Lansarea inițiativei de creare a rețelei diasporei științifice medicale a Republicii Moldova – DiaMed.MD
- vizualizări: 1672
Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” lansează inițiativa creării rețelei diasporei științifice medicale a Republicii Moldova – DiaMed.MD, în scopul formării unui spaţiu virtual de dialog şi colaborare între cercetătorii din domeniul științelor medicale – absolvenți ai Alma Mater, indiferent de țara unde activează și locuiesc.
Obiectivul platformei constă în crearea unui mecanism permanent de cooperare între comunitatea ştiinţifică medicală din Republica Moldova şi conaționalii noștri care activează în afara țării, pornind de la dezideratul că știința nu cunoaște hotare. Platforma va facilita implementarea unor activități comune în sfera cercetării și inovării – publicații, proiecte, schimb de opinii etc.
În acest context, academicianul Stanislav Groppa, director al Institutului Național de Cercetare în Medicină și Sănătate, prorector pentru activitatea de cercetare și șef al Catedrei de neurologie nr. 2 la USMF „Nicolae Testemițanu”, consideră că „este important să cunoaștem cadrele medicale care au plecat să studieze sau să activeze peste hotarele Republicii Moldova și să menținem comunicarea dintre specialiștii din țară și cei de peste hotarele ei. Doar prin realizarea unor activități comune în cercetare – publicații, proiecte, schimb de opinii etc., precum și grație unei conlucrări continue, vom obține performanțe în cercetare și activitatea clinică”.
Mai mulți cercetători și medici originari din Republica Moldova – absolvenți ai universității noastre, susțin ideea de creare a acestei platforme, printre care profesorul universitar Grigore Tinică, director al Institutului de Boli Cardiovasculare „George Georgescu” din Iași, România, doctor honoris causa și profesor asociat al USMF „Nicolae Testemițanu”, membru titular al Academiei de Științe a Moldovei. Profesorul consideră că tinerii cercetători trebuie să-și iubească Universitatea, pentru că este una dintre cele mai bune universități din această parte a Europei. „Alma Mater m-a definit, mi-a dat un start în viață. Sunt dispus să susțin și să contribui la realizarea și extinderea programelor de instruire ale Universității, la mobilitatea cadrelor didactice, a medicilor-rezidenți și a studenților, precum și la efectuarea cercetărilor comune în cadrul diverselor proiecte”, a specificat Grigore Tinică.
Și profesorul universitar Alexandru Mustea, director al Clinicii de ginecologie și oncologie ginecologică, Spitalul Universitar din Bonn, șef al Centrului național de sarcoame uterine și tumori rare din Germania, doctor honoris causa al USMF „Nicolae Testemițanu”, sprijină necesitatea comunicării dintre diaspora medicală din Germania și cercetătorii din Republica Moldova. „Susțin mobilitatea academică și voi opta pentru extinderea schimbului continuu de experiență între țara mea de baștină și cea în care activez la moment”, a afirmat Alexandru Mustea, accentuând importanța unui dialog continuu între specialiștii ambelor țări.
Profesorul Sergiu Groppa, șef al Departamentului de tulburări de mișcare, neurostimulare și imagistică la Clinica Universitară din Mainz, Germania, a remarcat că, în prezent, mulți conaționali din domeniul medicinei sunt activi în proiecte multilaterale și mențin legături profesionale și sentimentale cu Republica Moldova. „Împreună putem atinge o potențare a resurselor științifice și umane pentru o sănătate mai bună a pacienților la nivel național, dar și internațional. Susțin intensificarea colaborării diasporei medicale pentru rolul esențial în dezvoltarea capacității științifice și clinice a sistemului medical din Moldova”, a menționat profesorul.
Potrivit profesorului Serghei Cebotari, director al Clinicii de Chirurgie Cardiacă, Departamentul de Chirurgie Cardiotoracică, Vasculară și Transplant din Hannover, Germania, visiting professor al USMF „Nicolae Testemițanu”, este necesară conlucrarea continuă a specialiștilor din cadrul diasporei medicale, în scopul obținerii unor performanțe importante și păstrării comunicării deschise dintre specialiștii din diverse domenii ale medicinei.
În opinia profesorului universitar Piotr Yablonski, director al Clinicii universitare din Sankt Petersburg, specialist în chirurgia toracică, oncologie și ftiziatrie în Federația Rusă, stabilirea comunicării dintre reprezentanții diasporei medicale moldovenești, oferă posibilitatea unui schimb de opinii și o conlucrare fructuoasă, care se vor încununa cu obținerea unor realizări frumoase.
Profesorul Denis Butnaru, prorector pentru activitatea de cercetare al Universității de Stat de Medicină „I.M. Secenov” din Moscova, Federația Rusă, califică drept o idee foarte bună de a aduna tot mediul academic medical în cadrul unei platforme și și-a exprimat convingerea că vom fi utili unul altuia, inclusiv Almei Mater și Patriei noastre. „Moldova este țara mea de baștină, iar USMF „Nicolae Testemițanu” mi-a oferit cunoștințe de înaltă calitate, ceea ce îmi permite, până în prezent, să mă dezvolt”, declară concetățeanul nostru.
Și Andrei Danilov, profesor la Catedra de boli nervoase, Institutul de educație profesională a Universității de Stat de Medicină „I.M. Secenov”, Moscova, consideră că este important dialogul și conlucrarea dintre cercetători, absolvenți ai USMF „Nicolae Testemițanu”, precum și colaborarea clinică și de cercetare, participarea la diverse evenimente științifice etc.
Conaționalii antrenați în activitățile de cercetare în domeniul medicinei urmează să se înregistreze în rețeaua DiaMed.MD, completând un formular on-line: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdnBJqyDzcgaECvQOytdmRDSEgTkUFdUGkRj9LFoZAvYhBnkg/viewform
Inițiativa DiaMed.MD este parte a Strategiei de fortificare a domeniului cercetării și inovării la USMF „Nicolae Testemițanu” pentru perioada 2020-2030.
Rețeaua urmează a fi dezvoltată și instituționalizată cu suportul Biroului Relații cu Diaspora din cadrul Cancelariei de Stat, Guvernul Republicii Moldova.
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii