Metodologii contemporane de management al calității în activitatea de laborator: curs de instruire
- vizualizări: 382
Cadre didactice și științifice de la Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu” au participat la un curs de instruire a formatorilor la modulul Laboratory Quality Management, pe parcursul acestei săptămâni, în conformitate cu planul de implementare a subproiectului „Fortificarea educației prin cercetare în medicină (FORCE_Med)” – parte a Proiectului „Învățământul Superior din Moldova”, implementat de Ministerul Educației și Cercetării cu suportul financiar al Băncii Mondiale.
În deschiderea evenimentului (1 aprilie 2024), rectorul USMF „Nicolae Testemițanu”, profesorul Emil Ceban, a accentuat relevanța instruirilor pentru asigurarea calității managementului activității de laborator, în conformitate cu standardele internaționale, a activității de cercetare, precum și pentru promovarea Bunelor Practici de Laborator (GLP) și a Bunelor Practici Clinice (GCP).
Potrivit rectorului, activitățile proiectului vizează creșterea nivelului de pregătire profesională a absolvenților Universității în raport cu cel de dezvoltare tehnologică a medicinei moderne. „Grație proiectului, laboratoarele de cercetare au fost dotate cu echipament tehnic pentru realizarea activității științifice a tinerilor, ceea ce va contribui la dezvoltarea abilităților de cercetare în domeniile: biologie moleculară, biochimie, imunologie, morfologie, fiziologie ș.a. Aceste laboratoare vor constitui un suport semnificativ și în instruirea masteranzilor, studenților-doctoranzi și a medicilor rezidenți, în vederea obținerii competențelor necesare profesiei prin cunoașterea metodologiilor din medicina moleculară, ce sunt aplicate în tratamentul personalizat. De asemenea, motivarea, încurajarea și antrenarea activă a studenților în procesul de învățare bazat pe experimentare va asigura racordarea eficientă a finalităților de studii la nivelul actual de dezvoltare a medicinei practice și științelor biomedicale și la cerințele pieței forței de muncă”, a accentuat rectorul.
Olga Tagadiuc, manager de subproiect, a subliniat că la instruire au participat 20 de persoane – cadre didactice și științifice, care vor disemina cunoștințele în acest domeniu în toată comunitatea academică și cea medicală autohtonă. Astfel, va fi asigurată modernizarea și sporirea calității procesului educațional la toate nivelurile de studii prin reconfigurarea instruirii din perspectiva formării de competențe noi în corespundere cu cerințele tehnologice actuale, în vederea sporirii atractivității și competitivității Universității și a programelor de studii atât la nivel național, cât și în spațiul european.
Vineri, 5 aprilie, la încheierea cursului, participanților le-au fost înmânate certificatele de participare. La eveniment a fost prezent prorectorul pentru activitatea de cercetare al USMF „Nicolae Testemițanu”, academicianul Stanislav Groppa, care a accentuat importanța cunoștințelor acumulate de participanții la curs pentru promovarea și organizarea calității în cercetare. „Noi implementăm direcții strategice de evaluare a materialului primar, care sunt esențiale într-o cercetare. Tot ce publicăm acum este în acces deschis și toți cei interesați vor face trimitere la rezultatele noastre. De aceea rolul formatorilor este unul important în organizarea activității de laborator și asigurarea succesului unui studiu”, a subliniat prorectorul.
Cursul a fost ținut în perioada 1-5 aprilie a.c. de către Zaruhi Davtyan și Arsenu Zakaryan, experți ai Companiei Integrated Quality Laboratory Services din Franța, care au instruit participanții cu privire la metodologiile contemporane de management al calității în activitatea de laborator.
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii