ziua inimii

Folosește-ți inima pentru conectare!

Publicat: 29.09.2021

ziua inimiiFolosește-ți inima pentru conectare! este îndemnul Federației Mondiale a Inimii (FMI) către fiecare membru al societății să își folosească cunoștințele, compasiunea și influența pentru a asigura o viață sănătoasă inimii sale și a celor dragi.

În urma unui studiu efectuat de FMI, bolile cardiovasculare (BCV) constituie principala cauză a mortalităţii pe întregul glob. Acestea provoacă 18,6 milioane de decese în fiecare an. La nivel mondial, în jur de 520 de milioane de persoane suferă de boli cardiovasculare și au fost afectate în mod disproporționat de COVID-19 în ultimul an. Din această cauză, aceste persoane sunt expuse unui risc sporit de a dezvolta forme grave ale bolii, fiind nevoite să se autoizoleze.

În Republica Moldova, bolile cardiovasculare se situează pe primul loc în clasamentul cauzelor de deces. Pe parcursul anului 2020,  în țara noastră, din cauza afecțiunilor aparatului cardiovascular, au decedat 22 872 de persoane, comparativ cu 21 512 decese,  în 2019.

În structura deceselor cauzate de bolile aparatului circulator predomină cardiopatia ischemică (12 566 de persoane), bolile cerebrovasculare (5006 persoane), infarctul miocardic acut (1748 de persoane) și cardiopatia hipertensivă (2615 persoane).

„Bolile cardiovasculare reprezintă o problemă comună a lumii moderne, ce ne împiedică să îmbătrânim sănătos și să avem o viață lungă”, susține profesorul universitar Valeriu Revenco, prorector pentru activitate clinică și rezidențiat la Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, șef al Disciplinei de cardiologie, Departamentul Medicină Internă.

Cei mai periculoși factori de risc sunt fumatul, hipertensiunea arterială și colesterolul ridicat. Pentru a preveni apariţia maladiilor cardiovasculare, profesorul Revenco vine cu unele recomandări, accentuând că este bine să ținem cont de sfaturile specialiștilor, chiar dacă nu avem predispunere genetică:

Potrivit Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, fiecare a doua persoană are tensiune arterială ridicată, care duce la apariția maladiilor cardiovasculare – principala cauză a deceselor din țara noastră, iar experții de la Mayo Clinic, SUA, declară că o persoană care are un indice de masă corporală de 25 sau mai mare are un risc crescut pentru  BCV.

Ziua Mondială a Inimii este marcată anual în data de 29 septembrie, sub patronajul Federaţiei Mondiale a Inimii, a Organizației Mondiale a Sănătății şi a UNESCO, cu scopul de a creşte gradul de conştientizare a factorilor de risc de către populație ce duc la apariţia bolilor cardiovasculare şi de a determina o schimbare în atitudinea oamenilor de a adopta un stil de viaţă sănătos.

Ziua Mondială a Inimii 2021
usmf
Ziua Mondială a Inimii
inimă
boli cardiovasculare
cardiopatie
campanie
Federația Mondială a Inimii

Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.

SOCIAL MEDIA

Comentarii