Al V-lea Congres Național de Gastroenterologie și Hepatologie din Republica Moldova
- vizualizări: 915
Circa 250 de participanți ‒ medici gastroenterologi, interniști, medici de familie, reprezentanți ai mediului academic și științific din țară și din străinătate, medici rezidenți și studenți ‒ s-au întrunit în cadrul celui de-al V-lea Congres Național de Gastroenterologie și Hepatologie cu participare internațională.
Evenimentul a fost inaugurat de către rectorul Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, profesorul Emil Ceban, președintele Congresului ‒ profesorul Eugen Tcaciuc, șef al Disciplinei de gastroenterologie, Departamentul Medicină Internă, președinte al Societăţii de Gastroenterologie și Hepatologie din Republica Moldova, și invitații din România ‒ profesorii Cristina Cijevschi-Prelipcean, Ioan Sporea și Dan Dumitrașcu.
„Este bine știut că bolile digestive, inclusiv cele hepatice, sunt cauza diminuării calităţii vieţii şi statutului social al unui număr mare de oameni din ţara noastră, iar mortalitatea prin bolile hepatice ocupă al 3-lea loc în structura generală a mortalităţii. De aceea, subiectele preconizate pentru discuţie în cadrul acestui forum, prezintă nu doar interes ştiinţifico-practic medical, dar au şi o importanță socială semnificativă. Sunt convins că schimbul de informații și bune practici între oamenii de știință, tineri cercetători și medicii de diferite specialități din întreaga țară, dar și transferul de cunoștințe de la reprezentanții clinicilor cu renume mondial, va deschide noi oportunităţi în soluționarea problemelor stringente ce ţin de viaţa şi sănătatea oamenilor, inclusiv prin profilaxia şi tratamentul eficient al afecţiunilor hepatice şi digestive”, a menționat rectorul Ceban.
Președintele Congresului Eugen Tcaciuc a subliniat că întrunirea medicilor de profil, pentru al cincilea an consecutiv, confirmă disponibilitatea societăţii medicale pentru abordarea problemelor actuale, realizarea schimbului constructiv de cunoștinţe și experienţe acumulate pe parcursul anilor. „Misiunea Congresului constă în familiarizarea specialiștilor cu noile tendințe și provocări în domeniul gastroenterologiei, hepatologiei, ecografiei și endoscopiei, cât și posibilitatea de a audia personalităţi notorii din medicina autohtonă și internaţională”, a afirmat profesorul Tcaciuc.
La rândul său, profesorul Dan Dumitrașcu s-a declarat impresionat de buna organizare a Congresului, dar și de numărul mare de participanți interesați de problematica gastroenterologiei și endoscopiei, menționând că, în calitate de Doctor Honoris Causa al USMF „Nicolae Testemițanu”, va continua să susțină parteneriatul cu Societatea de Gastroenterologie și Hepatologie de la Chișinău, prin realizarea proiectelor comune de cercetare și a schimbului de experiență în domeniu.
Lucrările forumului științific s-au desfășurat în mai multe secții sub formă de prezentări orale, mese rotunde și ateliere de lucru cu educație Hands-On în ecografie abdominală și endoscopie digestivă, în limbile română și engleză.
Programul Congresului a inclus și un curs postuniversitar cu genericul “How to improve the management of digestive diseases“, elaborat de Uniunea Europeană de Gastroenterologie, organizat sub egida Asociației Europene de Gastroenterologie, Endoscopie și Nutriție (EAGEN).
Manifestarea științifică a întrunit speakeri și experți din România, Polonia, Germania, Ungaria, Lituania, Macedonia, Serbia, Belgia, Croația, Italia și Republica Moldova.
Congresul a fost organizat de Disciplina de gastroenterologie și Laboratorul de gastroenterologie din cadrul USMF „Nicolae Testemițanu” în colaborare cu Societatea de Gastroenterologie și Hepatologie din Republica Moldova și EAGEN.
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii