Congresul Național de Obstetrică și Ginecologie
- vizualizări: 258
„Femeia este forța motrice a unei societăți, de aceea orice eveniment consacrat femeii este și o ofrandă adusă pentru sacrificiul ei pe parcursul întregii sale vieți”. Afirmaţia aparţine profesorului Valentin Friptu, președintele celui de-al VI-lea Congres Național de Obstetrică și Ginecologie cu participare internațională, inaugurat în data de 13 septembrie, la Chișinău. Potrivit medicului obstetrician-ginecolog, orice deces al unei femei este o tragedie socială, din acest motiv la întrunire vor fi abordate aspecte ale unor astfel de cazuri, în favoarea diminuării mortalității materne și pentru nașterea copiilor vii şi sănătoşi. „Nu contează cine suntem noi, dar contează ceea ce facem, astfel ca cei din jur să fie fericiți”, a accentuat președintele Congresului.
Petru Știrbate, membru al Comisiei parlamentare Protecție socială, sănătate și familie, prezent la forum, a menționat că acesta oferă o platformă de prezentare a reușitelor cotidiene ale medicilor obstetricieni- ginecologi, precum și de analizare a anumitor procedee, tehnici și modalități de activitate în ramură. Programul este vast și conține comunicări importante, mai ales pentru tinerii specialiști. „Sănătatea mamei și copilului este o prioritate pentru orice guvernare”, a constatat deputatul.
Profesorul Gheorghe Rojnoveanu, prorector pentru activitate științifică al USMF „Nicolae Testemițanu”, a subliniat că prezentul Congres completează tradiția de organizare a forumurilor științifice – întruniri remarcabile atât prin actualitatea incontestabilă a tematicii magistrale abordate, cât și prin faptul că pot fi discutate cele mai stringente probleme ale medicinei. Prezența impunătoare a specialiștilor renumiți din 25 de țări, precum și cei peste 400 de participanți delegați, este o dovadă că această întrunire profesională a trezit interesul medicilor ostetricieni-ginecologi. „Ca și alte manifestări științifice, congresul oferă oportunitatea de consolidare și completare a cunoștințelor prin familiarizarea cu metode noi și eficiente de diagnostic și tratament al patologiilor obstetricale și ginecologice, de a împărtăși cu generozitate cunoștințele teoretice și bogata experiență cu colegii din alte clinici și școli din domeniu”, a afirmat prorectorul Gheorghe Rojnoveanu.
Boris Gâlcă, secretar general de stat al Ministerului Sănătății, Muncii şi Protecției Sociale, a accentuat că „în spatele unei lumi fericite, stă femeia, iar medicii obstetricieni-ginecologi au aici un merit aparte, pentru că sunt cei care binecuvântează venirea pe lume a viitoarelor generații”. Activitatea de ostetrician-ginecolog este un dar divin și este cea mai nobilă, cea mai desăvârșită profesie din lume. „În ultimul timp am făcut un salt uriaș, înregistrând o diminuare a indicelui mortalității materne și infantile, totuși acesta rămâne destul de înalt în comparație cu țările europene”, a declarat oficialul.
Academicianul Gheorghe Paladi, medic obstetrician-ginecolog, a remarcat că progresul științific în domeniul științelor medicale, în special, în obstetrică și ginecologie, perinatologie, implementarea noilor tehnologii și a reformelor în sistemul de sănătate au contribuit la îmbunătățirea indicatorilor principali în domeniul sănătății mamei și copilului. Schimbări pozitive au fost înregistrate și în domeniul îngrijirii nou-născuților, îndeosebi a celor prematuri. Totuși, mai sunt multe carențe și probleme nesoluționate ce vizează: gestozele tardive, rata înaltă a operațiilor cezariene, nașterile cu uter cicatricizat ş.a. Rapoartele și discuțiile din cadrul acestui forum prezentă interes nu doar pentru oamenii de știință, dar și pentru medicii-practicieni și este o oportunitate pentru ei de a stabili noi parteneriate.
Pe parcursul celor trei zile de congres, participanții vor aborda subiecte precum: sarcina compromisă, stările de urgență în obstetrică, tehnici operatorii în obstetrică, trombolia, actualități în ginecologie, reproducerea umană, colposcopia și patologia precanceroasă a tractului genital inferior, ecografia în sarcină, calitatea în asistența maternă și perinatală, analgezia în naștere.
Congresul Național cu participare internațională este organizat de Catedra de obstetrică, ginecologie și reproducere umană și Catedra de obstetrică și ginecologie ale Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” în parteneriat cu Asociația Medicilor Obstetricieni-Ginecologi din Republica Moldova și se desfăşoară în cadrul Zilelor Sănătății.
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii