Actualități și perspective în anesteziologie și terapie intensivă discutate la Conferința studenților, medicilor rezidenți și a tinerilor cercetători
- vizualizări: 532
A XIX-a ediție a Conferinței studenților, medicilor rezidenți și tinerilor cercetători în anesteziologie și terapie intensivă In Memoriam Profesorul Valeriu Ghereg s-a desfășurat în data de 23 februarie 2024 la Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Republica Moldova. Manifestarea a fost organizată de Catedra de anesteziologie și reanimatologie nr. 1 „Valeriu Ghereg” în parteneriat cu Societatea de Anesteziologie și Reanimatologie din Republica Moldova.
În deschidere, rectorul Emil Ceban a menționat că evenimentul științific s-a transformat într-o frumoasă tradiție, ce servește drept exemplu pentru alte discipline de studii. „Contribuția profesorului Valeriu Ghereg la dezvoltarea specialității, a serviciului și comunității de anesteziologie și terapie intensivă, a Catedrei ce-i poartă cu demnitate numele, este inestimabilă. Ilustrul savant a lăsat în urmă o școală puternică și consolidată de specialiști anesteziologi-reanimatologi, cu valoroase tradiții academice și de cercetare, care îi dezvoltă ideile și îi cinstesc memoria. De asemenea, conferința reprezintă și o platformă favorabilă pentru prezentarea rezultatelor științifice, lansarea ideilor inovatoare și identificarea intereselor comune pentru discuții și dezbateri. Dimensiunea internațională a evenimentului deschide noi oportunități pentru extinderea cooperării științifice”, a punctat profesorul Ceban.
Serghei Șandru, șef al Catedrei de anesteziologie și reanimatologie nr. 1 „Valeriu Ghereg” a subliniat semnificația evenimentului – un omagiu distinsului profesor Ghereg adus de colegii de breaslă și discipoli, iar pentru studenți și medici rezidenți este o posibilitate de a-și prezenta lucrările științifice, de a acumula experiență atât în efectuarea unei cercetări, cât și în demonstrarea acesteia.
Invitat de onoare al conferinței a fost Gabriel Gurman, emerit profesor în anestezie și terapie intensivă la Universitatea Ben-Gurion din Negev din Israel, coleg al profesorului Ghereg, care a declarat că renumitul medic anesteziolog era însetat de cunoaștere și de a produce ceva nou în domeniu. „Într-o țară mare e greu să găsești o personalitate care să fi înființat un domeniu. Cu cât o țară e mai mică, e nevoie de un singur om să înțeleagă necesitatea creării unei noi specialități și să găsească puterea, energia și voința, pentru a-și transforma ideea în realitate”, a afirmat profesorul Gurman.
În cadrul evenimentului, profesorul Gurman, în calitate de autor, a oferit în dar universității noastre Manualul de anestezie și terapie intensivă: Ghid clinic pentru studenți și medici rezidenți ATI începători, în 150 de exemplare. Donația a avut loc la inițiativa Ministerului Sănătății, cărțile fiind editate cu suportul Biroului Organizației Mondiale a Sănătății din Republica Moldova.
În cadrul conferinței mai mulți studenți, medici rezidenți și studenți-doctoranzi și-au prezentat cercetările științifice elaborate sub îndrumarea profesorilor, ce au abordat subiecte variate, precum: siguranța pacientului în bronhoscopia de diagnostic cu suport anestezic; anestezia locoregională în neurochirurgie; fezabilitatea chestionarelor de screening pentru apneea obstructivă de somn în predicția complicațiilor postoperatorii; retenția urinară postoperatorie; valoarea informativă a testelor convenționale efectuate în IMSP Institutul de Medicină Urgentă în cazul pacienților politraumatizați din „Zona Roșie”; hipercloremia ca predictor al leziunii renale acute în terapie intensivă; hemoragiile post-partum; polineuropatia diabetică; repercusiunile hemodinamice ale terapiei de substituție renala continuă; partiturile pe ritmurile ATI; rezultatele utilizării filtrului Cytosorb; ECMO ș.a.
Lucrările au fost evaluate și apreciate de un juriu internațional specializat în domeniu, în componența căruia au fost și profesorii Gabriel Gurman și Dr. Adela-Hilda Onuțu (România).
Câștigătorii ediției curente a conferinței tinerilor cercetători au fost desemnați:
-
Irina Gligor, medic rezident în anul III la specialitatea Anestezie și terapie intensivă, cu tema „Hemoragiile post-partum – privire asupra unei probleme vechi” – premiul I (800 euro), coordonatori științifici: Viorica Coșpormac, dr. șt. med., conf. univ., Catedra de anesteziologie și reanimatologie nr. 2, Corina Iliadi-Tulbure, dr. șt. med., conf. univ., Departamentul Obstetrică și Ginecologie;
-
Cătălina Lozan, studentă în anul VI la Facultatea de Medicină nr. 1, cu tema „Retenția urinară postoperatorie – prevalență și factori de risc: studiu prospectiv, de cohortă” – premiul II (500 euro), coordonator științific – Natalia Belîi, dr. șt. med., conf. univ., Catedra de anesteziologie și reanimatologie nr. 1 „Valeriu Ghereg”;
-
Natalia Ursu, medic rezident în anul IV la specialitatea Anestezie și terapie intensivă, cu tema „ECMO – o experiență valoroasă în conduita pacientului cardiochirurgical” – premiul III (350 euro), coordonator științific – Viorica Coșpormac, dr. șt. med., conf. univ., Catedra de anesteziologie și reanimatologie nr. 2.
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii