congres

„Facultatea de Farmacie – șase decenii de inovație și progres”: al X-lea Congres al farmaciștilor din Republica Moldova

Publicat: 25.11.2024

 

congresCirca 400 de participanți – personalități notorii în domeniul farmaceutic din Republica Moldova și România, cadre didactice și științifico-didactice, studenți-doctoranzi, farmaciști practicieni, studenți și cercetători au participat la cel de-al X-lea Congres al farmaciștilor din Republica Moldova cu genericul „Facultatea de Farmacie – șase decenii de inovație și progres”. 

Congresul a fost inaugurat de către decanul Facultății de Farmacie, conferențiarul universitar Nicolae Ciobanu, care a menționat că manifestarea științifică „este un moment oportun pentru bilanțuri, dar și pentru planuri de viitor, pentru a elucida evenimente importante ce au marcat dezvoltarea învățământului superior farmaceutic din țară și pentru a-i cinsti pe cei care au pus temelia facultății”. Decanul a accentuat că prin acest eveniment se aduce un omagiu profesorului universitar Vasile Procopișin, dr. hab. șt. farm., fost decan al Facultății de Farmacie a USMF „Nicolae Testemițanu” și șef al Catedrei de farmacie socială, m.c. al Academiei de Științe a Moldovei, cu prilejul celor 90 de ani de la naștere. 

congresMinistra sănătății Ala Nemerenco și-a exprimat recunoștința, aprecierea și respectul pentru toți profesioniștii din domeniul farmaceutic. „Atunci când s-a pus temelia acestei facultăți, în anii 60, s-a dat un suflu nou politicii medicamentului din țară, fiindcă fără cadre specializate nu putem vorbi de o politică clară a statului într-un anumit domeniu. Aceasta a permis, în primul rând, de a crea propria „armată” de farmaciști, farmacologi și alți specialiști, care au pus bazele unei mici industrii farmaceutice. Nu putem face medicină fără să avem specialiști buni în acest domeniu și acces la medicamente de calitate”, a declarat oficiala de la sănătate.

Secretarul general de stat al Ministerului Educației și Cercetării al Republicii Moldova, Nadejda Velișco, a transmis felicitări întregii echipe a Facultății de Farmacie, menționând că, de șase decenii, absolvenții Facultății de Farmacie își pun știința și pasiunea în slujba oamenilor, în farmaciile comunitare sau de spital, în laboratoare, în industria medicamentelor, în mediul academic. „Profesia de farmacist înseamnă mai puțină strălucire, dar mai multă muncă, meticulozitate și atenție, cu nenumărate posibilități de dezvoltare și este privită cu respect și admirație în lume. Din cele mai vechi timpuri, oamenii au căutat sfaturile și îndrumările farmaciștilor, iar lucrurile nu stau altfel nici astăzi. Primul nostru gând atunci când avem o problemă de sănătate, este să mergem la farmacie, să ne sfătuim și să luăm ceva până ajungem la medic. Farmacistul este și trebuie înțeles ca unul din stâlpii sistemului de sănătate. Acest profesionist este unul cheie pentru menținerea sănătății oamenilor, el este antrenat la nivel de societate atât în procesul de prevenire a apariției stării de boală, fiind și parte integrală a echipei multidisciplinare ce se ocupă de îngrijirea pacienților”, a afirmat secretarul general de stat.

congres„Astăzi celebrăm viziunea, munca și angajamentul a zeci de generații de profesori, cercetători, studenți și absolvenți, care au transformat Facultatea de Farmacie într-un reper al învățământului superior medical, al excelenței academice și cercetării aplicate. Facultatea de Farmacie a fost fondată în anul 1964, la inițiativa ministrului sănătății Nicolae Testemițanu. În pofida multiplelor provocări și transformări, ce au avut loc pe parcursul celor 60 de ani de activitate, Facultatea a contribuit substanțial la dezvoltarea domeniului farmaceutic, având un impact benefic asupra sănătății publice și bunăstării oamenilor. Astfel, Facultatea de Farmacie a devenit o componentă indispensabilă în structura Almei Mater, care contribuie la realizarea planurilor strategice ale Universității, înregistrând succese remarcabile în activitatea didactică și de cercetare”, a afirmat rectorul Universității Emil Ceban.

Felicitări cordiale au transmis și directorul Companiei Naționale de Asigurări în Medicină, Ion Dodon, președinte al Consiliului pentru dezvoltare strategică instituțională al universității noastre, și Zinaida Bezverhnii, coordonator Programe de sănătate la Biroul de Cooperare al Elveției în Republica Moldova.

De asemenea, la ceremonie au participat invitați din România – profesori și decani ai facultăților de farmacie: Lenuța Profire, UMF „Grigore T. Popa”, Iași; Doina Drăgănescu, UMF „Carol Davila”, București; Daniela-Lucia Muntean, UMFST „G. E. Palade”, Târgu Mureș; Gianina Cristina Crișan, UMF „Iuliu Hațieganu”, Cluj-Napoca; Codruța Marinela Șoica, UMF „Victor Babeș”, Timișoara; Adrian Roșca, Universitatea „Ovidius” din Constanța; și Laura Grațiela Vicas, director, Departamentul Farmacie, Facultatea de Medicină și Farmacie, Universitatea din Oradea ș.a. Partenerii români au adresat colegilor de breaslă mesaje de felicitare și gratitudine pentru toate realizările remarcabile obținute în comun, în cadrul proiectelor de cooperare bilaterală.

congresÎn ședința plenară, decanul Nicolae Ciobanu a prezentat un raport cu genericul „Facultatea de Farmacie – șase decenii de inovație și progres”. În continuare, conferențiara universitară Stela Adauji, șefa Catedrei de farmacie socială „Vasile Procopișin” a cinstit memoria dascălului sau prin raportul intitulat „Omagiu Patriarhului farmaciei moldave – Vasile Procopișin”.

Totodată, în cadrul Congresului au fost abordate un șir de subiecte din domeniul activității farmaceutice precum: actualități în designul medicamentului; aspecte contemporane ale managementului, legislației și asistenței farmaceutice; actualități în dezvoltarea, prepararea/producerea, analiza și controlul medicamentelor; plante medicinale – actualități în cercetare și utilizarea terapeutică; siguranța medicamentului din perspectiva farmacologiei, farmacoterapiei și farmaciei clinice; studii de abordare sistemică din perspectiva științelor farmaceutice; factori de risc ai funcționalității sistemului farmaceutic ș.a.

În semn de gratitudine și înaltă apreciere a contribuției la dezvoltarea și promovarea învăţământului superior farmaceutic, ştiinţei și practicii farmaceutice, pentru rezultate remarcabile în activitate, aport substanțial în formarea farmaciștilor pentru sistemul național de sănătate și alte state, precum și cu prilejul a 60 de ani de la instituirea Facultății de Farmacie în cadrul USMF „Nicolae Testemițanu”, reprezentanții facultății au fost menționați cu: Diploma de onoare din partea Guvernului Republicii Moldova – 5 persoane; Diploma Ministerului Sănătății al Republicii Moldova – 5 persoane; Diploma Ministerului Educației și Cercetării al Republicii Moldova – 8 persoane; Diploma USMF „Nicolae Testemițanu” – 62 de persoane (cadre didactice, științifico-didactice, cercetători, farmaciști etc.) și Diploma Federației Sindicale „Sănătatea” din Moldova – 8 persoane.

congresTotodată, rectorul Ceban a acordat Diploma USMF „Nicolae Testemițanu” Asociației Studenților Farmaciști din Republica Moldova, în semn de apreciere și recunoștință pentru promovarea educației, cercetării și inovației farmaceutice în țară și peste hotare, a profesiei de farmacist în societate, și cu ocazia aniversării a 60-a de la fondarea Facultății de Farmacie.

Evenimentul s-a desfășurat la 22 noiembrie 2024 și a subliniat angajamentul facultății de a rămâne un lider în educația farmaceutică din Republica Moldova, continuând să formeze profesioniști care să răspundă nevoilor societății în domeniul medicamentului. 

În cadrul Congresului, Biblioteca Științifică Medicală a vernisat o expoziție de publicații didactice și științifice cu genericul „Facultatea de Farmacie – șase decenii de inovație și progres”.

Album Foto

congres
congres
congres
congres
congres
congres
congres
congres
congres
congres
congres
congres
congres
congres
congres
congres
congres
congres
congres
congres
congres
congres
congres
congres
usmf
universitate
congres
Facultatea de Farmacie
60 de ani de la fondare

Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.

SOCIAL MEDIA

Comentarii