Bioinformatica - un nou trend în cercetarea medicală
- vizualizări: 1570
La finele lunii mai curent, un grup de studenți-doctoranzi ai Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” au beneficiat de un curs introductiv în Bioinformatică, care în multe universități din lume se declară a fi un trend în cercetare. Cursul a fost ținut de profesorul Serghei Mangul de la Universitatea Los Angeles din California, SUA, considerat drept un promotor al metodelor moderne de cercetare. La finele modulului, profesorul ne-a oferit câteva detalii despre activitatea sa și despre utilitatea cursului de Bioinformatică pentru profesioniștii din domeniul medical.
Bioinformatica este un domeniu interdisciplinar, ce presupune îmbinarea științelor matematice, statistice și informatice cu aplicarea lor în medicină. Lucrătorii medicali, de regulă, operează cu fișiere masive de date ale pacienților, iar atunci când trebuie efectuate anumite cercetări ale unor boli genetice, programele de prelucrare a datelor, gen Excel, nu mai sunt eficiente. În aceste cazuri apar alte instrumente, spre exemplu metoda comand line - o structură ce automatizează un șir de comenzi. De fapt, modulul de Bioinformatică presupune familiarizarea cu mai multe metode de programe UNIX command line, vizualizare de date cu Python. Ideea constă în faptul că dacă vreai să faci o cercetare bună ai nevoie de echipament performant și de investiții, ceea ce nu este prea sustenabil în Republica Moldova. Bioinformatica însă nu solicită costuri, ci doar cunoștințe despre aplicarea acestor programe și efectuarea analizei de date. Toate aceste metode sunt destinate pentru tinerii cercetători în genetică, unde fişierele sunt de dimensiuni mari, conţinând mii de polimorfisme și de gene. Bioinformatica devine un standard de reproducere a datelor și devine un trend internațional ce oferă credibilitate mai mare cercetărilor în domeniul științelor biomedicale.
„Consider că pentru a îmbunătăți calitatea cercetărilor în țările cu resurse limitate, Bioinformatica ar fi o specialitate binevenită cu potențialul de a facilita colaborarea savanților din aceste țări cu parteneri din țările economic avansate. La fel, crearea unei specialități biomedicale în Republica Moldova ar contribui parțial și la rectificarea unor probleme sociale de genul migrației și a șomajului tinerilor specialiști. Este foarte interesant să revii în locul de unde ai pornit și să împărtășești persoanelor o informație nouă”, a conchis profesorul Mangul.
Serghei Mangul este originar din Republica Moldova. Și-a făcut studiile la Universitatea de Stat din Moldova, Facultatea de Matematică, după care a urmat studiile postuniversitare în Bioinformatică la Universitatea de Stat din Georgia, SUA. Acelaşi domeniu de cercetare l-a continuat la Universitatea din California, unde s-a concentrat asupra dezvoltării metodelor de bioinformatică şi asupra stimulării, pe scară largă, a seturilor de date clinice și biologice de amploare, pentru a înțelege mai bine etiologia bolilor. A publicat peste 40 de lucrări științifice, precum și numeroase articole în reviste de profil, inclusiv în Nature Biotechnology, Nature Communications, Genome Biology, PLOS Biology ş.a. În prezent este stabilit în Los Angeles, iar periodic este invitat la baştină să desfășoare lecții de bioinformatică, prin intermediul unui proiect susţinut de diasporă.
Proiectul de dezvoltare a capacităților studenților-doctoranzi în Bioinformatică la USMF „Nicolae Testemițanu” a fost lansat în anul 2017, de profesorul Ian Toma de la Universitatea George Washington, SUA, în cadrul unei burse Fulbright a Departamentului de Stat SUA. Proiectul a fost susținut de prorectorul pentru activitate științifică Gheorghe Rojnoveanu, directorul Școlii de Management în Sănătate Publică Oleg Lozan și conferențiarul Rodica Gramma. Anul acesta, cursul a fost extins prin introducerea unui program de exerciții practice de procesare a datelor și analiza genomului, suplimentar lecțiilor teoretice ținute online anterior de profesorul Ian Toma. Se preconizează ca acest curs să fie extins în cadrul USMF „Nicolae Testemițanu”, cât și la alte universități din țara noastră, interesate de acest modul, pentru a facilita colaborarea savanților Republicii Moldova cu cei din SUA și țările de vest pe baza metodelor moderne de prelucrare a datelor prin Bioinformatică. Scopurile principale ale proiectului sunt de a contribui la dezvoltarea specialității de Bioinformatică, de a îmbunătăți calitatea cercetărilor în domeniul biomedical în cadrul universităților de profil și alte instituții de învățământ superior din Moldova”.
Conceptul de dezvoltarea a Bioinformaticii în Moldova va fi prezentat în cadrul celei de-a patra Conferințe Internaționale în Nanotehnologii și Inginerie Biomedicală, ce va avea loc în perioada 18-21 septembrie 2019, la Chișinău. Mai multe informații găsiți pe: http://icnbme.sibm.md
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii