congresul chirurgilor

Chirurgia a reunit, la Chișinău, sute de specialiști de profil din țară și de peste hotare

Publicat: 20.09.2019

 

Gheorghe Rojnoveanu

Chirurgi din țară și de peste hotare s-au întrunit, în perioada 18-20 septembrie 2019, la Chișinău, în cadrul lucrărilor celui de-al XIII-lea Congres al Asociației Chirurgilor „Nicolae Anestiadi” și ale celui de-al III-lea Congres al Societății de Endoscopie, Chirurgie miniminvazivă și Ultrasonografie „V.M. Guțu” din Republica Moldova. Pe parcursul a trei zile, medicii specialiști au abordat subiecte ce țin de patologia chirurgicală, actualitățile și progresele în domeniul chirurgiei, precum și noile metode implementate în managementul patologiilor chirurgicale.

Împărtășind din experiență, contribuim la fortificarea tratamentului chirurgical al pacienților, iar acest forum științific ne va familiariza cu ultimele actualități și progrese în chirurgie, cu noile metode aplicate în managementul patologiilor chirurgicale. Pe parcursul activității, ne-am angajat să menținem, la standarde înalte, atât consistența și diversitatea sesiunilor științifice, cât și programul social”, a declarat, în deschiderea evenimentului, profesorul Gheorghe Rojnoveanu, prorector pentru activitate științifică al Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, președinte al Congresului. 

Congresul chirurgilor

Evghenii Guțu, prorector pentru relații externe la USMF „Nicolae Testemițanu”, președinte al Asociației Chirurgilor „Nicolae Anestiadi” din Republica Moldova, a constatat că specialişti în domeniile: chirurgie abdominală, toracică, cardiacă, vasculară, pediatrică, endoscopică, miniminvazivă și endoscopie intervențională s-au întrunit la acest eveniment de amploare pentru a discuta studiile clinice și științifice de ultimă oră. „Scopul nostru a fost să implicăm tinerii practicieni, dar și specialiști recunoscuți în aria chirurgicală contemporană atât din țara noastră, cât și de peste hotare, pentru a împărtăși din experiențele proprii”, a remarcat profesorul Guțu.

Prezent la eveniment, Alexandru Voloc, secretar de stat al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, s-a arătat convins că lucrările congreselor vor impulsiona dezvoltarea chirurgiei în Moldova. Oficialul a venit cu un mesaj de susținere în adresa Societății Chirurgilor, dar și a „reformelor ce vor fi continuate de guvern în domeniul medicinei specializate pentru fortificarea sistemului sănătății publice, în general”.

Olga Cernetchi

Olga Cernețchi, prim-prorector, prorector pentru activitate didactică la USMF „Nicolae Testemițanu”, a menționat: „Chirurgia este catalogată drept regina științelor medicale, dat fiind faptul că reprezintă una dintre cele mai avansate și complicate forme de asistență medicală. Profesia de chirurg este una nobilă, râvnită de mulți, dar și foarte dificilă”. Potrivit prim-prorectorului, Congresul este și o ocazie de comemorare a celor care au stat la originea constituirii  școlilor chirurgicale în Moldova, încă în anul 1945, odată cu fondarea Institutului de Stat de Medicină din Chișinău. „Toate succesele obținute în medicina autohtonă atât în plan teoretic, cât şi cel practic, se datorează relațiilor de colaborare și ajutorului reciproc al universităților şi clinicilor din Ucraina, România, Polonia, Rusia, SUA, Canada, Israel ș.a.”, a afirmat Olga Cernețchi.

În cadrul ceremoniei de inaugurare, reprezentanții comunității chirurgicale din Republica Moldova şi alţi invitaţi au adus un omagiu academicianului Gheorghe Ghidirim - dascălul nostru, al tuturora -  purtătorul torţei şcolii chirurgicale a marelui profesor Nicolae Anestiadi pe pământul Basarabiei, unul dintre cei mai prolifici formatori de școală. Pe parcursul activităţii a abordat segmente majore în chirurgia autohtonă: chirurgia pancreasului, chirurgia complicaţiilor ulcerului gastroduodenal şi a căilor biliare, chirurgia laparoscopică şi bariatrică, managementul traumatismelor abdominale şi politraumatismelor, chirurgia hipertensiunii portale etc. „Domnia Sa este pentru noi un exemplu viu de profesionist desăvârşit, maestru şi, în acelaşi timp, o întruchipare a bunătăţii, a modestiei, a echilibrului lăuntric, a onestităţii şi a moralităţii”, a accentuat profesorul Rojnoveanu. 

Gheorghe Ghidirim

Forumul a constituit un moment oportun pentru a menţiona pe cei mai buni profesionişti, care au obţinut performanțe şi au contribuit esenţial la formarea şi dezvoltarea şcolilor naţionale de chirurgie. Astfel, Medalia jubiliară Centenarul profesorului chirurg Nicolae Anestiadi a fost conferită: profesorului Evghenii Guţu, președintele Asociației Chirurgilor „Nicolae Anestiadi” din R. Moldova; profesorului Piotr K. Yablonsky, director al Institutului de Cercetare în Ftiziopneumologie din Sankt Petersburg, specialist principal în chirurgia toracică al Ministerului Sănătății Federației Ruse; eminentului chirurg Vladimir A. Karlov (Moscova); profesorului Igor Y. Poleansky, Universitatea de Medicină din Cernăuţi, Ucraina; chirurgului Adrian Cotîrleț, manager la Spitalul de Urgență Moinești, România; dlui Yurii G. Starkov şi dlui Silviu Constantinoiu, președinte al Societății de Chirurgie din România. De asemenea, de această distincţie s-au învrednicit și renumiții chirurgi: Irinel Popescu (București); Grigore Tinică, chirurg cardiovascular, director al Institutului de Boli Cardiovasculare „Prof. Dr. George I. M. Georgescu” din Iași; Vladislav Braşoveanu, șef al Secției de transplant hepatic „Dan Setlacec” al Institutului Clinic Fundeni din București, care deţin şi titlul de doctor honoris causa al USMF „Nicolae Testemițanu”.

Forumul specializat a întrunit peste 100 de invitați din Germania, România, Ucraina, Federația Rusă și circa 500 de specialiști din țara noastră - medici chirurgi, endoscopiști, oncologi și chirurgi pediatri, medici-rezidenți și studenți. De asemenea, în cadrul lucrărilor congreselor, au fost organizate cursuri precongres, ținute de personalități notorii - maeștri în domeniul chirurgiei și al endoscopiei.  

Manifestările științifice au fost organizate de: Asociația Chirurgilor „Nicolae Anestiadi”, Societatea de Endoscopie, Chirurgie Miniminvazivă și Ultrasonografie „V.M. Guțu”  și Catedra de chirurgie nr. 1 „Nicolae Anestiadi” a USMF „Nicolae Testemițanu”. Congresele au fost incluse în Registrul european al evenimentelor ştiinţifice compliante principiilor etice.

Mai multe fotografii vedeți pe: https://relatiipublice.usmf.md/ro/comunicare/promovare/galeria-photo/al-xiii-lea-congres-al-asociatiei-chirurgilor-nicolae-anestiadi

Gheorghe Rojnoveanu
Congresul chirurgilor
Congresul chirurgilor
Congresul chirurgilor
Gheorghe Rojnoveanu
Congresul chirurgilor
Congresul chirurgilor
Congresul chirurgilor
USMF
congres internaţional
chirurg
abdominală
cardiacă
chirurgia cardiovasculara
endoscopică
forum internațional în domeniul chirurgiei
personalităţi notorii

Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.

SOCIAL MEDIA

Comentarii