Mediciniștii – solidari în campania națională de donare de sânge
- vizualizări: 396
Studenții de la Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” s-au solidarizat în cadrul campaniei naționale de donare de sânge, care în acest an se desfășoară cu genericul „Donează sânge, susține ritmul vieții pe pământ!”.
În acest scop, 18 mediciniști au donat sânge, în data de 14 iunie, în Grădina Publică Ștefan cel Mare și Sfânt din capitală, unde Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS) și Centrul Național de Transfuzie a Sângelui au organizat un eveniment special cu prilejul Zilei Mondiale a Donatorului de Sânge. Cu această ocazie, donatorilor voluntari și celor permanenți le-au fost înmânate diplome din partea ministerului de resort și Guvernului Republicii Moldova.
Tatiana Zatîc, secretar de stat al MSMPS, prezentă la eveniment, a menționat că „donarea de sânge este o acțiune salvatoare de viață ce denotă grija față de suferința oamenilor din comunitate, care au nevoie de transfuzie urgentă de sânge. Apreciem înalt suportul și implicarea organizațiilor care promovează activ donarea de sânge și recrutează voluntari, contribuind la menținerea stocurilor necesare de produse sanguine pentru țară”.
Gheorghe Buruiană, președintele Asociației Studenților și Rezidenților în Medicină (ASRM), în numele întregii comunității a USMF „Nicolae Testemițanu” – studenți, medici-rezidenți și cadre didactico-științifice, a mulțumit organizatorilor pentru acest eveniment frumos și a încurajat toate persoanele să doneze benevol sânge. „Universitatea este un partener fidel în organizarea acestor acțiuni de responsabilitate socială, pentru a ajuta sistemul medical atât prin intermediul medicilor care își exercită obligațiile în spitale, cât și datorită donatorilor voluntari de sânge. Fiecare picătură de sânge este un dar neprețuit, important pentru fiecare pacient care necesită transfuzie”, a punctat liderul ASRM.
Câțiva studenți din anul I de la Facultatea Medicină nr. 1 – voluntari primari – au vorbit despre faptul ce i-a determinat să ia această decizie responsabilă. Diana consideră că a dona sânge este o experiență nobilă – cea de salvare a vieții omenești și că studenții de la Medicină – viitori medici – trebuie să fie un exemplu în acest sens. Colegul ei Pavel, pe lângă faptul că a fost curios să vadă cum decurge acest proces, a accentuat că „am dorit să fac un lucru bun, deoarece mulți oameni au nevoie de transfuzie și consider că este o datorie morală și o onoare pentru mine, în calitate de medicinist”. La rândul său, Nicoleta ne-a mărturisit că are un exemplu bun în familie, mămica sa fiind un donator permanent, și este mândră de faptul că pentru prima dată a venit să doneze sânge. Și Andreea a menționat că are o satisfacție morală că, în acest mod, va ajuta la salvarea vieților oamenilor.
Polina Turtă, președintele Asociației Donatorilor de Sânge din Moldova, directorul Biroului Crucea Roșie din Chișinău, donator sistematic de 40 de ani, decorată cu Ordinul Ștefan cel Mare și distincția Om Emerit, a început să doneze sânge din timpul când era studentă la USMF „Nicolae Testemițanu”. Voluntara a accentuat că până în prezent are la activ peste 200 de donări de sânge și că aceasta este o zi minunată în care dăruim vieți omenești.
Campania se desfășoară în perioada 25 mai-25 iunie curent. Oamenii sunt încurajați să doneze sânge la punctele de recoltare din țară. Scopul campaniei este de a suplini rezervele de sânge în țara noastră, de a promova un mod de viață sănătos și de a dezvolta spiritul de responsabilitate socială și solidaritate în societate.
Conform datelor oficiale, de la inițierea campaniei naționale, 5170 de persoane au donat sânge voluntar. Totodată, pe parcursul anului 2020, circa 63 de mii de donatori voluntari din țară au participat la activitățile de donare a sângelui și a componentelor sanguine.
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii