Cercetătoarele USMF „Nicolae Testemițanu” au participat la conferința internațională „Patrimoniul de ieri – implicații în dezvoltarea societății de mâine”
- vizualizări: 190
Cea de-a IX-a ediție a conferinței internaționale cu genericul „Patrimoniul de ieri – implicații în dezvoltarea societății de mâine” a avut loc la Chișinău în zilele de 8 și 9 februarie 2024. Manifestarea științifică a fost organizată de Academia de Științe a Moldovei (AȘM) în parteneriat cu 9 instituții din țară și de peste hotare, în contextul Zilei internaționale a femeilor și fetelor cu activități în domeniul științei, care în acest an s-a desfășurat cu sloganul „Femeile în cercetare: destine, contribuții, perspective” (Women in research: destinies, contributions, perspectives).
În deschiderea conferinței, președintele AȘM, academicianul Ion Tighineanu a venit cu un mesaj de felicitare: „Stimate doamne și domnișoare, pentru care știința și cercetarea au devenit un mod de a fi, un răspuns provocărilor societății și al timpurilor. Ați ales o cale deloc simplă și ați decis să faceți o carieră în știință, în diferite domenii de cercetare, în unele chiar concurând cot la cot cu bărbații care au dominat științelor matematice, fizice, inginerești, IT, agricultură. A fost o decizie asumată și o responsabilitate enormă, fiindcă pe lângă rezultatele valoroase obținute în activitatea voastră, ați rămas Mame, bunici, fiice, surori, de o eleganță și frumusețe deosebită, care izvorăște din interior și emană bunătate, armonie sufletească, încredere”.
La rândul ei, Natalia Mogol, director general adjunct al Agenției de Stat pentru Proprietatea Intelectuală, a subliniat importanța implicării femeilor în domeniul științific și cultural. Ea a evidențiat angajamentul AGEPI de a sprijini și a promova realizările din sfera cercetării și dezvoltării, pledând pentru egalitatea de gen și diversitatea în aceste domenii.
În cadrul ședinței plenare, academiciana Eva Gudumac, doctor habilitat în științe medicale, profesor universitar la Catedra de chirurgie, ortopedie și anesteziologie pediatrică „Natalia Gheorghiu” a Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, vicepreședinte al AȘM, a vorbit despre activitatea complexă a academicianei Nataliei Gheorghiu – medic și savant cu renume, pionier al chirurgiei pediatrice din Moldova, aducându-i un omagiu binemeritat ilustrului chirurg pediatru, care i-a fost și mentor. Ea a informat audiența că la 29 noiembrie a.c. comunitatea academică și cea medicală va consemna 110 ani de la nașterea Nataliei Gheorghiu printr-un șir de evenimente științifice de anvergură.
Programul conferinței a inclus 14 secțiuni tematice, în cadrul cărora au fost prezentate 273 de comunicări de către specialiști naționali și internaționali (România, Ucraina, Italia, Germania ș.a.).
Reprezentanții USMF „Nicolae Testemițanu” au participat cu 38 de comunicări la lucrările Secțiunii „Sănătate: condiție primordială a dezvoltării durabile a societății” (Health: a fundamental condition for the sustainable development of society). Prezentările specialiștilor noștri au atras atenția publicului prin varietatea de subiecte abordate: sănătatea copilului, bolile netransmisibile, actualități în stomatologie, hepatologie, oftalmologie, relația medic-pacient, rezistența la antimicrobiene, sănătatea mintală, medicamente, activitatea personalului medical etc.
Inaugurarea Conferinței internaționale „Patrimoniul de ieri – implicații în dezvoltarea societății de mâine” a fost transmisă în direct de către Institutul de Dezvoltare a Societății Informaționale, înregistrarea video fiind accesibilă pe: https://www.youtube.com/watch?v=C91gGnJvPAI.
Mai multe detalii despre eveniment citiți pe: https://www.asm.md/implicate-cercetare-doamnele-cu-activitati-domeniul-stiintei-s-au-intrunit-intr-o-conferinta
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii