Eveniment științific în cadrul rețelei transfrontaliere integrate OBDIA-NET
- vizualizări: 306
Cadre științifico-didactice, studenți, medici rezidenți și practicieni au participat la evenimentul științific cu genericul „Abordare multidisciplinară în managementul obezității, diabetului și a altor tulburări nutriționale stabilite în cadrul rețelei transfrontaliere integrate OBDIA-NET”.
Manifestarea științifică a avut loc la Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Republica Moldova în data de 25 noiembrie 2022. La eveniment a participat și o delegație de la Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” Iași, România.
În deschidere, prorectorul pentru activitate de cercetare, academicianul Stanislav Groppa, a subliniat faptul că: „cercetarea este factorul ce generează progresul și inspiră atât procesul de predare, cât și cel de implementare în activitatea clinică. Unul dintre obiectivele strategice ale universității noastre este de a preda și a învăța medicina prin cercetare. Acesta reprezintă acel mecanism ce vine să modeleze principiile de însușire, conștientizare și aplicare ulterioară a tot ceea ce studiem. Un alt obiectiv este și internaționalizarea, prin extinderea relațiilor de colaborare cu alte universități de profil. În cadrul evenimentului vom discuta pe marginea unui proiect important pentru ambele părți și vom aborda aspecte relevante ale unei probleme integrale ale medicinei contemporane”.
Ulterior, academicianul Stanislav Groppa a prezentat raportul „Prioritățile strategice de dezvoltare a cercetării în cadrul USMF „Nicolae Testemițanu”.
La rândul său, profesorul universitar Bogdan-Ionel Tamba, coordonator de țară proiect OBDIA-NET, coordonator al Centrului Avansat de Cercetare-Dezvoltare în Medicina Experimentală (CEMEX) a menționat că: „Eu sunt adeptul lucrurilor care se fac încet și bine și nu repede și prost. În cadrul acestei colaborări transfrontaliere se întâmplă lucruri frumoase. Este începutul unei platforme ce se va regăsi în viitor în mai multe inițiative de cercetare în lumea medicală. Astăzi, suntem aici pentru a face oamenilor bine, acesta este scopul, nu facem cercetare de dragul cercetării, dar pentru a crește calitatea vieții pacienților noștri”. În continuare, coordonatorul proiectului a făcut o prezentare cu titlul „Rețeaua transfrontalieră integrată pentru servicii avansate de sănătate în domeniul obezității, diabetului și a altor tulburări metabolice – OBDIA-NET”, și a vorbit despre principalele proiecte realizate în cei șase ani de activitate.
În cadrul manifestării științifice au fost abordate subiecte precum: dezvoltarea medicinei experimentale, complicații pulmonare asociate cu obezitatea și diabetul, obezitatea la copii, diabetul zaharat în Republica Moldova, tehnologiile emergente și realitatea virtuală în prevenția și managementul obezității, rolul microscopiei confocale în diagnosticul diferențiat și de precizie pentru tratamentul specializat, chirurgia bariatrică și altele.
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii