Banca Mondială - studiu de caz privind mobilitatea forței de muncă în domeniul sănătății
- vizualizări: 271
Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Republica Moldova este inclusă într-un studiu de caz al Băncii Mondiale (BM) pentru anul 2020 privind mobilitatea forței de muncă în domeniul sănătății. În acest sens, o echipă de experți în sănătate a organizației internaționale a vizitat, în data de 25 februarie curent, Universitatea pentru a se informa și a se documenta despre activitatea instituției noastre. Echipa BM a fost reprezentată de Alessia Thiebaud, analist de cercetare în Sănătatea și Nutriția Populației din Europa și Asia Centrală și Nicolae Jelamschi, consultant. Delegații au avut o întrevedere cu administrația Universității - prim-prorectorul Olga Cernețchi, prorector pentru activitate didactică, Victoria Craveț, prorector pentru activitate economico-financiară, Tatiana Novac, șefa Departamentului Juridic și Resurse Umane și Oleg Galbur, șef adjunct al Departamentului Resurse Umane.
În debutul întâlnirii, prim-prorectorul și-a exprimat deschiderea Universității pentru un dialog productiv în susținerea implementării viitoarelor acțiuni. „Suntem pregătiți să cooperăm cu toate structurile internaționale și să avem un dialog constructiv în identificarea domeniilor în care susţinerea Băncii Mondiale este crucială pentru avansarea reformelor în sectorul medical”, a declarat profesorul Olga Cernețchi.
Totodată, prorectorul pentru activitate didactică a făcut o prezentare generală a Universității, misiunea acesteia și realizările pe parcursul celor 74 de ani de activitate. Prorectorul s-a referit şi la acreditarea instituțională internațională obținută de USMF „Nicolae Testemițanu” în vara anului 2019, la programele de studii - acreditate de Agenția Națională de Asigurare a Calității în Educație și Cercetare, precum și la parteneriatele bilaterale cu instituțiile de profil pe plan internațional.
Alessia Thiebaud a prezentat obiectivele Băncii Mondiale pentru anul 2020 în realizarea acestui studiu de caz privind mobilitatea forței de muncă în domeniul sănătății. Concomitent, delegații BM au aplicat un chestionar, întrebările căruia au vizat numărul total al studenților admiși la studii și al absolvenților, în fiecare an, durata medie a studiilor pentru medici și asistenți medicali generali, informații privind calitatea predării, numărul total de cadre științifico-didactice, rata anuală de promovare a studenților autohtoni și a celor internaționali, principalele țări de origine ale studenților străini de la USMF „Nicolae Testemițanu”, oferta educațională ș.a.
În același timp, reprezentanta Băncii Mondiale a apreciat suportul universității noastre în procesul realizării studiului de caz și a explicat că datele colectate și interviurile efectuate vor oferi o perspectivă mai largă asupra aspectelor importante ale migrației medicilor și a asistenților medicali din Republica Moldova. Aici se va ține cont de efectele acestui flagel asupra sistemului de sănătate, instruirea personalului medical, precum și rolul statului în gestionarea acestor procese.
„Instituția pe care o reprezint încearcă să susțină reformele în aria sănătății din Republica Moldova și realizarea obiectivelor de dezvoltare a sistemului medical, inclusiv pentru asistența medicală de calitate și dezvoltarea strategiei de asigurare cu resurse umane în sănătate”, a relatat Alessia Thiebaud.
Precizăm că obiectivul de bază al operațiunii de proiect este de a contribui la reducerea riscurilor-cheie privind mobilitatea forței de muncă în domeniul sănătății şi ameliorarea eficienței serviciilor medicale în țara noastră.
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii