Formarea competențelor în domeniul chirurgiei endourologice prin simulare
- vizualizări: 188
Studenții și medicii rezidenți de la Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” vor avea o experiență practică mai eficientă și realistă grație tehnologiilor moderne de simulare a operațiilor efectuate în domeniul urologiei. Catedra de urologie și nefrologie chirurgicală a Universității, amplasată în incinta Spitalului Clinic Republican „Timofei Moșneaga”, a fost dotată cu un simulator de înaltă performanță pentru dezvoltarea competențelor în domeniul chirurgiei endourologice a tractului urinar inferior și superior.
Achiziționarea utilajului de ultimă generație a fost posibilă datorită Proiectului „Consolidarea educației medicale în urologie și nefrologie chirurgicală prin simulare”, finanțat de către Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova (DRRM) din cadrul Guvernului României. Valoarea proiectului este de 500 mii de lei românești.
În contextul finalizării proiectului, pe data de 23 octombrie 2024, a fost organizat un eveniment de dare în exploatare a simulatorului. Rectorul Universității Emil Ceban a declarat că USMF „Nicolae Testemițanu” se modernizează constant: „Schimbăm programele de studii în conformitate cu standardele europene și, respectiv, aceste dotări se aliniază la ultimele inovații pentru pregătirea medicilor și fortificarea sistemului național de sănătate. Integrarea simulatorului în instruirea medicală va contribui la creșterea excelenței în practica medicală și la îmbunătățirea calității serviciilor de sănătate oferite pacienților din Republica Moldova. Implementarea acestui proiect subliniază angajamentul Universității de a îmbunătăți continuu educația medicală și de a sprijini dezvoltarea unui mediu asociativ medical puternic între România și Republica Moldova”.
Rectorul a reamintit că, anterior, Catedra de patologie a fost dotată cu utilaj performant grație altor două proiecte realizate cu sprijinul DRRM și a exprimat recunoștință guvernului român pentru suportul inestimabil în dezvoltarea învățământului superior din Moldova.
Adrian Dupu, secretarul de stat al DRRM, a accentuat faptul că acest proiect nu doar oferă instrumente și tehnică de calitate pentru studenți și medici rezidenți, dar și va îmbunătăți serviciile medicale oferite pacienților. „Asta înseamnă Europa – educație de calitate, servicii medicale și infrastructură de calitate, cel mai bun exemplu în acest sens fiind România, unde se construiesc spitale noi din bani europeni. Acest buget este infim pe lângă fondurile oferite de UE”, a declarat oficialul român. Adrian Dupu a dat asigurări că DRRM a sprijinit și va continua să susțină educația de calitate în Republica Moldova, prin continuarea colaborării în cadrul altor proiecte. În total, instituția a selectat pentru finanțare 99 de proiecte depuse în perioada februarie-martie 2024.
Potrivit profesorului Adrian Tănase, șef al Catedrei de urologie și nefrologie chirurgicală, acest simulator va contribui la instruirea medicilor rezidenți în domeniu nemijlocit în țară. Anterior, tinerii specialiști se mergeau în clinici de urologie din România și alte țări, pentru a acumula experiență în domeniu.
În opinia conferențiarului universitar Andrei Gălescu, șef al Secției de urologie la SCR „Timofei Moșneaga”, învățarea cu ajutorul simulatorului este un salt enorm pentru domeniul urologiei, deoarece va reduce riscul complicațiilor ce pot apărea în timpul etapelor de formare în tehnici endourologice, asigurând o pregătire sigură și eficientă a viitorilor specialiști. „Este începutul implementării tehnologiilor noi și a inteligenței artificiale, fapt ce va contribui la formarea specialiștilor de forță, care să ne reprezinte în Moldova și peste hotare.
Și conferențiarul universitar Pavel Banov consideră că educația prin simulare are un mare impact științific, deoarece micșorează semnificativ timpul de pregătire a tinerilor medici. În acest context, dr. Banov și-a exprimat speranța pentru fortificarea colaborării cu clinicile din România pentru preluarea experienței și organizarea unor competiții în simualre.
„Acest simulator reprezintă nu e doar o investiție tehnică, ci și una în viitorul nostru și în calitatea serviciilor medicale acordate pacienților din țară. Endourologia este o ramură a urologiei minim invazive ce se dezvoltă rapid și necesită multiple abilități și un vast număr de manopere practice pe care trebuie să le posede medicii rezidenți. Exersând la simulator, vor fi evitate greșelile pe care nu avem voie să le facem în sala de operații și sperăm că vom deveni specialiști mai buni, zi de zi”, a subliniat medicul rezident Alexandru Mîțu.
Andrei Uncuță, directorul SCR „Timofei Moșneaga”, a remarcat că aceste manopere, cu siguranță, vor duce la sporirea calității asistenței medicale, diminuarea riscurilor medicale și la creșterea performanțelor profesionale ale cadrelor universitare și a medicilor.
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii