Lansarea monografiei „Tulburări cognitive majore (demența) la pacienții cu patologie neurodegenerativă și vasculară”
- vizualizări: 419
Un grup de cadre științifico-didactice și cercetători de la Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” în colaborare cu specialiști de la Institutul de Neurologie și Neurochirurgie „Diomid Gherman” (INN „Diomid Gherman”) au lansat monografia „Tulburări cognitive majore (demența) la pacienții cu patologie neurodegenerativă și vasculară. Fiziopatologie, diagnostic, tratament”. Evenimentul s-a desfășurat în data de 14 decembrie 2023 și a fost apreciat de specialiști drept unul de importanță majoră, deoarece este o premieră pentru comunitatea medicală din Republica Moldova.
Lucrarea științifică de specialitate constituie rezultatul muncii în echipă a autorilor: Lilia Rotaru, conferențiar cercetător, cercetător științific coordonator, Laboratorul de neurologie funcțională, INN „Diomid Gherman”; Anna Belenciuc, studentă-doctorandă; Oxana Grosu, cercetător științific superior, Laboratorul de boli cerebrovasculare și neurorecuperare, INN „Diomid Gherman”, și Ghenadie Cărăușu, conferențiar universitar la Catedra de sănătate mintală, psihologie medicală și psihoterapie, sub redacția profesorului universitar Mihail Gavriliuc, șef al Catedrei de neurologie nr. 1, USMF „Nicolae Testemițanu”. Monografia a fost concepută ca o lucrare de sinteză a cunoștințelor de ultimă oră în acest domeniu și cuprinde informații ample, începând cu date istorice și cunoștințe fundamentale patofiziologice, până la procedee de diagnostic și tratamente atât experimentale, cât și aprobate, farmacologice și non-farmacologice. În acest sens, autorii și-au propus creșterea gradului de familiarizare a publicului cu spectrul vizat în tulburările cognitive.
„Monografia reprezintă una dintre cele mai noi publicații în domeniul dat în spațiul sud-est european. Am optat pentru calitatea informației, punând accent pe date bazate pe dovezi. Este rodul muncii unui grup mare de cercetători și sperăm că aceasta să fie o sursă utilă de informare și documentare pentru specialiști. Volumul este un cadou în ajunul sărbătorilor de iarnă pentru toți specialiștii din acest domeniu”, a menționat conferențiarul Ghenadie Cărăușu.
„Această monografie va rămâne peste ani în biblioteci și în tezaurul științific digital al țării, iar atunci când cineva va consulta cunoștințele secolului XXI, prezenta lucrare va fi una de referință. Ar părea simplu să scrii o carte…, dar de fapt reprezintă un sacrificiu de timp și energie”, a subliniat profesorul Mihail Gavriliuc.
Invitatul de onoare al evenimentului a fost profesorul Cristinel Ștefănescu de la Disciplina de psihiatrie, Universitatea de Medicină Farmacie „Gr. T. Popa” Iaşi, România. De asemenea, la lansare au participat cercetători, cadre didactice de la Catedra de neurologie nr. 1 și de la Catedra de sănătate mintală, psihologie medicală și psihoterapie ale USMF „Nicolae Testemițanu”, medici neurologi și psihiatri, medici rezidenți și studenți-doctoranzi.
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii