Digitalizarea stomatologiei ortopedice: curs de educație medicală continuă
- vizualizări: 320
Medicii stomatologi din întreaga republică pot avea acces la cele mai noi metode digitale de diagnostic cu ajutorul scanerelor intraorale. În acest sens, Catedra de stomatologie ortopedică „Ilarion Postolachi” din cadrul Facultății de Stomatologie, Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu”, a lansat un curs nou de educație medicală continuă cu tema „Tehnologii digitale în stomatologia ortopedică”.
Cursul a fost lansat în data de 20 februarie 2023 și a întrunit medici stomatologi din Chișinău, Briceni și Ungheni. Pe parcursul a două săptămâni, medicii stomatologi au fost familiarizați cu cele mai noi tehnologii și metode de diagnostic prin intermediul scanării arcadelor dentare. În acest context, reprezentanții Catedrei de stomatologie ortopedică organizează zilnic workshopuri, în incinta Centrului Stomatologic Municipal din Chișinău, cursanții fiind instruiți cu privire la funcționarea scanerelor intraorale.
Decanul Facultății de Stomatologie Oleg Solomon, șef al Catedrei de stomatologie ortopedică „Ilarion Postolachi”, a menționat în deschiderea cursului că activitatea de instruire vine în suportul medicilor stomatologi pentru a le facilita activitatea. Scanerele intraorale reprezintă la moment unele dintre cele mai utile utilaje dentare și orice cabinet stomatologic trebuie să dețină unul. În cadrul cursului este prezentat un sortiment variat de modele, diferite ca preț și complexitate. Unele se alimentează direct din priză, altele de la calculatorul la care sunt conectate, unele necesită softuri speciale, altele au soft personal sau și propriul lor computer. Respectiv, medicul stomatolog are posibilitatea de a aprecia diferite forme și aparate de scanare și de a face alegerea potrivită pentru cabinetul stomatologic.
„Avantajul deținerii unuia dintre aceste scanere este că medicul stomatolog poate efectua singur scanarea arcadelor dentare, după care, printr-un singur click, transmite fișierul tehnicianului dentar. Deci, se exclude factorul uman în transmiterea amprentei dentare ori de câte ori ar fi necesar. Totodată, aceste aparate lucrează cu mare precizie și exactitate, modelele dentare fiind executate perfect”, a punctat conferențiarul Oleg Solomon.
Workshopurile privind prezentarea tipurilor de scanere intraorale disponibile în țara noastră sunt moderate de către asistentul universitar Vasile Rusu, șef de studii la Catedra de stomatologie ortopedică „Ilarion Postolachi”.
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii