Ministerul Sănătății a lansat Ghidul Integrității Medicale
- vizualizări: 293
Ghidul Integrității Medicale din Republica Moldova a fost lansat în data de 7 octombrie 2019, la Chişinău. Documentul a fost elaborat în coordonare cu Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS), Centrul Național Anticorupție și Autoritatea Națională de Integritate.
Ghidul a fost creat cu scopul de a oferi suport lucrătorilor medicali și conducătorilor instituțiilor medico-sanitare publice în edificarea și menținerea unui climat de integritate instituțională, oferind informații detaliate privind măsurile generale de integritate aplicabile lucrătorilor medicali, în conformitate cu prevederile Legii integrității nr. 82 din 25.05.2017. De asemenea, publicația conține modele de acte, utilizarea cărora va simplifica procesul de conformare a lucrătorilor medicali la cerințele de integritate.
Documentul include mai multe compartimente, ce se referă la: angajarea pe bază de integritate profesională a lucrătorilor medicali, incompatibilităţile în exercitarea activităţii medicale şi farmaceutice, restricţiile şi interdicţiile în exercitarea activităţii medicale şi farmaceutice, reacţia la manifestări de corupţie, etica şi deontologia medicală, standarde suplimentare pentru conducătorii instituţiilor medico-sanitare publice ș.a.
În cadrul evenimentului de lansare, desfăşurat la MSMPS, ministrul sănătății Ala Nemerenco a declarat că acest ghid va fi un sprijin în activitatea lucrătorului medical și vine să facă lucrurile mai clare, să aducă la cunoștință documentele la care se racordează și să le reamintească medicilor despre principiile de etică și de deontologie. „Ministerul nu va tolera, sub nicio formă, actele de corupție, indiferent de forma acestora, și solicit acest lucru și din partea conducătorilor instituțiilor medicale. Din experiența mea, cunosc că este ușor de a schimba lucrurile când îți dorești cu adevărat”, a afirmat Ala Nemerenco.
Vicedirectorul Centrului Național Anticorupție, Lidia Chireoglo, a menționat că obiectivul principal al acestui document este consolidarea cadrului anticorupție în Republica Moldova în corespundere cu convențiile Consiliului Europei și cu tratatele internaționale. „Sperăm că acest document va contribui la depășirea situațiilor de coruptibilitate, ce sunt admise în unele instituții medicale și vom reuși să avem un act medical transparent și lipsit de fraudă”, a accentuat Lidia Chireoglo.
În opinia șefului Oficiului Consiliului Europei la Chișinău, William Massolin, „actele de corupție în domeniul medical reprezintă o problemă globală și multe țări continuă să lupte pentru înlăturarea ei. Avem nevoie de strategii comune în acest sens, la nivel internațional. Totodată, aș dori să pun accentul pe necesitatea implicării mai active a directorilor instituțiilor medicale, pentru că anume ei urmează să vină cu cele mai importante mesaje către lucrătorii lor”.
Prin intermediul acestei inițiative, Delegația UE în Republica Moldova și Oficiul Consiliului Europei la Chișinău, vor putea sprijini, pentru prima dată, activități în domeniul prevenirii și combaterii corupției la nivel sectorial, fapt care va aduce rezultate tangibile pentru cetățeni. UE va continua să sprijine eforturile de consolidare a capacităților acestui sector cu risc sporit prin intermediul unui viitor proiect în domeniul anticorupției. Acesta va reprezenta cel mai mare proiect în domeniul anticorupției din Republica Moldova și va fi implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ).
Ghidul Integrității Medicale în Republica Moldova este accesibil pe: https://msmps.gov.md/sites/default/files/document/attachments/ghidul_integritati_medicale_clep_rom.pdf
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii