A fost lansat un nou curs privind promovarea sănătății și a schimbării de comportament

Publicat: 07.02.2020

 

Curs ANSPUn nou curs de instruire, intitulat „Promovarea sănătății și schimbare de comportament”, a fost lansat de Catedra de igienă a Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” și implementat în cadrul programului de educație medicală continuă. Cele patru module ale cursului se vor desfășura în sala pentru instruiri interactive a Agenției Naționale de Sănătate Publică (ANSP), deschisă pe 5 februarie 2020. Ambele activități sunt realizate în cadrul proiectului „Viață Sănătoasă: reducerea poverii bolilor netransmisibile”, finanțat de Biroul de cooperare al Elveției și implementat de Institutul Elvețian Tropical și de Sănătate Publică.

Cursul de instruire, elaborat de experți în promovarea sănătății de la Institutul Elvețian Tropical și de Sănătate Publică în colaborare cu experți naționali din cadrul Catedrei de igienă a USMF „Nicolae Testemițanu”, este dedicat specialiștilor din cadrul sistemului de supraveghere de stat în sănătate, celor din asistența medicală primară și spitalicească, mediciniștilor din anii V-VI, medicilor-rezidenți și promotorilor în sănătate din alte sectoare, precum învățământul, alimentația publică, industria și securitatea muncii.

Cursul conține trei module de instruire teoretică și un modul de lucru individual, după cum urmează: prezentarea unui model de înțelegere a schimbării de comportament; piața intervențiilor de promovare a sănătății; proiectarea și planificarea intervențiilor de promovare a sănătății și elaborarea unui plan individual; elaborarea și prezentarea planurilor de intervenție complete. Acesta se va desfășura pe parcursul a 78 de ore academice. 

Serghei Cebanu, șeful Catedrei de igienă a USMF „Nicolae Testemițanu”, a menționat, la evenimentul de inaugurare, că noul curs va fi predat de către doi formatori - cadre științifico-didactice de la catedra pe care o reprezintă. Aceștia au fost instruiți în anul 2019, cu suportul proiectului „Viață Sănătoasă”. Cursul prezintă instrumente eficiente de comunicare pentru comportamentele identificate ca factori de risc pentru dezvoltarea bolilor netransmisibile.

Nicolae Furtună, directorul ANSP, a constatat că „promovarea sănătății este posibilă doar dacă are loc schimbarea de comportament în familie, la locul de muncă, în instituțiile de învățământ, în comunități și, în ultimă instanță, în societate. Îi îndemn pe cursanții care au optat pentru această instruire să împărtășească colegilor lor metodele și instrumentele pe care le vor învăța de la experții elvețieni”.

Potrivit Alei Curteanu, lider al proiectului „Viață Sănătoasă”, ANSP este cel mai mare beneficiar și partener al proiectului, iar USMF „Nicolae Testemițanu” este partenerul local principal în activitățile de instruire, astfel că inaugurarea sălii reutilate de instruire și instituționalizarea cursului sunt rezultatul unui efort conjugat care va avea continuitate. „Ne bucurăm să constatăm că la curs s-au înscris specialiști în promovarea sănătății, inclusiv din raioanele țării care nu fac parte din cele zece raioane-țintă ale proiectului. Astfel, credem că metodele noi de promovare a sănătății vor avea o acoperire mai mare și de impact în prevenirea bolilor netransmisibile la nivel de țară”, a remarcat liderul de proiect. 

„Printre instrumentele practice pentru diagnosticul de comportament pe care îl vor învăța specialiștii este COM-B. Instrumentul explică comportamentele și furnizează dovezi ce vor fi interpretate în baza teoriilor psihologiei sănătății. Acesta le va permite specialiștilor în sănătatea publică să definească comportamentele, să stabilească comportamentele-țintă, să le specifice și să identifice ce urmează să fie schimbat”, a accentuat Constantin Rîmiș, specialist în promovarea sănătății în cadrul proiectului „Viață Sănătoasă”, conferenţiar universitar la Şcoala de Management în Sănătate Publică din cadrul USMF „Nicolae Testemiţanu. 

La primul curs „Promovarea sănătății și schimbare de comportament” participă  12 cursanți, angajați ai ANSP și patru medici-rezidenți. Instruirea se va finaliza pe 17 februarie 2020, cu prezentarea unor planuri de intervenție complete la locul de muncă sau în comunitate, pentru care vor fi utilizate datele furnizate din profilurile de sănătate elaborate în cadrul proiectului „Viață Sănătoasă” pentru zece raioane-țintă.

Cursul este ținut în sala pentru instruiri interactive a ANSP, dotată cu 12 calculatoare, trei imprimante, ecran pentru proiectare și multimedia. Încăperea va fi utilizată de către angajații care vor fi antrenați în procesul de educație medicală continuă. Sala permite și instruirea la distanță. 

 

curs ANSP
usmf
ANSP
proiect Viața Sănătoasă
Catedra de igienă
program de educație medicală
curs de instruire
promovarea sanatatii
schimbare de comportament

Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.

SOCIAL MEDIA

Comentarii