Acord de colaborare între Biroul Relații cu Diaspora și USMF „Nicolae Testemițanu”
- vizualizări: 239
Biroul Relații cu Diaspora (BRD) din cadrul Cancelariei de Stat, Guvernul Republicii Moldova, susține inițiativa Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” de creare a rețelei diasporei medicale a Republicii Moldova – DiaMed.MD, în vederea instituirii unui mecanism permanent de cooperare între comunitatea medicală constituită din conaționali, guvern și mediul academic, facilitând implementarea unor activități comune în sfera cercetării și inovării. În acest scop, BRD și USMF „Nicolae Testemițanu” au semnat un acord de colaborare, în data de 4 iunie curent.
Rectorul Universității Emil Ceban a declarat, în contextul dat, că pandemia de COVID-19 a demonstrat că USMF „Nicolae Testemițanu” trebuie să fie competitivă în ceea ce se privește dezvoltarea potențialului științific, permanent fiind cu un pas înainte, iar în acest mod vom putea ajuta sistemul de sănătate și populația să facă față oricăror provocări. În opinia profesorului Emil Ceban, diaspora a devenit mult mai activă, implicându-se în ultima perioadă în viața social-economică a republicii, inclusiv personalitățile notorii – medici și savanți care duc faima Almei Mater și a țării peste hotare:
„Am lansat platforma DiaMed.MD în scopul formării unui spaţiu virtual de dialog şi colaborare între cercetători – foști discipoli ai Universității, ca un instrument permanent de comunicare și implementare a inovațiilor în știința medicală autohtonă”. Rectorul a accentuat că acest fapt va constitui un viitor pentru dezvoltarea Institutului Național de Cercetare în Medicină și Sănătate (INCMS) al universității noastre, în componența căruia vor fi create laboratoare și centre științifice, unde foștii absolvenți ar putea reveni pentru a implementa lucruri noi.
Nadejda Zubco, șeful BRD, și-a exprimat, în numele instituției pe care o reprezintă, disponibilitatea de a susține inițiativa de identificare și valorificare a potențialului uman al diasporei în contextul implementării unor programe și politici de dezvoltare a științelor medicale în Republica Moldova. „BRD contează pe interesul și deschiderea diasporei medicale și este gata să asigure platforma guvernamentală de dialog și expertiză pentru instituțiile publice. Este important să cunoaștem și să valorificăm realizările cetățenilor noștri stabiliți peste hotare, la fel cum este esențial să dezvoltăm mecanisme eficiente de comunicare și implicare continuă a acestora în viața social-economică a țării de origine. În deosebi, mă refer la potențialul diasporei înalt calificate și, în primul rând, a celei medicale în atenuarea provocărilor cu care se confruntă omenirea”, a declarat reprezentanta BRD.
Potrivit Nadejdei Zubco, sinergia BRD și USMF „Nicolae Testemițanu” va conduce la rezultate tangibile în vederea dezvoltării continui a platformei „DiaMed.MD” ca instrument de comunicare și implicare a acestuia, inclusiv prin distribuirea săptămânală a buletinelor informative diasporei, precum și organizarea activităților tripartite pentru consultări, schimb de informații, opinii și transfer de cunoștințe.
La rândul său, academicianul Stanislav Groppa, prorector pentru activitatea de cercetare, director al INCMS, a remarcat că Universitatea menține permanent relații de cooperare cu diaspora, pentru a avea posibilitatea de a promova mai multe strategii de evaluare, de educație și de cercetare prin intermediul discipolilor care o reprezintă în laboratoare și clinici din străinătate. „Instituția noastră implementează conceptul educației prin cercetare, iar inițiativa DiaMed.MD este parte a Strategiei de fortificare a domeniului cercetării și inovării la USMF „Nicolae Testemițanu” pentru perioada 2020-2030. În prezent, fără implicare în procesul de internaționalizare și fără preluarea experienței internaționale, Republica Moldova nu poate avansa de sinestătător. Medicina înseamnă sănătate care, la rândul său, presupune o calitate și o longevitate mai mare a vieții, din acest considerent, problema educației sănătății trebuie să fie una dintre verigile cheie în promovarea bunăstării țării”, a concluzionat profesorul.
Conaționalii antrenați în activitățile de cercetare în domeniul medicinei se pot înregistra în rețeaua DiaMed.MD, completând un formular on-line: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdnBJqyDzcgaECvQOytdmRDSEgTkUFdUGkRj9LFoZAvYhBnkg/viewform
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii