Gheorghe Buruiană a fost reales președinte al Asociației Studenților și Rezidenților în Medicină din Moldova
- vizualizări: 1156
Gheorghe Buruiană, medic rezident și student-doctorand, a fost reales în funcția de președinte al Asociației Studenților și Rezidenților în Medicină din Moldova (ASRM) pentru al doilea mandat consecutiv. Candidatura acestuia a fost votată în unanimitate de către cei 101 delegați cu drept de vot, care au participat la Adunarea Generală Electivă în data de 21 decembrie 2022. În cadrul ședinței a fost aleasă și Comisia de cenzori a organizației studențești.
De asemenea, Gheorghe Buruiană a prezentat Raportul de activitate al ASRM pentru perioada 7 decembrie 2017 – 20 decembrie 2022, trecând în revistă cele mai importante proiecte și acțiuni întreprinse de studenți. Liderul organizației mediciniștilor a menționat că perioada respectivă a fost marcată de pandemia cauzată de COVID-19 și războiul din Ucraina, unele dintre activități fiind anulate și înlocuite, reieșind din situații, necesități și posibilitățile studenților. Astfel, s-a reușit participarea la peste 500 de activități. „Dacă până la pandemie se credea că evenimentele științifice pot avea loc doar cu prezență fizică, în timpul acesteia am reușit să organizăm Congresul MedEspera și în format mixt. Cu fiecare ediție, acest proiect grandios al ASRM, devine tot mai atractiv pentru tinerii mediciniști din întreaga lume. Un alt proiect de amploare este MedTraning, în cadrul căruia timp de 5 ani au fost organizate 48 de instruiri în regim off-line și on-line, la care au participat peste 1200 de studenți. Infografice este un proiect informativ foarte util atât pentru comunitatea studențească, cât și pentru întreaga societate, iar ideea de a organiza mai multe cercuri științifice le aparține studenților din anul I”, a accentuat liderul organizației.
Până în prezent ASRM a reușit să stabilească relații de colaborare cu Federația Internațională a Asociațiilor Studenților la Medicină (IFMSA – The International Federation of Medical Students’ Associations), Asociația Europeană a Studenților la Medicină (EMSA – The European Medical Students Association) și Federația Asociațiilor Studenților în Medicină din România (FASMR). Grație acestor colaborări s-a reușit încheierea a peste 20 de acorduri, fapt ce oferă studenților noștri oportunități pentru mobilități de cercetare și, respectiv, de a prelua bune practici, iar la revenirea acasă de a realiza lucruri și mai frumoase, și mai bune.
Activitățile culturale au fost cele mai afectate de pandemie, practic toate fiind stopate. În acest an a fost reluat Balul Bobocilor și se depun eforturi pentru a reanima TVC-ul universitar. Gala Studenților Laureați – unul dintre cele mai importante evenimente ale ASRM-ului și al Universității – a fost organizată cu brio, cu excepția anului 2020, în acest an ajungând la cea de-a 10 ediție. În același timp s-a reușit organizarea flashmoburilor cu implicarea mai multor studenți internaționali.
Referitor la activitățile sportive, președintele a accentuat că mediciniștii noștri vin permanent cu inițiative de a organiza competiții, confirmând astfel zicala „O minte sănătoasă într-un corp sănătos”. Maratonul Calității, Excelenței și al Performanței – 75 de ani ai USMF „Nicolae Testemițanu” a fost cel mai răsunător eveniment sportiv din această perioadă. Startul a fost dat exact la ora 7:50 și cursa de alergare a constituit 75 de km – cifră-simbol, în contextul celebrării inedite a aniversării Almei Mater prin promovarea modului de viață sănătos în rândul populației.
Pe parcursul anilor 2017-2022, membrii ASRM au participat activ la diverse acțiuni sociale: maratoane universitare de imunizare, asamblarea vizierilor pentru lucrătorii medicali, în calitate de operatori la Linia verde și prelucrarea fișelor electronice la Agenția Națională de Sănătate Publică, de voluntari la Centrul de triere COVID-19, acțiuni de donare de sânge, activități de instruire a liceenilor privind acordarea ajutorului medical, de înverzire a plaiului, salubrizarea zonelor adiacente căminelor și blocurilor de studii ale Universității, campanii de caritate pentru copii internați în spitale ș.a.
Gheorghe Buruiană s-a referit și la facilitățile acordate studenților, în special pentru cei din categorii social-vulnerabile, oferindu-le acestora carduri de reducere pentru alimentație în cantinele universitare, abonamente pentru transportul public gratuite etc. În prezent ASRM include 435 de membri – studenți și medici-rezidenți. În ultimii cinci ani Asociația a fost apreciată cu patru premii naționale și nenumărate instituționale, printre care și Medalia aniversară a USMF „Nicolae Testemițanu” „75 de ani de calitate, excelență și performanță”.
Printre invitații de onoare la forul electiv a fost prezent și rectorul Emil Ceban, care a adresat cuvinte de apreciere și mulțumire membrilor ASRM pentru implicare, participare, entuziasm, spirit de echipă și colegialitate, devotament și disponibilitate în realizarea lucrurilor frumoase la USMF „Nicolae Testemițanu”, în acest sens exprimându-și deschiderea și suportul administrației Universității pentru toate inițiativele frumoase ale studenților. Rectorul a evidențiat importanța includerii studenților în organele de conducere ale Universității și i-a îndemnat să fie fermi în doleanțe și să aibă încrederea că instituția va fi mereu sprijinul lor de bază.
La final, mai mulți membri ai ASRM și-au expus părerea referitor la activitatea organizației, experiența inedită oferită pentru dezvoltarea personală și profesională.
La Adunarea Generală Electivă au participat și prorectorul pentru activitatea socială Marcel Abraș, care a moderat evenimentul, decani și prodecani ai facultăților, precum și șefi de subdiviziuni universitare. Cu aprecieri în adresa reprezentanților ASRM au venit și președintele Federației Sindicale „Sănătatea” din Moldova, Aurel Popovici, și președintele Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova, Igor Zubcu, ultimul conferindu-i Asociației Studenților și Rezidenților în Medicină insigna organizației sindicale.
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii