Conferință de bilanț a proiectului „MINERVA”
- vizualizări: 573
Echipa de implementare a proiectului „Consolidarea capacităților de gestionare a cercetării și a Științei Deschise ale instituțiilor de învățământ superior din Republica Moldova și Armenia” (MINERVA) de la Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Republica Moldova a participat la conferința de bilanț – MINERVA project Concluding Conference & Final Consortium meeting.
Activitatea s-a desfășurat în zilele de 1 și 2 decembrie 2022 la Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” din Chișinău. La eveniment au participat reprezentanții instituțiilor partenere din Republica Moldova, Armenia, Belgia, Italia, Spania, Franța și Slovenia. Potrivit organizatorilor, în cadrul întrunirii au fost prezentate rezultatele implementării proiectului MINERVA, tendințele actuale în domeniul cercetării și a Științei Deschise, dar și provocări, perspective de dezvoltare.
Conferința a fost inaugurată de: Olesea Sîrbu, coordonator principal al proiectului MINERVA, prorector pentru relații internaționale, și Alexandru Stratan, rectorul Academiei de Studii Economice a Moldovei.
„Știința Deschisă este una din cele trei priorități ale Uniunii Europene, inclusiv și pentru Republica Moldova, despre acest fapt vorbesc mai multe documente importante precum Codul cu privire la știință și inovare, Strategia pentru educație 2030, Moldova Digitală 2020 și altele. Drept rezultat, 12 instituții de învățământ superior beneficiază de concepte și strategii clare pe acest domeniu. Rezultatele acestui proiect vor contribui la dezvoltarea cercetării în Republica Moldova și în țările partenere. Totodată, s-a efectuat o analiză a cadrului legislativ în fiecare dintre aceste state și, ca rezultat, au fost elaborate concepte ce urmează să fie abordate la nivel de stat și, respectiv, aprobate”, a menționat Nadejda Velișco, secretar general al Ministerului Educației și Cercetării. Oficialul a menționat și despre Strategia pentru educație 2030, ce prevede o finanțare mai bună a domeniului Cercetare, susținere și promovare pentru tinerii cercetători, și participarea la programul Orizont Europa.
Ani Virabyan, reprezentanta Ministerului Educației, Științei, Culturii și Sportului din Armenia, a menționat că timp de 4 ani proiectul MINERVA a întrunit reprezentanți ai universităților din Moldova și Armenia, precum și ai autorităților publice, fiind dedicat noilor modalități de elaborare a politicilor privind știința deschisă. „Este salutabilă participarea la această ultimă reuniune în cadrul proiectului MINERVA a universităților europene care își vor împărtăși cu bunăvoință experiența acumulată în domeniul dat. Țin să-mi exprim gratitudinea față de toți participanții la acest proiect important ce va contribui la implementarea științei deschise, guvernării electronice și vizibilității publice în Moldova și Armenia”, a subliniat oficialul armean.
În opinia Claudiei Melinte, coordonator al Oficiului Național Erasmus+ în Moldova, MINERVA este unul dintre proiectele de succes, în special datorită echipelor de implementare. „Este important pentru noi să cunoaștem oamenii care au idei bune, care pot construi consorții, pot găsi parteneri, pot elabora proiecte pe care să le implementeze cu succes. Felicităm toți coordonatorii și le dorim cât mai multe proiecte internaționale, iar noi vom fi alături și vom contribui la modernizarea educației!”, a punctat Claudia Melinte.
Potrivit lui Vadim Iațchevici, director al Agenției Naționale pentru Cercetare și Dezvoltare în Moldova, instituția pe care o reprezintă este interesată să promoveze rezultatele cercetărilor, pentru ca acestea să ajungă pe piață și să fie utilizate de societate. Un rol important îi revine Științei Deschise ce oferă numeroase posibilități în acest sens.
În cadrul sesiunilor conferinței finale, partenerii din Moldova și Armenia și-au prezentat realizările în cadrul proiectului MINERVA: revizuirea și aprobarea policitilor instituționale privind accesul deschis la informație, a regulamentelor de organizare a repozitoriilor instituționale, elaborarea și aprobarea strategiilor instituționale privind Știință Deschisă, dezvoltarea cunoștințelor și aptitudinilor în ȘD, crearea și dezvoltarea repozitoriilor instituționale în instituțiile partenere din Moldova și Armenia, preluarea experienței și a bunelor practici de la partenerii europeni ș.a.
Proiectul MINERVA este cofinanțat de Comisia Europeană, prin programul Erasmus+, Acțiunea cheie 2: Cooperare pentru inovare și schimb de bune practici, Consolidarea capacităților în domeniul învățământului superior, scopul căruia a fost consolidarea capacităților de cercetare și a capacităților Open Science ale instituțiilor de învățământ superior din Moldova și Armenia.
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii