Instruiri privind metodele de cercetare aplicate în sănătatea ocupațională
- vizualizări: 133
Un grup de studenți, medici-rezidenți, studenți-doctoranzi de la Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” și-au îmbunătățit abilitățile de cercetare în domeniul metodologiei cercetării și epidemiologiei ocupaționale.
Acest fapt a fost posibil grație proiectului „Îmbunătățirea sistemului de securitate și sănătate în muncă în Republica Moldova”, implementat de Disciplina de igienă, Departamentul Medicină Preventivă al USMF „Nicolae Testemițanu”, care în perioada 1-22 septembrie curent a organizat o serie de webinare de instruire privind metodele de cercetare aplicate în sănătatea ocupațională.
La eveniment au participat 64 de participanți, iar cursurile au fost ținute de personalități notorii precum: Simona Villani, directorul Școlii de Specializare în Statistică și Biometrie a Sănătății, Ioana Popa, Ottavia E. Ferraro, Maria Cristina Monti de la Departamentul Sănătate Publică, Medicină Experimentală și Legală de la Universitatea din Pavia, Italia, Sara Felszeghi și Norbert Veréb de la Universitatea din Miskolc, Ungaria.
Subiectele abordate în cadrul acestor traininguri țin de domeniul statisticii descriptive, sistemul de sănătate a muncii în Ungaria și bunele practici la Universitatea Miskolc, evaluarea riscurilor psihosociale la locul de muncă, instrumentele electronice utilizate pentru colectarea datelor în proiectele GINO etc.
Seria de cursuri a fost încheiată prin cursul profesorului Stefano Candura de la Universitatea din Pavia, Italia, care a prezentat audienței un set de cazuri clinice privind evaluarea factorilor de risc și protecția în mediul ocupațional.
Dumitru Cheptea, reprezentantul Departamentului Medicină Internă, a apreciat calitatea cursurilor la cote înalte pentru amploarea cu care a fost analizat fiecare compartiment, dar și pentru faptul că fost predat în limba română și a fost pe înțelesul tuturor participanților.
Printre beneficiarii cursului au fost și medici specialiști în sănătatea ocupațională și medicina muncii, precum și specialiști în protecția sănătății publice și inspecției de stat în sănătate publică din cadrul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică.
Proiectul internațional „Îmbunătățirea sistemului de securitate și sănătate în muncă în Republica Moldova” este implementat în perioada martie 2021-ianuarie 2023 și este finanțat în cadrul Programului de schimb de experiență a Inițiativei Central Europene (CEI) – un instrument de susținere a programelor axate pe transferul de know-how și a celor mai bune practici din UE către un membru CEI sau a unor state din afara comunității europene. Partenerii proiectului sunt Universitatea din Pavia, Italia (coordonator), Universitatea din Miskolc, Ungaria (partener) și USMF ,,Nicolae Testemițanu” (beneficiar).
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii