementează campanii de comunicare și de schimbare a comportamentului și promovează un mod de viață sănătos; participă la actualizarea modulelor de instruire în prevenirea, depistarea precoce, diagnosticul și tratamentul BNT pentru prestatorii de servicii medicale la toate nivelurile; realizează instruiri tematice pentru cadre didactice și specialiști din domeniu, inclusiv în comunicare și schimbare de comportament; elaborează proiecte de cercetare pentru prevenirea și controlul BNT conform priorităților stabilite la nivel național.
Totodată, au fost elaborate și actualizate protocoalele clinice ce țin de bolile cardiovasculare, și anume: Prevenția bolilor cardiovasculare, Sindroamele coronariene cronice, Dislipidemiile, Insuficiența cardiacă acută și cronică la adult, Stimularea cardiacă și terapia de resincronizare, Valvulopatiile la adulți.
În acest an, Federația Mondială a Inimii a lansat o petiție prin care îndeamnă comunitatea globală să prioritizeze problema sănătății inimii. Semnează petiția aici. Totodată, a inițiat și o provocare globală, prin care invită doritorii să-și creeze un traseu propriu în formă de inimă pe care îl vor parcurge plimbându-se, mergând cu bicicleta sau alergând. Participanții pot să-l distribuie pe rețelele sociale, folosind hashtagul #WorldHeartDay pentru a-și inspira semenii să-și creeze propriul traseu.
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii