Centrul Universitar de Simulare în Instruirea Medicală – 10 ani de excelență în simulare medicală
- vizualizări: 671
Centrul Universitar de Simulare în Instruirea Medicală (CUSIM) al Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” a celebrat 10 ani de la fondare printr-o sesiune aniversară cu genericul „Simulare-n instruire, siguranță-n acțiuni”, în data de 17 octombrie 2023.
Evenimentul a fost moderat de către Andrei Romancenco, șef al CUSIM-ului, care a salutat asistența și a exprimat recunoștință tuturor partenerilor – reprezentanți ai misiunilor diplomatice și organizațiilor internaționale, precum și administrației Universității pentru susținere în crearea și dezvoltarea Centrului.
Sesiunea a fost inaugurată de ministra sănătății Ala Nemerenco, care a mulțumit tuturor partenerilor pentru contribuție în dezvoltarea acestei „perle" a Universității și a relatat cum a derulat procesul de preluare a primelor practici în simulare peste hotare, provocările la etapa de planificare și reconstrucție a edificiului, parteneriatele create în scopul obținerii finanțării externe, precum și eforturile conducerii Universității pentru realizarea acestui proiect ambițios. „Acest Centru este un model pentru regiunea Europei de Est, în special în instruirea privind acordarea ajutorului în urgențele medicale, mai ales în condițiile războiului din vecinătate. Este iminentă instruirea specializată a unor categorii de medici – specialitățile de primă linie și anume: traumatologi, reanimatologi, chirurgi. Suntem conștienți că fiecare trebuie să punem umărul să lărgim acest centru, deoarece medicina nu presupune doar contactul fizic cu pacientul, aici pot fi implementate și alte forme de instruire, cum ar fi telemedicina sau instruirea virtuală”, a punctat oficiala de la sănătate. De asemenea, ministra a remarcat aportul personal în atragerea mijloacelor financiare din partea Organizației Mondiale a Sănătății, astfel fiind posibilă instruirea diverselor categorii de personal, inclusiv din Ucraina, România și din alte zone limitrofe cu acest război.
„Această aniversare este atât un prilej de mândrie pentru noi, precum și de reflecție asupra drumului pe care l-am parcurs și asupra angajamentului nostru continuu pentru educația medicală de calitate. CUSIM este un centru de simulare cu renume internațional, ce contribuie la formarea viitorilor medici și îmbunătățirea sistemului de sănătate din Moldova. Totodată, Centrul a jucat un rol semnificativ în acreditarea universității noastre atât la nivel național, cât și internațional”, a constatat rectorul Emil Ceban, accentuând că Universitatea de Medicină va investi în continuare în tehnologii avansate pentru a oferi o experiență de învățare mai realistă și mai eficientă beneficiarilor de studii, și va extinde parteneriatele cu instituții medicale și organizații internaționale pentru a aduce cele mai bune practici atât în Republica Moldova, cât și la USMF „Nicolae Testemițanu”.
„Suntem hotărâți să continuăm să fim lideri în educația medicală și în simulare, iar acest obiectiv nu poate fi atins fără sprijinul partenerilor noștri. Creșterea cererii în instruire și dezvoltare profesională din partea beneficiarilor noștri, precum și suprasolicitarea CUSIM-ului pe unele segmente ne-a determinat să explorăm posibilitatea extinderii Centrului și mizăm pe sprijin din exterior pentru a dezvolta infrastructura și a aduce noi tehnologii, care vor face experiența de învățare mai eficientă și, astfel, să contribuim împreună la îmbunătățirea calității serviciilor medicale din țară”, a adăugat rectorul.
La rândul său, Adam Grodzicki, șeful adjunct pentru Cooperare în cadrul Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, a declarat că UE a susținut construirea și renovarea acestui centru cu suma de 4,4 milioane de dolari, ce a fost direcționată pentru renovarea încăperilor și procurarea echipamentului. „Suntem fericiți să vedem că sprijinul nostru a ajutat cu adevărat CUSIM-ul la implementarea instrumentelor și tehnologiilor noi în vederea alinierii la standardele europene. Este un lucru cert că centrul este bine gestionat și resursele sunt bine utilizate în beneficiul Republicii Moldova, devenind o entitate inovativă nu doar la nivel național, ci și regional”, a punctat reprezentantul UE.
Potrivit lui Valeriu Sava, coordonator al Programului Sănătate în cadrul Biroului de Cooperare al Elveției, cu sprijinul organizației pe care o reprezintă, Departamentul Mamă și copil al CUSIM-ului a fost dotat cu manechine de înaltă fidelitate, au fost instruiți viitorii formatori în centre internaționale, a fost acordat suportul pentru dezvoltarea modulelor în instruire, indicațiilor metodice, scenariilor în domeniul neonatologiei, pediatriei, obstetricii și ginecologiei. „În prezent, Elveția continuă să susțină Republica Moldova în sectorul sănătății, în special în sănătatea mintală, bolile netransmisibile, dezvoltarea sistemului de acoperire universală cu servicii de sănătate, și urmează câteva proiecte în urgențele medicale și reabilitare”, a adăugat Valeriu Sava, reiterând sprijinul pentru extinderea capacităților CUSIM-ului.
„Simularea în domeniul educației medicale a apărut ca un element revoluționar ce a oferit posibilitate studenților și cadrelor medicale să învețe, să practice și să-și perfecționeze competențele într-un mediu sigur și controlat. Ați creat un centru de excelență grație căruia studenții Dumneavoastră și-au fortificat nivelul de cunoștințe, iar standardele de asistență medicală în Republica Moldova s-au îmbunătățit. Angajamentul CUSIM de a utiliza tehnologii de ultimă generație, de a crea o echipă dedicată de instructori și tehnicieni a conferit instituției un rol central în domeniul simulării medicale, în special în Europa de Est”, a declarat Iuliana Garam, coordonator de programe privind finanțarea în sănătate la Biroul OMS în Republica Moldova.
În opinia lui Kory Dearie, ofițer pentru afaceri bilaterale la Ambasada SUA în Republica Moldova, responsabil pentru parteneriatul între țara noastră și statul Carolina de Nord, misiunea Ambasadei SUA este de a colabora cu poporul și cu Guvernul Republicii Moldova pentru a crea un viitor mai prosper, mai democratic și sigur pentru toți. Educația și excelența în medicină sunt elemente necesare în realizarea acestui obiectiv. Ofițerul american a menționat suportul oferit prin intermediul donațiilor și schimbului de experiență între universități și specialiștii din sistemul medical, evidențiind faptul că sunt mândri că au luat parte la succesul CUSIM-ului.
Dr. Janos Szederjesi, directorul Centrului de Simulare și Abilități Practice din Târgu Mureș, România, a vorbit despre colaborarea cu centrul similar din Chișinău: „Pentru noi ați fost nu doar colegi și buni prieteni, ci ne-ați fost model, ne-ați oferit o putere motivațională pozitivă, ne-ați făcut să mergem mai departe atunci când am avut momente grele și ne-ați arătat că nu suntem singuri.”
Mesaje de felicitare au transmis on-line Nick Mlck, directorul Centrului de Simulare Medicală din Praga (Cehia), și Halyna Tsymbalyuk, directoarea Centrului de Simulare din Ternopol, Ucraina.
În continuare, managerul CUSIM, Andrei Romancenco, a făcut o retrospectivă a celor 10 ani de activitate și a reiterat obiectivul strategic al Centrului – de a-și extinde infrastructura și capacitățile prin construirea unui teatru de simulare cu pacienți standardizați și a unui laborator de simulare a realității virtuale.
În final, tuturor partenerilor care au contribuit la crearea și dezvoltarea CUSIM-ului le-au fost înmânate diplome de excelență în semn de recunoștință pentru contribuție la construirea și consolidarea temeliei durabile a viitorului educației medicale în Republica Moldova. De asemenea, rectorul Emil Ceban i-a acordat șefului Centrului, dlui Andrei Romancenco, o diplomă de excelență, iar întregii echipe a CUSIM-ului – Medalia aniversară a Universității „75 de ani de calitate, excelență și performanță”, în semn de apreciere și mulțumire pentru aport substanțial, devotament și pasiune în implementarea cu succes a noilor tehnologii și metode de predare în medicină.
Sesiunea a culminat cu aprecierea personalului și a subdiviziunilor universitare cu diplome de excelență, de gratitudine și de recunoștință, pentru conlucrare fructuoasa și contribuție semnificativă în implementarea educației medicale prin simulare.
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii