Mediciniștii au marcat Ziua Studenților printr-o acțiune de donare de sânge
- vizualizări: 223
Sute de studenți ai Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Republica Moldova s-au alăturat acțiunii Donează sânge – fii erou!, organizată de Asociaţia Studenţilor şi Rezidenţilor în Medicină din Moldova în parteneriat cu Centrul Național de Transfuzie a Sângelui.
Evenimentul a avut loc în data de 16 noiembrie 2023, în contextul Zilei Internaționale a Studenților, marcată anual la 17 noiembrie, cu scopul promovării campaniei naționale de donare a sângelui. Scopul campaniei este de a suplini rezervele de sânge în țara noastră, de a promova un mod sănătos de viață și de a dezvolta spiritul de responsabilitate socială a membrilor societății.
În timp ce le era prelevat sângele, studenții erau copleșiți de sentimente de mândrie și împlinire sufletească, deoarece ei conștientizează faptul că sângele pe care l-au donat va oferi altor oameni o șansă la viață.
Loredana ne-a mărturisit că a mai participat la astfel de acțiuni nobile: „E un obicei pe care l-am deprins încă de pe băncile colegiului de medicină. Motivația principală de a dona e strâns legată de dorința mea arzătoare să ajut oamenii aflați în suferință, pentru care orice mililitru de sânge contează”.
Vadim face parte din categoria celor care donează pentru prima dată, fiind motivat de colegii săi și inspirat de ideea că sângele său poate fi colacul de salvare pentru mulți oameni: „Mă simt foarte bine atât fizic, dar în special spiritual. Numai gândul că ajut, mă înaripează. Sunt zeci de cazuri extreme în care pacienții necesită de urgență transfuzie de sânge, însă, cu regret, puțini oameni cunosc care sunt necesitățile reale de sânge pentru salvarea vieților”.
În cadrul evenimentului au fost colectați circa 84 de litri de sânge, indispensabili pentru suplinirea rezervelor de produse sanguine în țara noastră. Ulterior, în adresa Universității a parvenit o scrisoare de mulțumire din partea Centrului Național de Transfuzie a Sângelui. „Promovarea continuă a donării de sânge voluntare este apreciată drept condiția de bază pentru o securitate transfuzională inofensivă, obiectivul scontat fiind schimbarea atitudinii comunității față de donarea sângelui, abordându-l ca un act civil de valoare, iar participarea studenților – viitori lucrători medicali – este un exempli pentru întreaga societate", se menționează în mesajul semnat de către vicedirectorul instituției Doina Banari.
Mulțumim tuturor participanților care s-au alăturat acestei inițiative generoase și sperăm că în viitor vor convinge și pe cei din jur să facă o faptă nobilă pentru sănătatea oamenilor.
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii