Biblioteca Științifică Medicală a USMF „Nicolae Testemițanu” a deschis două săli de lectură cu acces liber la raft
- vizualizări: 253
Două săli de lectură cu acces liber la raft au fost deschise în cadrul Bibliotecii Ştiinţifice Medicale (BȘM) a Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Republica Moldova. Noul spațiu informațional este prevăzut pentru 150 de vizitatori, inclusiv trei săli pentru studiu în grup, fiecare a câte șase locuri, și Centrul „Infomedica” cu o capacitate de 19 stații de lucru la calculator, pentru asigurarea accesului utilizatorilor la resursele informaţionale electronice de profil medical şi farmaceutic.
Inaugurarea noilor spații ale BȘM a avut loc pe data de 23 aprilie, în incinta Complexului Sociocultural Universitar (str. Nicolae Testemițanu, 25), în contextul Zilei Bibliotecarului și Zilei internaționale a cărții și a drepturilor de autor.
Ceremonia a fost moderată de către directoarea Bibliotecii Liubovi Karnaeva, care a declarat că în noile săli de lectură, studenții vor beneficia de publicaţii didactice în limbile română, engleză, rusă şi franceză – manuale, compendii, note de curs, indicaţii metodice, lecții practice ș.a. Totodată, utilizatorii vor avea acces la baze de date, biblioteci electronice, resurse axate pe medicina bazată pe dovezi şi alte produse informaţionale.
Rectorul Universității Emil Ceban a subliniat relevanța evenimentului mult așteptat, menționând că biblioteca universitară reprezintă un centru modern de informare şi documentare de profil medical și farmaceutic, ce are drept obiectiv asigurarea informaţională a proceselor de instruire, cercetare, practică medicală, formare şi educare continuă a medicilor şi farmaciştilor din țară. „Integrată temeinic în mediul academic medical ca o expresie a spaţiului informaţional, Biblioteca şi-a demonstrat valoarea, contribuind pe parcursul anilor la formarea multor generații de medici și farmaciști, savanți iluștri în medicină și farmacie. Sperăm că noile spații informaționale și de lectură vor facilita accesul la literatura medicală actuală și la resurse electronice valoroase, fapt ce va contribui la îmbunătățirea calității învățământului superior medical, a cercetării și a asistenței medicale în țara noastră”, a punctat rectorul.
În opinia decanului Facultății de Medicină nr. 1 Gheorghe Plăcintă, biblioteca este o piatră de temelie, o casă a cunoașterii, fără de care nu există această călătorie academică pe care o parcurgem cu toții. „Educația medicală presupune nu doar acces la informații, ci și medii adaptate pentru învățare și studiu, concentrate pentru studenți și medici rezidenți, acces la materiale de referință esențiale și instrumente tehnologice avansate pentru învățare interactivă. Bibliotecile joacă un rol indispensabil în formarea medicilor și în educația medicală continuă, facilitând eforturile de cercetare și de avansare în carieră. Esențial, la Bibliotecă vom găsi publicațiile noi și cele fundamentale în cercetare și învățământ, veridice și controlate, pe care să mizăm. Dezvoltarea unei universități depinde de mediul în care ne inspirăm, unde mergem să găsim această sursă necesară pentru a crește și a continua cariera academică”, a accentuat decanul.
Potrivit Cristinei Stahi, studentă la Facultatea de Farmacie, pentru studenți este crucial să dispună de o bază materială vastă, o bibliotecă funcțională dotată și resurse informaționale variate, ce le oferă posibilitatea de a accesa diverse surse documentare pentru a-și extinde arealul de cunoștințe. Medicinista a dat asigurări că studenții vor fi cititori fideli în noile săli de lectură.
Stela Vudu, cercetătoare în Laboratorul de endocrinologie, a menționat că biblioteca a devenit un hub în care se concentrează tehnologia informațională, inovația și inteligența artificială. „Cercetarea și inovarea sunt elemente fundamentale în progresul medicinei, ce ne ajută să descoperim noi tratamente, să înțelegem mecanismele bolilor și să ameliorăm calitatea vieții pacienților. Prin intermediul cercetării, putem aduce schimbări semnificative în practica medicală și putem contribui la creșterea prestigiului instituției noastre în plan național și internațional”, a subliniat tânăra cercetătoare.
La rândul său, Rodica Peredelcu, asistent universitar la Catedra de farmacologie și farmacie clinică, beneficiar activ al serviciilor de bibliotecă, și-a exprimat recunoștința administrației Universității și echipei Bibliotecii pentru munca asiduă depusă în dezvoltarea și promovarea patrimoniului științific al BȘM, precum și pentru posibilitatea de completare a fondului documentar cu noi manuale.
Cu un mesaj de felicitare au venit și Sani Jai, student internațional la Facultatea de Medicină nr. 2, și Andrei Leșco, medic chirurg, profesor la Centrul de Excelență în Medicină și Farmacie „Raisa Pacalo”.
Noul spațiu de lectură include şi colecţia de carte a dr. Richard Koch – una dintre cele mai mari colecţii personale de carte veche şi rară medicală din Europa. Aceasta numără 2638 de exemplare în câteva limbi (germană cu caractere gotice, latină, franceză, greacă etc.), majoritatea cu profil medical.
Pe holul Bibliotecii a fost expusă opera de artă «О, человек» – lucrare unică și de o valoare inestimabilă, executată în ceramică de către Louisa Ianţen, sculptor ceramist, maestru în arte din RSS Moldovenească. Opera de artă redă o imagine alegorică a lumii noastre. În partea stângă a acesteia este înfățișată, în relief, figura lui Zeus privind pământul înflorit, ceea ce personifică mintea umană. Pe partea dreaptă este redată zeița Atena, cu fața distorsionată de furie privind globul incinerat, ceea ce reprezintă personificarea unei posibile catastrofe. Lucrarea a fost concepută şi realizată pentru expoziția republicană „Artiștii Moldovei în lupta pentru pace” (1986), iar în acest mod artista și-a exprimat protestul împotriva războaielor și a distrugerii a tot ceea ce este rezonabil și frumos, creat de-a lungul mileniilor pe planeta Pământ.
Programul de activitate a noilor săli de lectură este de luni până vineri, între orele 9:00-20:00, duminică – între orele 9:00-16:00. Sâmbătă – zi fără program.
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii