Începutul anului universitar 2020-2021 la USMF „Nicolae Testemițanu”, în condiții de pandemie COVID-19

Publicat: 31.08.2020

olga cernetchiUniversitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Republica Moldova este pregătită să își deschidă larg ușile pentru toți studenții, odată cu începutul noului an de studii 2020-2021. În contextul situației epidemiologice, procesul educațional va fi reorganizat, astfel încât toți studenții să participe la studii în condiții de siguranță, a declarat prim-prorectorul Olga Cernețchi, prorector pentru activitate didactică la USMF „Nicolae Testemițanu”, la ședința Senatului universitar din 26 august curent, ce s-a desfășurat on-line. Profesorul a adus la cunoștință senatorilor circulara Ministerului Educației, Culturii și Cercetării (MECC) din data de 22.08.2020, privind inițierea procesului educațional în instituțiile de învățământ superior. Obiectivul de bază al Universității este sănătatea și siguranța comunității universitare, dar și asigurarea unui spațiu educațional și a unui mediu protejat în condiții de pandemie. Prioritar rămâne și asigurarea calității procesului educațional, respectarea disciplinei academice și a atitudinii etice, dar și menținerea imaginii instituționale la nivel național și internațional. 

„Studiile superioare medicale de licență și integrate la Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Republica Moldova vor fi inițiate la 1 septembrie 2020. În anul curent, procesul de instruire este propus în variantă mixtă - prezența fizică combinată cu cea de la distanță, conform orarelor stabilite pentru primul semestru universitar. Toate activitățile didactice în perioada imediat următoare vor fi organizate și realizate în conformitate cu Calendarul academic, aprobat la ședința Senatului”, a afirmat prim-prorectorul. 

Pentru studenții din anul I, procesul educațional va începe la 7 septembrie curent, decizie aprobată de MECC, iar în perioada 8-11 septembrie  se va realiza, exclusiv, în regim on-line. În acest timp, catedrele didactice vor stabili modalitățile de desfășurare a lucrărilor practice și de laborator ș.a., cu respectarea măsurilor de prevenire a infecției cu noul tip de coronavirus, astfel încât de la 14 septembrie să fie posibilă desfășurarea prelegerilor pentru mediciniștii din anul I, în aulele universitare, precum și on-line.

Totodată, în perioada 1 septembrie-15 octombrie curent, procesul educațional pentru studenții din anii II-V se va realiza exclusiv de la distanță, la toate programele de studii, inclusiv pentru studenții străini. Pe parcursul anului academic 2020-2021, disciplinele opționale se vor desfășura on-line.

Reieșind din situația epidemiologică la nivel mondial, studenții internaționali sunt așteptați să revină în Republica Moldova începând cu 1 octombrie. Ei vor fi instruiți în regim on-line până la 15 octombrie curent, după care vor participa la ore cu prezență fizică. 

Studenții din anul VI ai Facultății de Medicină nr. 1 (grupele 1501-1516) vor efectua stagiul practic în sistemul de asistență medicală primară,  în perioada 1 septembrie-4 decembrie 2020, în conformitate cu Planul de învățământ și cu ordinul Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale. În același timp, o bună parte dintre studenți vor fi încadrați în câmpul muncii în instituțiile preșcolare și școlare din municipiul Chișinău, deoarece acestea nu dispun de asistenți medicali în statele de personal. Studenții (începând cu grupa 1517 și mai sus) vor fi antrenați în procesul educațional on-line, conform orarului stabilit. În acest sens, a fost emis Ordinul rectorului nr. 190-A din 26.08.2020 „Cu privire la organizarea procesului educațional în semestrul de toamnă a.u. 2020-2021, în condiții de pandemie”.

„Recomandăm tuturor șefilor de catedră și cadrelor didactice să organizeze modalitatea procesului educațional calitativ, astfel încât studenții să fie bine instruiți”, a accentuat prorectorul pentru activitatea didactică, Olga Cernețchi.

Menționăm că în semestrul II al anulului universitar 2019-2020, procesul educațional la USMF „Nicolae Testemițanu” a fost organizat și realizat de la distanță prin utilizarea tehnologiilor informaționale și comunicațiilor, pe toată durata stării de urgență, ca urmare a situației epidemiologice cauzate de COVID-19. 

olga cernețchi
USMF
an universitar
lecții on-line
an de studii 2020-2021
activitatea Universității
Studiile medicale de licență
Studiile medicale integrate

Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.

SOCIAL MEDIA

Comentarii