A doua promoție de asistenți medicali a susținut examenul final prin metoda OSCE
- vizualizări: 417
Studenții Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Republica Moldova, care studiază programul de studii superioare de licență Asistență medicală generală, au susținut examenul final al stagiului practic „Îngrijiri calificate”, prin metoda examenului clinic obiectiv structurat (The Objective Structured Clinical Examination – OSCE). Evaluarea a avut loc în data de 19 mai 2023 la Centrul Universitar de Simulare în Instruirea Medicală.
Conferențiarul universitar Virginia Șalaru, Catedra de medicină de familie, a menționat că gradul de complexitate a stațiilor de evaluare a crescut în anul curent. „O măsură obligatorie pe care trebuie să o cunoască studenții la această etapă este procedura de resuscitare a adultului, ulterior ei vor învăța tehnicile de manipulare intravenoase și de montare a sistemului de perfuzie; prelevarea probelor de celule pentru efectuarea testului Papanicolau; evaluarea pacientului cu diabet zaharat: colectarea semnelor vitale, examinarea piciorului diabetic, dar și școlarizarea pacientului cu privire la optimizarea stilului de viață; controlul glandelor mamare cu scopul de a depista patologia oncologică, precum și instruirea femeilor pentru a-și efectua de sine stătător această verificare în condiții de domiciliu”, a declarat conferențiarul universitar Virginia Șalaru.
Deși emoțiile li se citeau pe chip, studenții au reușit să le depășească, demonstrând dexteritățile practice obținute până în prezent sub mai multe aspecte – de la comunicarea și interacțiunea cu pacientul până la manipulări pe manopere practice specifice programului de instruire. După aproximativ trei ore studenții au finalizat examenul, i-am surprins în timpul unei autoevaluări și i-am rugat să ne împărtășească impresiile lor.
Cătălin Anton consideră că a fost un exercițiu foarte bun. Imediat după evaluare, a reușit să-și analizeze greșelile comise și și-a notat la ce aspecte trebuie să acorde o atenție mai mare în viitor.
La rândul său, Cristina Gazea susține că experiența sa a fost neobișnuită și interesantă pe alocuri: „Ar fi bine să interacționăm mai mult cu pacienții standardizați, care răspund întrebărilor noastre, le înțelegem acuzele și le oferim soluții”.
OSCE este o metodă de evaluare recomandată de Federația Mondială de Educație Medicală (World Federation for Medical Education) – stabilită ca obiectiv în Planul strategic de dezvoltare a Universității pentru perioada 2021-2030, la domeniul activitatea didactică educațională. Implementarea OSCE se realizează în conlucrare cu Departamentul Didactic și Management Academic și Decanatul Facultății de Medicină nr. 1.
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii