admitere 2021

Concurs de admitere la studii superioare la USMF „Nicolae Testemițanu” 

Publicat: 02.07.2021

admitere 2021La 19 iulie, Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” va da startul concursului de admitere la studii superioare de licenţă şi integrate (ciclul I şi II) pentru anul universitar 2021-2022, în conformitate cu Ordinul MECC nr. 770 din 23 iunie 2021 și decizia Senatului universitar din 25 iunie curent. 

Oferta educațională din acest an include:

- studii superioare de licență la specialitățile/programele:

·         Optometrie (4 ani);

·         Asistență medicală generală (4 ani);

·         Sănătate publică (4 ani);

·         Tehnologie radiologică (4 ani).

 -   studii superioare integrate la specialitățile/programele: 

·         Medicină (6 ani);

·         Stomatologie (5 ani);

·         Farmacie (5 ani).

-   studii superioare de masterat la specialitățile/programele: 

·         Tehnologii moleculare în sănătate (masterat științific 2 ani);

·         Managementul sănătății publice (2 ani).

La prima etapă, candidații se vor înregistra on-line și vor aplica dosarele de concurs pe platforma e-admitere.usmf.md, în perioada 19-30 iulie. Tinerii au dreptul să se înscrie la concursul de admitere concomitent la cel mult trei programe de studii, dar pot fi înmatriculați numai la un singur program de studii, din cele pentru care au optat.

Rezultatele intermediare ale concursului vor fi anunțate în data de 3 august, pe site-ul https://usmf.md/. Toți cei care se vor regăsi în liste urmează să prezinte documentele în original, în perioada 4-10 august. Acest proces va fi organizat conform unui orar stabilit, pentru a asigura respectarea măsurilor de prevenție a COVID-19 și a distanței sociale. 

La concursul final vor participa doar acei candidați care au prezentat actele în original. Astfel, tinerii care nu au promovat concursul intermediar de admitere, dar doresc să participe în concursul final, trebuie să depună actele în termenele stabilite. Rezultatele finale vor fi anunțate în data de 12 august pe site-ul Universității. Dacă vor rămâne unele locuri neacoperite, va fi organizat turul II de admitere. 

De asemenea, au fost stabilite termenele limită pentru depunerea actelor pentru studii universitare și preuniversitare de către cetățenii străini – pentru 1 sesiune (semestrul de toamnă) – 15 octombrie 2021, iar pentru admiterea în sesiunea a II (semestrul de primăvară) – 15 februarie 2022. Cetățenii străini vor fi admiși la studii în baza concursului mediei de studii, în baza deținerii diplomelor de bacalaureat sau a altor acte, iar fiecare candidat poate aplica la un singur program,  fără limită de vârstă. 

În aceeași ședință, a fost aprobat Regulamentul de organizare și desfășurare a admiterii la studii superioare de licenţă şi integrate (ciclul I şi II) la USMF „Nicolae Testemițanu” din Republica Moldova în anul universitar 2021-2022, în care se conțin capitole cu referire la actele necesare, cotele de înmatriculare, înscrierea la concurs etc.

Vladislav Badan, secretar responsabil al Comisiei de admitere, a accentuat că planurile (comanda de stat) de admitere în învățământul superior cu finanțare de la bugetul de stat este stabilit anual pentru universități prin hotărâre de guvern: „La moment, proiectul de hotărâre se află la etapa de avizare la nivel de ministere, iar din momentul în care va fi aprobat, va fi făcut public”. Planul de admitere pentru locurile în bază de contract, cu taxă de studii, ar putea fi modificat ulterior, în funcție de numărul de solicitări ale candidaților la studii și de capacitatea instituțională de instruire.

Rectorul Universității Emil Ceban a declarat că Planul de admitere pentru anul de învățământ 2021-2022 este „unul ambițios deoarece, reieșind din experiența noastră de anul trecut, când a fost înregistrat un număr mare de candidați la studii, s-a decis de a majora numărul de locuri oferit candidaților autohtoni și, preventiv, am stabilit cota de admitere pentru candidații din străinătate. Dacă acești indicatori vor fi realizați, se va reuși implementarea cu succes a Strategiei de dezvoltare instituțională pentru următorii 5 ani”.

https://usmf.md/sites/default/files/2021-07/1200x800_Comisia_Admitere_2021-01.jpgLa aprobarea documentelor sus-menționate de către senatori s-a ținut cont de prevederile Codului educației, precum și ale Regulamentului-cadru privind organizarea admiterii în ciclul I – studii superioare de licență pentru anul universitar 2021-2022, Ordinul nr. 641 din 31.05.2021, și Ordinul nr. 770 cu privire la termenele de organizare și desfășurare a sesiunii de bază a concursului de admitere la studii superioare pentru anul de studii 2021-2022, aprobate de Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării al Republicii Moldova.

Detalii despre oferta educațională, Planul de admitere, Regulamentul de admitere, actele necesare, taxele de studii, Ghidul de înscriere on-line și alte informații utile pentru candidați pot fi accesate  pe: https://admitere.usmf.md/ro/admitere/studii-universitare/candidati-autohtoni/studii-superioare-de-licenta-ciclul-I-si-integrate-ciclul-I-si-ciclul-II

admiterea 2021
comisia de admitere
admiterea 2021
comisia de admitere
usmf
admiterea 2021
medicină
Stomatologie
farmacie
sănătate publică
Asistența medicală generală
tehnologie radiologică
optometrie

Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.

URMĂRIȚI-NE

Comentarii