invățământ mixt

Începând cu 12 octombrie, studenții de la USMF „Nicolae Testemițanu” revin la studii în regim mixt

Publicat: 11.10.2021

învățământ mixtÎncepând cu marți, 12 octombrie 2021, Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Republica Moldova își va relua activitatea didactică în format mixt. În acest sens a fost emis Ordinul rectorului nr. 264-A din 11.10.2021, elaborat în baza Hotărârii Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică (CNESP) nr. 63 din 8 octombrie 2021 și a Ordinului Ministrului Educației și Cercetării nr. 1170 din 24.08.2021 cu privire la organizarea procesului educațional în instituțiile de învățământ.

Decizia CNESP reiese din faptul că USMF „Nicolae Testemițanu” este un promotor activ al vaccinării, printre studenți fiind atins un prag de imunizare de peste 95%, iar printre cadrele didactice - de 97 de procente. „La aprobarea hotărârii s-a ținut cont că este o instituție care contribuie esențial la acordarea suportului sistemului de sănătate în perioada pandemică atât prin implicarea cadrelor didactice, cât și a studenților din ultimii ani de studii, în acțiunile de prevenire, control și de tratament a pacienților infectați cu COVID-19 și în vederea asigurării instruirii conform rigorilor de calitate în învățământul superior în domeniul sănătății”, a declarat astăzi secretara de stat a Ministerului Sănătății, Svetlana Nicolăescu, la o conferință de presă.

Astfel, procesul educațional se va desfășura conform orarului pentru semestrul de toamnă, aprobat la începutul anului universitar. Cu prezența fizică se vor realiza seminarele, lucrările practice și de laborator și evaluările modulare la disciplinele obligatorii. În format on-line se vor desfășura prelegerile teoretice la toate disciplinele obligatorii, opționale și la libera alegere, recuperările și consultațiile, inclusiv cele cu privire la tezele de licență și toate activitățile didactice la disciplina „Medicina calamităților”.

Beneficiarii de studii vor fi informați periodic cu privire la măsurile de prevenire, manifestările clinice și diagnosticul precoce al infecției cu virusul SARS-CoV-2, recomandarea de izolare la domiciliu în cazul simptomelor de afecțiuni respiratorii și adresarea imediată la medicul de familie.

Ordinul rectorului prevede și prezența fizică a angajaților în toate subdiviziunile universitare cu respectarea strictă a măsurilor de precauție, conform instrucțiunilor aprobate prin hotărârile CNESP. De asemenea, toți angajații Universității trebuie să prezinte următoarelor acte: certificat de vaccinare împotriva COVID-19 cu schema completă de vaccinare (cu orice tip de vaccin autorizat) sau concluzie medicală ce confirmă că persoana a suportat COVID-19 în perioada cuprinsă între a 15-a și a 180-a zi (6 luni), ori un act confirmativ de prezență a anticorpilor anti-COVID-19, valabil pe durata a 90 de zile de la data efectuării investigației, sau rezultatul unui test diagnostic la COVID-19 (test rapid de diagnostic SARS-CoV-2 sau test PCR la COVID-19), valabil pe durata a 14 zile de la data efectuării investigației. 

Rectorul a delegat prorectorul pentru activitate clinică și rezidențiat, Valeriu Revenco, și Centrul de management al activității clinice, să asigure monitorizarea permanentă și informarea administrației Universității despre apariția cazurilor de COVID-19, precum și să raporteze Ministerului Educației și Cercetării despre numărul de cazuri de îmbolnăviri înregistrate în instituție și rata de vaccinare a personalului universitar, săptămânal, până vineri, ora 10:00.

Căminele universitare, de asemenea, vor fi monitorizate în vederea respectării măsurilor de prevenire COVID-19 de către locatari. 

Complexul Alimentar Universitar va activa la capacitatea de cel mult 50 la sută din numărul locurilor existente, cu obligația ca toate persoanele să prezinte certificatul COVID-19, la intrarea în unitate.

De menționat că hotărârea CNESP mai prevede noi condiții de revenire la studii cu prezență fizică a elevilor/studenților din clasele/grupele academice plasate în carantină în urma confirmării unui caz pozitiv de COVID-19. Astfel, elevii/studenții vor reveni la studii cu prezență fizică după a 7-a zi din data confirmării cazului pozitiv dacă aceștia vor prezenta un test negativ pentru COVID-19 și dacă nu au înregistrat alte semne clinice de COVID-19. Cei care vor încheia perioada de carantină înainte de termen în baza unui test negativ, vor fi monitorizați zilnic până la a 14-a zi. De menționat că testarea elevilor minori se va realiza gratuit și cu acordul părinților. Elevii care nu se vor prezenta la testare vor continua studiile în regim on-line și vor relua cursurile cu prezență fizică după 14 zile de perioadă de carantină.

Începând cu 15 octombrie curent, cetățenii vor putea descărca on-line Certificatul COVID-19 ce include: certificatul de vaccinare, certificatul de testare și certificatul de recuperare, de pe pagina: certificate-covid.gov.md, în limbile română sau engleză. Acesta reprezintă o dovadă oficială că persoana a fost vaccinată împotriva COVID-19, s-a testat și are un rezultat negativ sau a fost bolnav COVID-19 și s-a vindecat.

Totodată, menționăm că, persoanele care își propun să intre pe teritoriul Republicii Moldova trebuie să completeze și să prezinte fișa epidemiologică în format on-line, accesibilă din data de 5 octombrie curent, și să respecte regimul de autoizolare. Documentul se completează în intervalul de 72 de ore înainte de intrare pe teritoriul țării, accesând pagina: https://fisa-covid.gov.md/. Persoanele care vor prezenta informații false riscă să fie trase la răspundere conform legislației.

Totodată, transportatorii de călători sunt obligați să verifice deținerea documentelor justificative pentru scutirea obligației de a respecta regimul de autoizolare. În caz contrar, vor asigura îndeplinirea fișei epidemiologice în regim on-line pentru toți călătorii.

invățământ mixt
usmf
învățământ mixt
proces educațional
vaccinare
imunizare
COVID

Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.

URMĂRIȚI-NE

Comentarii